Dragi/e observatori și observatoare, animatori și animatoare de cultură, activiști și activiste, artiști, artiste, fotografi și fotografe, scriitori și scriitoare, dorim să scoatem din rețelele sociale (în esență capitaliste) și să readucem în spațiul nostru public cultura, dialogul, sau, mai bine zis, multilogul.
Ne gândim să numim această aventură editorială – Revista Prispa.
Pe paginile Prispei vom încerca să discutăm, inclusiv critic, dar și laudativ, lucrări de artă contemporană scrisă, vizuală, digitală, cinematografică, teatru, muzică, fotografie, dar și clasică, atât locală, diasporală, cât și internațională.
Vom diseca și găti evenimente curente și chestii care au loc în spațiul public (cultură, social, economic, științific, politic etc).
Vom încerca să înțelegem care este rolul lucrătorilor și lucrătoarelor culturii în societatea contemporană. Cum își pot dobândi drepturile și cum ar putea trăi mai decent lucrând în domeniul culturii?
Vom încerca să înțelegem care este rolul lucrătorilor și lucrătoarelor culturii în societatea contemporană. Cum își pot dobândi drepturile și cum ar putea trăi mai decent lucrând în domeniul culturii?
Încercăm să creăm împreună și să oferim un spațiu de comunicare și lansare atât pentru persoanele creatoare tinere, cât și pentru mai vârstnice, dar și pentru cele de vârstă mijlocie.
În discursul nostru mediatic vom încerca să păstrăm paritatea de gen, etnie, proveniență. Ne vom reaminti trecutul, vom diseca prezentul, și ne vom imagina viitorul.
Ne propunem să adunăm un grup de autori și autoare în jurul unor valori precum: solidaritatea, pacea, feminismul, imigrantismul, justiția socială, gândirea critică.
Intenționăm să facem un scurt număr pilot chiar în această vară.
Dacă rezonezi cu noi, poți să faci un lucru din două, sau ambele:
1. Te rugăm să ne trimiți pe revista.prispa@gmail.com un text (eseu, proză scurtă, poezie, cronică, vis, critică, laudă, interviu) de maxim 3000 de semne (să încapă pe o pagină format A4), o imagine în alb-negru; sau și una și alta, eventual, mai multe. Data limită – 28 iulie 2024.
2. Vino la un atelier de machetare de zine în care îți vei macheta propria pagină. Adu cu tine un text tipărit în orice litere/format dorești (dar ca să încapă pe o pagină). Sau poți să-l scrii de mână. Nu excludem posibilitatea ca participanții/tele să aducă mai multe texte și să macheteze mai multe pagini, eventual cu textele și imaginile altora. Pagina respectivă va fi asamblată/inclusă în primul număr al Revistei Prispa, pe care o vom asambla în urma atelierului. Puteți prepara din timp pagina digital sau o puteți face pe loc, lucrând în unul dintre multele programe de machetare existente (în cazul ăsta trebuie să veniți cu un computer/ și restul de ce credeți că veți avea trebuință), sau veți putea macheta prin tehnica colajului, în buna, îndelungata și verificata tradiție a zinelor. În cazul ăsta, vă îndemnăm să aduceți reviste sau ziare vechi (sau noi) ilustrate, din care să decupați cu îndrăzneală ca să creați conținut nou.
Șezătoarea va avea loc pe 29 iulie, 2024, cu începere de la ora 17.30 pe adresa: or. Chișinău, str. 31 august, 153.
Detalii pe pagina de facebook a evenimentului.