AFIS

Lilia Calancea, Alionușka: Lansare de carte

Vineri, 3 mai, la ora 18.30, la Cărturești la Muzeu – Chișinău, str. 31 August 1989, Nr. 121A, Lilia Calancea își va întâlni cititorii cu prilejul lansării romanului Alionușka, publicat în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom.

Alături de autoare:
Ludmila Șimanschi
Viorica Oleinic
Vitalie Sprînceană

Moderatoare: Viorica Covalschi

𝐷𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒:
La începutul anilor ’90, în plină perioadă de destrămare a Uniunii Sovietice, Zoia Vangheli era elevă în Chișinău. Fiică de bibliotecară, va fi transferată de părinți la o școală cu predare în limba română. Între alte schimbări, va asista neputincioasă la dispariția cărților ce îi încântaseră copilăria și la spectacolul convertirii entuziaste la românism a celor care până atunci fuseseră lăudătorii comunismului sovietic. În noua școală, Zoia, sensibilă și serioasă, se va împrieteni cu o colegă, îndrăzneața Katia. Povestea prieteniei lor, cuceritoare prin franchețea și lipsa de false pudori cu care e spusă, se desfășoară pe fundalul convulsiilor sociale și politice din acei ani. Dincolo de o maturizare grăbită care nu împlinește promisiunile adolescenței, ea ne lasă să întrezărim povestea unei țări întregi în epoca postsovietică.

Lilia CALANCEA s-a născut pe 13 septembrie 1977 la Strășeni, Republica Moldova. A absolvit Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău (1997) și Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova (2002). A urmat un master la Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nisa, Franța (2003), apoi un master în traducere la Institutul Superior pentru Traducători și Interpreți din Bruxelles, Belgia (2004). Stabilită la Bruxelles din 2003. Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. 

A publicat romanele Regina nopții (Pontos, 2014), Sub Constelația Lyrei (Arc, 2017) și Sunt oare un călău? (Polirom, 2022, 2023, laureat al Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT 2023, și nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2022, Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2022, și Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2023) și volumul de schițe și povestiri Bocete de nuntă (Arc, 2019), care a fost nominalizat în 2019 pentru premiile literare ale Uniunii Scriitorilor din Moldova, categoria proză scurtă.

Detalii pe pagina de facebook a evenimentului.

Anterior Platzforma a publicat o cronică a romanului scrisă de Vitalie Sprînceană.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu