Echipă.
Echipa AO PLATFORMA era compusă, la sfîrșitul anului 2019, din 4 colaboratori permanenți (3 jurnaliști/editori și 1 contabil). De asemenea, în proiectele derulate pe durata acestui an, asociația a colaborat cu încă 25 persoane.
La moment, toți colaboratorii permanenți ai asociației au semnat contracte de prestări servicii.

Colaborări.

Pe durata anului 2019 AO PLATFORMA a continuat parteneriatul cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES Moldova) pentru implementarea proiectului ”Dosarul Social”. În cadrul acestei colaborări au fost scrie 14 articole în limbile română și rusă pe teme precum coeziunea și solidaritatea în societate, situația persoanelor cu tulburări mentale, economia participativă, istoria mișcării feministe din Uniunea Sovietică, situația școlilor din Transnistria cu predare în limba română, infrastructura urbană pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, depresia la adolescenți, reziliența urbană, spațiile publice din Chișinău etc. Aceste texte au fost scrise de 10 autori diferiți.

AO PLATFORMA a continuat să facă parte din platforma internațională Clean Clothes Campaign (CCC) care are drept misiune să lupte pentru salarii și condiții de muncă decente în industria textilă. Platforma CCC adună mai multe organizații din Europa, inclusiv din Europa de Sud-Est. În cadrul acestei platforme, Lilia Nenescu a făcut, cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert Moldova, o actualizare a profilului de țară al Republicii Moldova.

Proiecte implementate.

1. ”Informarea opiniei publice despre desfășurarea Congresului Mondial al Familiilor în Chișinău, septembrie 2018”.

Pînă la 31 martie a continuat implementarea proiectului ”Informarea opiniei publice despre desfășurarea Congresului Mondial al Familiilor în Chișinău, septembrie 2018”, în baza Contractului de Grant nr. G14873, semnat la 15.06.2018 cu Fundația Soros-Moldova.
În cadrul ultimei etape a proiectului au fost realizate următoarele activități:

– elaborarea, de către Romanița Iordache, a conceptului unui Think and Do Thank pentru a consolida rețeaua de activiști progresiști ce vor monitoriza agenda iliberală în Moldova și în regiune.

– publicarea unei cărți ce ar aduna cele mai relevante materiale elaborate în cadrul proiectului și care ar servi pe viitor drept instrumente de cercetare pentru investigarea agendei conservatoare religioasă. Cartea a fost tipărită în 500 ex. și a fost lansată public în luna mai (puțin după încheierea proiectului).

Evenimentul de lansare care a avut loc în Grădina Publică Ștefan cel Mare a adunat peste 20 de participanți, iar transmisiunea live a evenimentului a strîns peste 750 vizualizări.

De asemenea, aceasta urmează să ajungă în bibliotecile universităților din țară, la instituții de cercetare.

Cartea a fost plasată în acces liber, în format pdf pe platforma de publicații științifice Academia.edu, pe adresa:

De asemenea cartea a fost plasată și pe platforma generalistă de cărți Goodreads, pe adresa:

1. ”Congresul Mondial al Familiilor de la Verona, 2019”

La 26 martie a fost încheiat contractul de grant nr. G14952 cu Fundația Soros Moldova, în sumă de 5500 USD, pentru proiectul ”Congresul Mondial al Familiilor de la Verona, 2019”. Perioada de implementare a proiectului 26 martie 2019 – 31 mai 2019.

Scopul proiectului este de a monitoriza emergența dreptei iliberale conservatoare în Republica Moldova și în regiune (Europa de Est) precum și participarea la elaborarea unor strategii de mobilizare a actorilor progresiști. Adițional, proiectul a avut drept scop reflectarea CMF Verona 2019, prin delegarea unui jurnalist la fața locului, care ar scrie direct de la eveniment.

În cadrul proiectului au fost realizate următoarele activități:

– Monitorizarea discursurilor iliberale ale Partidului Socialiștilor, bisericii ortodoxe din Moldova și altor actori locali pe teme precum gen, politici familiale, avort, LGBTI în perioada ianuarie – septembrie 2019.

– Participarea (1 persoană) la Congresul Mondial al Familiilor la Verona (29-31 martie, 2019) și relatarea evenimentului pentru publicul local.

Cu suportul acestui proiect, la CMF a participat Marina Șupac de la portalul de știri de limbă rusă newsmaker.md

– Participarea (1 persoană) la întâlnirea de planificare a strategiei actorilor progresiști (Florența, 1-3 aprilie 2019).
– Scrierea a 5 articole despre CMF Verona și agenda conservatoare pentru audiența locală.

Articolele au fost publicate pe site-ul Platzforma.md.
– Traducerea în engleză a celor mai relevante materiale ale proiectului.

1. Women’s Leadership Program.

La 1 martie a fost încheiat un nou contract de grant cu Open Gate/La Strada (Skopje, Macedonia) în cadrul proiectului ”Women’s Leadership Program”. Valoarea grantului este de 7000 EUR iar perioada de implementare a proiectului este între 1 martie – 31 decembrie 2019. În cadrul acestui proiect Lilia Nenescu a continuat activitățile de împuternicire a muncitoarelor din industria textilă.
În total, peste 600 de femei de la diverse fabrici textile din Moldova au beneficiat de ajutor sau consultanță în cadrul femeilor. În lunile aprilie-mai a fost monitorizat cazul grevei de la Maxmanserv (Bălți). De asemenea au fost organizate 4 traininguri informale cu 5 muncitoare în domeniul drepturilor muncii și drepturilor sindicale.

1. Încălcarea drepturilor angajaților (ida.md)

În luna februarie AO PLATFORMA a scris o aplicație la un apel de granturi al platformei FundAction. Propunerea de proiect viza finanțarea elaborării unei platforme sigure, anonime și accesibile care ar ajuta muncitorii și muncitoarele din sectoare diferite – angajați în sectorul public, angajați în sectorul privat etc – să raporteze diverse încălcări și abuzuri care sînt comise față de ei.

Proiectul ”Whistleblowing on labor rights” a fost selectat pentru finanțare.

Pe 27 martie 2019 AO PLATFORMA a semnat un contract de grant cu EDGE Funders Alliance FundAction (Bruxelles, Belgia) . Mărimea grantului – 4800 EUR.
Perioada de implementare a grantului – 15 aprilie – 15 decembrie 2019.

Activitatea principală a proiectului a fost construcția platformei on-line: Încălcarea Drepturilor Angajaților (www.ida.md).
Cele mai importante rezultate ale proiectului:

– În aprilie-mai 2019 am participat la efortul de soluționare a crizei la fabrica textilă Maxmanserv la Bălți.
Echipa a participat activ în varii etape ale procesului.
Un raport asupra cazului poate fi citit aici:

– În primele 3 luni de activitate, platforma a recepționat mai mult de 50 rapoarte asupra unor încălcări și abuzuri.

În colaborare cu un consultant juridic am răspuns la aceste rapoarte și am încercat să oferim diverse soluții.

1. Editarea și publicarea volumului ”Szwadron szwargotań / Șcadronul șondoroirilor.”

La 7 august 2019 AO PLATFORMA a încheiat un contract de parteneriat cu Staromiejskim Domem Kultury z siedziba w Warszawie (Varșovia, Polonia) și cu revista ”Mămăliga de Varșovia” în vederea editării unui volum de poezie protestatară poloneză contemporană. Volumul bilingv (în limbile poloneză și română) a apărut în septembrie și a fost lansat la Varșovia.

Lansarea la Chișinău este prevăzută pentru anul 2020.

Evenimente publice

AO PLATFORMA a organizat sau a fost co-organizator al mai multor evenimente și acțiuni publice.

Lansare de carte: Religie și Societate în Republica Moldova (16 mai). Organizată împreună cu Occupy Guguță.

Festivalul Urban ”Noroc, Guguță” (19 mai), organizat de KSAK- Centrul de Artă Contemporană (Chișinău), în parteneriat cu Occupy Guguță, Asociația Oberliht, tranzit.at, Archis/Volume, ski_Logo blau.

Lansare de carte ”Szwadron szwargotań / Șcadronul șondoroirilor” (23 septembrie), organizată împreună cu Galeria Studio, Staromiejskim Domem Kultury z siedziba w Warszawie și revista ”Mămăliga de Varșovia”.

– Discuția publică ”Operațiunea ”Δ, despre încălzirea blocurilor din Chișinău” (30 octombrie), organizată împreună cu Asociația Comunități Active pentru Democrație Participativă.

Contacte și participări internaționale

29-30 martie – Vitalie Sprînceană a participat la conferința ”Whose Europe? The “New Europe” and Controversy around the European Idea”, organizată la Erevan (Armenia) de către Fundația Tranzit (Austria).

7-9 iunie – Vitalie Sprînceană a participat la conferința  ”Fearless Cities”, la Belgrad (Serbia), organizată de asociațiile Ne davimo Belgrad și Fearless Cities.

27 iulie – 10 august – Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu au participat la programul intensiv Understanding Minority/Majority Relations: Lessons from the Indonesian Archipelago, Nusantara School of Difference (Jakarta, Bandung, Kupang – Indonezia). Programul a fost organizat de CEDAR Network (SUA) și Institute of Resource Governance and Social Change – IRGSC (Kupang, Indonezia) și are drept scop medierea diferențelor culturale și religioase. Pe viitor, AO PLATFORMA intenționează să organizeze un astfel de program.

14-18 octombrie – Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu au participat la întîlnirea anuală a Clean Clothes Campaign la Varșovia (Polonia).

8-9 noiembrie – Vitalie Sprînceană a participat la prima întîlnire a platformelor media progresiste din estul Europei, Left media & politics (Budapesta, Ungaria) organizată de Asociația Mérce.

15-16 noiembrie – Vitalie Sprînceană a participat la atelierul At The EU Doorstep la Krakovia, Polonia, organizat de Institutul de Studii Europene al Universității din Krakovia.

1 decembrie – Vitalie Sprînceană, Lilia Nenescu și Sergiu Bejenari au participat la un seminar de educație civică a micilor agricultori ecologici la Cluj-Napoca (România), organizată de Asociația Eco-Ruralis.

Acțiuni de advocacy

Pe parcursul anului Asociația a scris sau a semnat mai multe petiții și demersuri către diverse autorități pe teme ce țin de scopurile și domeniile de activitate ale Asociației indicate în statut.

Astfel, AO PLATFORMA a semnat un apel colectiv pentru anularea avizului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru demolarea Cafenelei Guguță.

De asemenea, AO PLATFORMA, ca membru al Rețelei Civice Urbane, a participat activ la elaborarea Regulamentului Bugetării Participative (Civice) în orașul Chișinău.

AO PLATFORMA a fost co-organizator, alături de alte organizații și inițiative, al Marșului Feminist, eveniment anual prilejuit de ziua internațională a femeilor, 8 martie.

Audiențe.

Materialele publicate pe platzforma.md și pe platforma ida.md au atins o audiență de peste 85 mii de cititori.

Proiectul ida.md a fost menționat la posturi de televiziune cu acoperire națională și în ziare specializate (de exemplu în ziarul oficial al Confederației Sindicatelor din Republica Moldova).

Provocări.

Provocările majore cu care s-a confruntat asociația în 2019 au rămas, în marte parte, să fie cele din 2018.

Acestea sînt:

• Caracterul precar, temporar și imprevizibil al finanțărilor (asociația depinde exclusiv de finanțări de tip grant).
  • Lipsa unor resurse proprii face imposibilă participarea la proiectele care necesită cofinanțare. Asociația a editat volumul ”Religie și societate în Republica Moldova” dar, întrucît acesta a apărut ca parte a unui proiect, Asociația nu a putut să-l pună în vînzare,
  • Dimensiunea redusă a echipei care se traduce în imposibilitatea de a avea persoane care ar gestiona un domeniu de activitate separat.
  • Dimensiunea transnațională a unor probleme – drepturile muncii în sectorul textil, de exemplu – impune eforturi transnaționale (vizite, cercetări) pentru care echipa nu dispune de resurse.
  • Asociația încă nu dispune de un sediu propriu și este găzduită de Asociația Comunități Active pentru Democrație Participativă.

La aceasta se adaugă:

• Dependența activității de muncă voluntară, benevolă și gratuită. Majoritatea traducerilor (din limbile franceză, rusă, engleză, spaniolă) au fost realizate în mod benevol și gratuit de către colaboratorii și prietenii platformei.
  • Toate granturile implementate de asociație în anii 2018-2019 presupun elaborarea unor produse concrete (studii, cercetări, platforme on-line) însă exclud cheltuielile administrative (munca de administrare a proiectelor, cheltuieli de chirie etc). Din acest motiv munca administrativă este neremunerată și e făcută, pe lîngă activitățile aferente proiectului, de membrii asociației.

Planuri de viitor.

• Identificarea unor mecanisme de finanțare structurală sau finanțare de lungă durată (2-3 ani), ce ar permite lărgirea echipei, efectuarea unor cercetări de lungă durată.
  • Identificarea unor domenii de activitate ce ar putea genera resurse proprii. Pe durata anului 2019  fost discutată oportunitatea înființării unei cooperative pe lîngă asociație pentru activități ce ar putea genera mici resurse ce ar ajuta asociația la realizarea scopurilor prevăzute în statut. În afara cooperativei, studiem posibilitatea înființarea unei edituri ce ar desfășura activitate editorială (cărți, studii) ce ar putea fi comercializate în rețelele de librării. La moment sînt examinate posibilitățile legale pentru aceste scenarii.
  • Creșterea vizibilității Asociației la nivel național dar și internațional (participarea în rețele regionale de organizații progresiste etc).
  • Creșterea impactului Asociației prin poziții active pe teme de interes curent care țin de scopurile stipulate în Statutul Asociației.
  • Rezolvarea problemei sediului – asociația are nevoie de un sediu propriu.
  • Pregătirea pentru găzduirea programului de mediere a diferențelor religioase CEDAR (tentativ pentru 2022).
  • Pregătirea pentru lansarea unei reviste de idei ”Platzforma” în anul 2021.