AFIS

Cauza de masă la Ambasada SUA

Unde: Ambasada S.U.A în Republica Moldova (Chișinău, str. Alexei Mateevici, 103).
Cînd: Luni, 29 aprilie, 12.00-13.00.

”Sweet land of liberty”, ”biggest democracy in the world” – what are you doing to us?

Sprijinul și susținerea poporului american pentru Moldova, prin numeroase investiții și proiecte este incontestabil. 

USAID, una din agențiile americane care ne oferă de mult timp suport, declară ca misiune a sa: „On behalf of the American people, we promote and demonstrate democratic values abroad, and advance a free, peaceful, and prosperous world.” Printre scopurile sale principale, se regăsește: „Strengthen democratic governance”.

În același timp, tot reprezentanța statului SUA, ambasada americană din Chișinău, demarează, împreună cu Guvernul Moldovei, un proces de achiziționare a unui teritoriu enorm (5 ha) în centrul istoric al Chișinăului (fostul Stadion Republican), cu grave încălcări ale regulilor democratice: hotărârea este împinsă fără măcar să fi trecut prin procedura legală obligatorie de consultare publică a populației (Legea 239/2008 cu privire la transparența în procesul decizional).

Pe lângă faptul că ambasada nu a fost deschisă la niciun fel de dialog cu locuitorii/toarele orașului, care vor fi afectați direct de acest proiect de amploare, ea nici nu a fost gata (alături de Guvernul Moldovei) să facă transparent procesul de achiziție a acestui teren. Nu am primit nici în 2019 și nici până astăzi răspuns la solicitările de informații despre etapa la care se află înstrăinarea terenului.

Noi, locuitori și locuitoare a Chișinăului, credem că fostul Stadion Republican trebuie să fie parc. Să fie spațiu public, fără restricții de securitate tipice ambasadelor, unde Chișinăuenii să-și poată petrece timpul liber și să contribuie la calitatea vieții din acest oraș. Prin vegetația sa, deja impresionantă, parcul ”Stadionul Republican” deja prelucrează în centrul orașului dioxid de carbon și îl transformă în oxigen pe care-l respirăm. Altfel spus, Parcul ”Stadionul Republican” deja aduce importante beneficii, inclusiv de sănătate, orașului și populației sale. 

Investițiile necesare pentru a transforma fostul stadion în parc nu sunt mari – acolo deja s-a format o grădină sălbatică cu floră spontană.

Ne îngrijorează dispariția spațiilor publice și verzi, locurile unde lumea poate să-și petreacă timpul, să socializeze și să se odihnească. Pe lângă asta, centrul istoric al Chișinăului are valoare istorică și face parte din memoria colectivă a locului, care pe tot parcursul deceniilor a fost spațiu public.

Considerăm că, la resursele de care dispune, statul american, prin reprezentanța sa, pot identifica un alt loc în oraș pentru a-și construi un nou sediu al ambasadei. 

Dacă și tu crezi că în locul stadionului trebuie să fie parc, iar ambasada SUA trebuie să renegocieze cu guvernul o altă locație, alătură-te luni, 29 aprilie la CAUZA DE MASĂ, un format în care o dată pe săptămână decidem să luăm prânzul în fața unei instituții responsabile de deciziile în acest proces.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu