Vă prezentăm o poveste activistă pentru copii, care urmărește aventurile unei fetițe – Alexandra – și ale prietenilor săi Marius și Ani în Chișinăul anului 2050.
Această carte conține, de fapt două povești în una. Pe de o parte e vorba de povestea fetiței Alexandra care trăiește în 2050 și călătoria ei în Chișinăul din 2020, adică orașul de azi.
Pe de altă parte prezentăm și o istorie în care lucrurile frumoase se întîmplă pentru că oamenii decid să participe activ la modul în care orașul este construit zi de zi.
Ambele povești sînt importante pentru noi.
Intențiile cărții sînt multiple.
În primul rînd vrem ca ea să contribuie la popularizarea unei cauze – cea a salvării Cafenelei Guguță din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”. Grupuri precum Occupy Guguță încearcă să protejeze Cafeneaua Guguță și Grădina Publică deja de cîțiva ani.
În al doilea rînd, cartea reprezintă un instrument prin care încercăm să surprindem rostul mai mare al unor lupte urbane precum lupta pentru cafeneaua Guguță și să le integrăm într-o viziune generală despre un oraș și un viitor în care să vrem să trăim.
Cartea vrea să fie un ochean magic ce ne-ar permite să ne imaginăm și să întrezărim viitorul. Vrem un viitor verde al orașului Chișinău și îl vrem cît mai rapid. În situații precum această pandemie, ar trebui să ne gîndim cum să facem orașele mai rezistente și mai adaptabile la asemenea crize. Orașul verde, orașul care își crește singur hrana, orașul care își respectă locuitorii, orașul care trăiește într-un conflict minim cu natura – acest oraș este mult mai rezistent la crize și mult mai interesant și sănătos pentru locuitorii săi decît orașul Chișinău în care trăim acum.
În al treilea rînd, cartea își propune să povestească copiilor despre marile și micile lupte urbane pe care cetățenii orașului le poartă pentru diverse spații publice, amenințate de interese de afaceri sau de alte interese. Prezentul și viitorul orașului sînt decise în fiecare zi, în momente cînd unii oameni aleg să facă un lucru (de exemplu să construiască o clădire în locul unui teren de joacă sau într-un parc) iar alți oameni se adună pentru a se împotrivi.
Viitorul trebuie cîștigat, nu așteptat să vină.
Cartea prezintă, într-un mod accesibil viziunea autorilor despre Chișinăul viitorului – un oraș verde, rezilient, incluziv, solidar și participativ.
Cîteva pagini din carte:
Găsiți cartea aici:
Cartea poate fi citită, de asemenea, în format interactiv pe platforma ISSUU.