ATITUDINI RECENTE

Apel la acțiuni de solidaritate cu activiștii anti-război din Rusia

Timp de peste un deceniu, antifasciștii ruși au comemorat ziua de 19 ianuarie ca zi a solidarității. Aceasta este data la care, în 2009, în centrul Moscovei, activistul de stânga pentru drepturile omului, Stanislav Marchelov, și jurnalista și anarhista Anastasia Baburova au fost împușcați de neonaziști.

Asasinarea lui Marchelov și Baburova a devenit punctul culminant al terorii extremiste de dreapta din anii 2000, care a ucis sute de migranți și zeci de antifasciști. Timp de mai mulți ani, cât încă mai era posibil, activiștii ruși au organizat demonstrații și mitinguri antifasciste la 19 ianuarie sub sloganul „A ne aminti înseamnă a lupta!„.

Astăzi, când regimul Putin a invadat Ucraina și a dezlănțuit o represiune fără precedent împotriva propriilor cetățeni care se opun războiului, data de 19 ianuarie capătă o nouă semnificație. În trecut, pericolul era reprezentat de grupurile neonaziste, care acționau adesea cu complicitatea autorităților. Astăzi, ideologia și practica radicalilor de dreapta au devenit ideologia și practica propriu-zisă a regimului rus, care, pe parcursul invaziei sale în Ucraina, cu rapiditate devine fascist.

Vladimir Putin duce un război nu numai împotriva poporului ucrainean, ci și împotriva societății civile rusești care se opune agresiunii. Represiunile brutale lovesc, printre altele, mișcarea de stânga: pe socialiști, anarhiști, feministe, sindicaliști.

Înainte de Anul Nou, cel mai cunoscut politician de stânga din Rusia, socialistul democrat Mihail Lobanov, a fost arestat și bătut. Platforma „Nominalizare” creată de el a unit opoziția anti-război la alegerile municipale din Moscova din septembrie 2022.

Chiril Ucraințev, liderul sindicatului „Curier” (al curierilor Glovo/Yandex) și un cunoscut videoblogger de stânga, se află în arest începând cu luna aprilie. Motivul arestării au fost protestele și grevele pe care curierii le-au organizat în încercarea de a-și îmbunătăți condițiile de muncă.

O feministă, artistă și activistă anti-război, Alexandra Scocilenco, care a distribuit simboluri anti-război, riscă o pedeapsă lungă cu închisoarea.

Șase anarhiști – Chiril Bric, Deniz Aidin, Iuri Neznamov, Nichita Oleinic, Roman Paclin, Daniil Certîcov – au fost arestați în așa-numitul „caz Tiumen”. Ei au fost torturați cu brutalitate, cu scopul de a dobândi mărturisiri în ceea ce privește pregătirea actelor de sabotaj.

Daria Poliudova, o activistă a grupului „Rezistența de stânga”, a fost condamnată recent la nouă (!) ani de închisoare pentru „îndemnuri la extremism”.

Jurnalistul de stânga Igor Kuznetsov se află în închisoare de un an, acuzat de „extremism” pentru opiniile sale anti-război și anti-Putin.

Această listă este departe de a fi o listă completă a stângii rusești recent încarcerate sau persecutate pentru convingerile sale. În calitate de activiști forțați să părăsească Rusia din motive politice, le cerem camarazilor noștri străini să susțină acțiunea antifascistă din 19 ianuarie sub sloganurile:
– Nu războiului, fascismului și dictaturii lui Putin!
– Libertate pentru toți prizonierii politici ruși!
– Solidaritate cu antifasciștii ruși!
– A ne aminti înseamnă a lupta!

Vă rugăm să ne trimiteți la adresa de email rsdzoom@proton.me informații despre orice acțiuni de solidaritate în săptămâna 19-24 ianuarie – pichetări, întâlniri deschise, discuții online și chiar fotografii personale cu afișe.

Mișcarea Socialistă Rusă


Imagine de fundal: activista Alexandra Scocilenco, arestată pe 11 aprilie 2022 pentru ”propagandă anti-militară”.

Textul a fost tradus din limba engleză de Cristian Velixar. 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu