AFIS

„Asociația Oberliht și Colectivul Drujba la tranzit.ro

Asociația Oberliht și Colectivul Drujba la tranzit.ro/ Iasi la Casa Zemstvei – expoziție itinerantă
Vineri, 17 mai 2024, ora 19:00 – vernisajul expoziției și lansarea publicației cu Florin Bobu [RO]
23, 24, 25, 30, 31 mai 2024, ora 16:00-20:00 – program public de vizitare
Sâmbătă, 1 iunie 2024ora 18:00-22:00 – eveniment de închidere
Zpațiu / 3rd Space studio / Stalker Garden (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Asociația Oberliht și Colectivul Drujba la tranzit.ro/ Iasi constă în reeditarea expoziției, care a rezultat în urma unei colaborări cu colegii noștri de la tranzit.ro/ Iași, România. Prezentată inițial între 2-14 septembrie 2023 la GreenHouse, sediul asociației tranzit.ro/ Iași, în cadrul proiectului Ways of Organisation, ne-am propus să expunem lucrările care o alcătuiesc în spațiile de la Casa Zemstvei în acest an și să o facem, astfel, accesibilă publicului din Chișinău.

Fiind prima expoziție de acest fel, care oferă o privire retrospectivă asupra activității Asociației Oberliht, ea conectează două perioade diferite ale evoluției sale din punct de vedere cronologic: începând cu anul 2000, din momentul fondării sale de către un grup de studenți de la Facultatea Arte Plastice, până la cele mai recente colaborări, pe care le-a avut cu diverse inițiative artistice, în calitate de platformă și spațiu de proiect – Zpațiu, disponibil la Casa Zemstvei, printre ele regăsindu-se și colectivul Drujba, care s-a întrunit cu regularitate în ultimii ani în spațiul 3rd Space studio – un atelier de design grafic și publicații de artist și „samizdat” înființat în 2017 și gestionat de către colectivul Kolxoz (Victor Vejvoda [CZ] și Maxim Polyakov [MD]) și care funcționează în calitate de tipografie mobilă, spațiu expozițional și loc pentru socializare.

Mulțumim curatorilor și participanților/elor Florin Bobu, Angelei Candu, Veaceslav Fisticanu, Adrian Moraru, Dumitru Musteață, Vadim Palamarciuc, Liviei Pancu, Maxim Poleacov, Ghenadie Popescu, Ionuț Savin, Ingăi Spravedlivaia, Vladimir Us, Ianei Vulpe, membrilor Asociației Oberliht și a colectivului Drujba.

Din punct de vedere conceptual, proiectul Ways of Organisationurmărește să prezinte diverse modalități de autoorganizare în câmpul culturii independente din orașele Chișinău, Iași și Belgrad și contribuie la înțelegerea mai bună a rolului societății civice culturale în vederea formării unui discurs alternativ celui promovat fie de instituțiile publice de stat, fie de sectorul comercializat al culturii. Totodată, în contextul nostru local, proiectul pune accent pe nevoia documentării activității Asociației Oberliht și altor organizații și colective de artă din Republica Moldova, care, în lipsă de resurse și operând cu capacități limitate, nu-și pot permite să desfășoare o activitate editorială regulată. În acest sens, publicația „Ways of Organisation. Oberliht Association & Druzhba Collective @ tranzit.ro/Iași”, care cuprinde două interviuri cu participanții la proiect, oferă un exemplu mai puțin clasic, despre cum poate fi scrisă o istorie a artei (locale) într-un mod colectiv, partajat și asumat. 

Astfel, cu ocazia prezentării expoziției la Chișinău, îl vom avea în calitate de oaspete pe Florin Bobu [RO], co-curator (alături de Livia Pancu [RO]) al acestei expoziții, care va prezenta ideea proiectului și va oferi detalii despre publicația editată și publicată în urma acestei colaborări.

Proiectul Ways of Organisation mai face trimitere la situația socială a tranziției de după căderea diferitelor regimuri socialiste. În acel context al transformărilor de ordin politic și economic, artiștii s-au pomenit neglijați și uitați de societate și de stat. De aceea, în fața acelei situații, Oberliht a trebuit să se răspundă la câteva întrebări: ce, cum, de ce și pentru cine?

Pentru mulți artiști emergenți din Republica Moldova, dar mai ales din Chișinău, Oberliht a servit în calitate de punct de pornire în procesul formării unei noi realități din jur. Două decenii mai târziu membrii săi au acceptat propunerea de a reuni lucrările lor timpurii în cadrul acestei expoziții, pe care o prezentăm acum la Zpațiu. Tablourile expuse sunt însoțite de o serie de video-uri, care, nefiind disponibile până acum, au fost editate cu această ocazie și servesc drept mărturii ai primilor ani de activitate creativă a grupului format pe atunci din studenți și absolvenți ai atelierului de pictură al profesorului Veaceslav Fisticanu de la Institutul de Arte (în prezent AMTAP) și al altor colegi/e, care li s-au alăturat pe parcurs.

În concordanță cu începuturile informale ale Oberliht-ului, Drujba(în traducere „prietenie”) se definește ca „o cooperare situațională a oamenilor în jurul unor experimente de co-creație, convivialitate și activități culturale de petrecere a timpului liber”, care „depun activ eforturi pentru organizarea unor procese de editare și tipărire rapidă, metode de producție colectivă și de dizolvare a figurii individuale ale autorului”. 

Drujba nu este o organizație formală, dar e un grup eterogen de oameni care se întâlnesc și participă la activități creative, participă la evenimente sociale sau culturale, împărtășesc momente, construiesc relații…. Cele mai evidente rezultate ale cooperării și colaborării lor apar sub forma unor materiale tipărite, cum ar fi cărți, fanzine, desene și schițe. De asemenea, ei organizează o gamă largă de activități sociale dincolo de activitatea lor editorială, precum este gătitul în comunitate, organizarea de petreceri și de ateliere de lucru.


Acest eveniment este organizat de Asociația Oberliht în parteneriat cu tranzit.ro/Iasi, cu susținerea FundAction și este găzduit de Zpațiu/ parteneri media: #diezyouth.mdfest.md și platzforma.md / suport tehnic: CSCI din RM

Despre autor

Avatar photo

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu