Raport Anual 2022
Echipă.
Echipa AO PLATFORMA era compusă, la sfîrșitul anului 2022, din 11 colaboratori permanenți angajați cu contracte individuale de muncă.
Alte 40 persoane sînt angajate, în diverse proiecte ale Asociației, pe contracte de prestări servicii la Chișinău și Bălți, inclusiv cel puțin 7 persoane refugiate din Ucraina.
De asemenea, în proiectele derulate pe durata acestui an, asociația a colaborat cu alte 15 persoane (scrierea articolelor, servicii de filmare etc).
Proiectele Asociației:
Invazia la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă în dimineața zilei de 24 februarie 2022 a avut drept efect reorientarea tuturor activităților Asociației spre implicarea în efortul de ajutor a persoanelor refugiate.
Asociația a suspendat, pe o perioadă nedeterminată, implementarea proiectelor ordinare și s-a implicat plenar în criza refugiaților.
Împreună cu alte grupuri și inițiative civice AO Platforma a participat la crearea și consolidarea inițiativei Moldova pentru Pace (MPP), o inițiativă civică creată pentru a oferi asistență refugiatelor și refugiaților în urma invaziei ruse în Ucraina. MPP reunește oameni care recunosc și înțeleg dificultățile cu care se confruntă cei și cele care și-au lăsat în spate casa și oamenii dragi pentru a ajunge în siguranță.
De la începutul războiului, MPP a contribuit la eforturile de gestionare a fluxului de migrație din Ucraina. Inițiativa a activat pe mai multe direcții:
– Asigurarea cu produse (alimentare, de igienă, pentru copii) prin intermediul platformei dopomoha.md și a depozitului de la „Moldova-Film” și depozitul de la Bălți.
– Asigurarea transportului gratis pentru refugiați prin Chișinău și din capitală spre alte regiuni din țară.
– Identificarea de cazare în Chișinău și în alte raioane ale țării, printr-un sistem de conectare a cererilor de la refugiați cu ofertele de cazare de la familiile din Moldova.
– Protecția drepturilor omului. Monitorizăm respectarea drepturilor refugiaților, facilităm prestarea serviciilor de bază pentru grupurile vulnerabile și promovarea bunelor practici și politicilor bazate pe drepturile omului în gestionarea crizei refugiaților.
– Gestionarea voluntarilor. Stabilim mecanisme de implicare, comunicare și monitorizare a persoanelor care oferă ajutor gratuit. Aproape 4000 de voluntari și voluntare sunt înregistrați și grupați în categorii, în funcție de tipul de ajutor – transport, cazare, servicii, voluntariat la depozite, vămi etc. Există 11 grupuri Viber în care voluntarii comunică cu coordonatorii departamentelor MPP și între ei. De asemenea, există 3 canale (Nord, Sud și Centru) în care sunt plasate solicitările de voluntariat venite de la departamentele MPP.
– Monitorizarea punctelor de trecere a frontierei – Palanca, Criva, Giurgiulești etc;
– Servicii. Pe dopomoha.md sunt cereri din domeniul consular, juridic, psihologic, medical, căutarea unui loc de muncă sau educație. Oferim informație, asistență și redirecționăm către instituțiile responsabile.
– Conceptualizarea și deschiderea unui Centru Comunitar care să devină un spațiu de socializare și integrare pentru persoanele refugiate.
„Moldova pentru Pace” este o mișcare nepartizană, non-profit, ce activează sub umbrela legală a mai multor ONG-uri din care facem parte. Colaborăm cu autoritățile centrale și locale întru identificarea soluțiilor de integrare a refugiaților și refugiatelor din Ucraina.
1. Proiectul de suport instituțional (SIDA).
Deși proiectul de suport instituțional s-a încheiat în decembrie 2021, pe durata lunii ianuarie 2022 a avut loc o evaluare externă a documentelor de politici și a Strategiei Asociației. În baza acestei evaluări, Asociația urma să introducă o serie de modificări și clarificări în documente.
2. Proiectul „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate” (finanțator: Consiliul Danez pentru Refugiați).
Valoare proiect: 907 600 DKK (aproximativ 121 000 Euro).
Perioada de implementare: 1 august 2022 – 15 ianuarie 2023.
Scopul proiectului este de a oferi sprijinul necesar persoanelor refugiate de a se angaja în câmpul muncii în Moldova.
În cadrul proiectului persoanele refugiate pot beneficia de mai multe servicii:
– informare și consultare legală despre prevederile privind drepturile muncii și protecția lor în Republica Moldova;
– protecția drepturilor muncii a persoanelor refugiate și a comunității gazdă prin consultare legală și mecanisme de raportare anonimă (prin intermediul platformei ida.md);
– identificarea și cartografierea competențelor și abilităților persoanelor refugiate pentru a se angaja în poziții cât mai apropiate experienței lor;
– asistență și suport pentru persoanele refugiate privind echivalarea documentelor și certificatelor (de competențe, instruiri, educație, altele) în vederea angajării lor în câmpul muncii;
– asistență persoanelor refugiate în elaborarea dosarului de angajare (CV, scrisori de motivare etc.) și altele.
– sesiuni de informare în Chișinău și în alte locații din Moldova privind reglementările în domeniul dreptului muncii în Moldova pentru persoanele refugiate.
– elaborarea unui Ghid de Protecție a Drepturilor Muncii pentru Persoanele Refugiate și Resortisanții unor Țări Terțe.
Activitățile proiectului pot fi urmărite pe următoarele pagini:
www.dilo.md (prezentarea proiectului).
https://asociatia.platzforma.md (noutăți curente ale proiectului).
ROBOTA (pagina de facebook a proiectului).
Ghidul de Protecție a Drepturilor Muncii (în limba rusă).
3. Proiect de ajutor umanitar pentru persoanele refugiate (implementat cu susținerea Accion contra el Hambre (spaniolă: Acțiune contra Foamei) la Chișinău și Bălți.
Bugetul proiectului: 3 831 460 lei (Etapa 1) și 215 200 Euro (etapa 2).
Proiectul își propune să distribuie bunuri de primă necesitate – produse igienice, produse alimentare – către persoanele refugiate din municipiul Bălți și localitățile din imediata apropiere, prin intermediul depozitelor gestionate de inițiativa ”Moldova pentru Pace” și a platformei dopomoha.md
Partenerul local din Bălți al proiectului este A.O. Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI.
4. Proiectul Made in Moldova / Made in Ukraine / High work, low pay (finanțator: Rosa Luxemburg Stiftung, Germania).
Bugetul proiecutlui – 9975 Euro.
Scopul proiectului: documentarea experiențelor persoanelor refugiate din Ucraina aflate în căutarea unui loc de muncă, cu precădere în sectoarele economice de interes pentru asociație: industria textilă și cea a cablajelor auto.
5. ”Dosarul Social” proiect cu Fundația Friedrich Ebert – Moldova.
Proiectul include articole și traduceri pe teme de egalitate, justiție socială, echitate, feminism, ecologie etc.
Rezultatele proiectului.
Articole:
Cristian Velixar. Învățământ universitar gratuit, echitate și meritocrație.
Alexandru Lupușor. Patriotismul. Ipostazieri conceptuale.
Tatiana Macovei. Telemunca (munca de la distanță): un început de discuție.
Tatiana Macovei. Cine sunt freelancerii?
Ion Ungureanu. “Seceta”- un fenomen îngrijorător pentru Moldova!? Ceva simplu, comun sau complex?
Petru NEGURĂ, Lucia GAȘPER. De ce în Moldova manifestările de solidaritate scad pe când ratele de infectare cu COVID-19 cresc?
Mihai Potoroacă. De ce a crescut satisfacția față de gestionarea pandemiei de către instituțiile statului în fazele târzii ale crizei generate de COVID-19?
Traduceri:
Monika Mokre. Care dintre victime contează? UE și refugiații din Ucraina.
Roman Kunițîn. Arma lui Cehov sau un pic de statistică militară.
SHANA COHEN, GERRY MITCHELL și LIRAN MORAV. Munca agricolă și de îngrijire în Europa lăsată pe seama migranților nedreptățiți.
Studenți ruși împotriva războiului.
Cum a scăpat China de terapia de șoc în anii 1980? Interviu cu Isabella M. Weber.
MALTE LÜBKER și THILO JANSSEN. Angajații vor plăti factura pentru războiul lui Putin?
Leszek Karlik. Trebuie oare închise centralele atomice? Energia nucleară între durabilitate și soluții politice.
Roland Ngam. Goana Europei după energie alimentează colonialismul verde în Africa.
Chiril Medvedev. „Dacă nu există popor, atunci nu există nici stânga”: istoria progresistă și patriotismul popular, de la firul ierbii.
6. Colaborare în cadrul Coperativa mediilor de stânga din Europa de Sud-Est (ELMO).
Legătură: https://www.facebook.com/EasternEuropeanLeftMediaOutlet
Activități:
– participarea la întîlnirile rețelei.
– traducere de texte pe dosare tematice (război, migrație).
– participare la discuții și dialoguri tematice (război, migrație).