RECENTE

Iluzia puterii… sau despre Adunarea Pro-Moldova, contra moldovenilor

Pe data de 20 octombrie am publicat un apel prin care am îndemnat con-cetățenele și con-cetățenii noștri să ne scrie anonim despre caracterul obligatoriu al adunării Partidului Democrat din data de 21 octombrie (și i-am rugat să ne trimită diverse istorii și mărturii).

În acest sens, am creat un formular google anonim care conținea doar două întrebări: 

Ați fost obligată/obligat să participați la mitingul PD? 
Dacă doriți, descrieți cum ați fost obligată/obligat.

Am primit 69 de răspunsuri, dintre care 63 de persoane au afirmat că au fost obligate să participe la adunarea Partidului Democrat.

Toate datele care ar putea divulga identitatea persoanelor care ne-au trimis mărturiile de mai jos au fost intenționat modificate pentru a nu pune în pericol oamenii care au avut încredere în noi.

Mai jos afișăm mărturiile cetățenilor care au fost amenințați, șantajați, forțați, umiliți de către ”agenții” locali ai Partidului Democrat, și toate astea doar pentru ca Omul Puternic să țină o cuvîntare de doar 7 minute în care să boteze în fața ”poporului” ce-a de-a Patra cale (și să adune decor de ”mulțime” pentru partidul său).

 • Lumea este impusă și amenințată cu locurile de muncă; să fie veseli la cameră…etc.
 • Sunt pacientă la policlinica X, din Chișinău. La 11.10 eram la proceduri cînd a intrat un sol de la conducerea AMT și a anunțat ca toți trebuie sa fie la miting în susținerea PD pe data de 21.10. Peste o oră eram la traumatolog la consultație. A intrat sora superioară cu același mesaj. Doctorul a reacționat negativ. Eu i-am spus Doamnei că dispozițiile politice nu trebuie îndeplinite și că ea a deranjat intimitatea medicului cu pacientul.
 • Sunt angajată într-o instituție de stat în domeniul sănătății. Săptămîna aceasta am fost anunțați într-o ședință că toți șefii secțiilor trebuie să facă liste nominale cu angajații care vor fi prezenți la miting. Cei care nu vin să scrie nota explicativa. Ni s-a explicat că prezenta este “benevol-obligatorie”. Multă lume s-a revoltat. Pînă la urmă, majoritatea a semnat. Au mai fost cazuri în trecut la instituția noastră cînd din astfel de motive ne-au întîrziat salariile sau am fost forțați să intrăm în concediu din lipsa de finanțare.
 • Primarii PDM-iști au fost organizați să participe la manifest și instruiți să ademenească bugetarii (profesorii și lucrătorii grădinițelor) oferindu-le promisiunea că după participarea colectivă a acestora, partidul urmează să acorde în bugetul instituțiilor o anumită sumă de bani . Acestea se întâmplă în raionul W.
 • Chemați de la servici la “adunare”(((
 • Primarul a spus obligatoriu de mers, biletul la rută se achită.
 • Mi-a fost dat de înțeles că pot rămîne fără serviciu.
 • M-a sunat fosta șefă și m-a rugat să vin la adunarea PD , (orașul Y) apoi am discutat cu persoana X de la Servicii Excepţionale si aceasta a fost obligată să vină la fel, fix asta s-a întimplat cu cei de la gaz și energie electrică, apă canal (orașul P)
 • De la primărie din satul X ne-au obligat să venim.
 • Șeful ne-a anunțat că trebuie să participăm la miting, prezenta obligatorie. A zis că va verifica cine nu a venit la miting si atunci, a zis, să ne așteptăm la consecințe.
 • A fost presiune la locul meu de muncă, și alți membri din angajații firmei X. Mama mea, educatoare la gradiniță, după o săptamînă de lucru grea + sîmbătă zi de lucru, a fost impusă, cu sila, cu amenințare de la Direcția de Invățămînt, să se prezinte la protest duminică cu încă 3 persoane minim. Așadar, cu frică și rușine, a mers la protest.
 • Amenințare cu concediere sau chiar dosar penal pe o oarecare acțiune nesăvârșită în caz dacă nu aduc minim 50 de persoane la protestul de duminică, 21 octombrie.
 • Sunt din Orașul Z, am funcție în instituție publică, dar nu pot să fac nimic, am familie și pentru ei fac orice, în partidul PD sunt impus să fiu de aproape un an. Și la mitinguri mergem și la alegeri ne obligă să votăm cu ei, și foto cu telefonul să facem, dar eu asta nu fac, mulți nu fac asta,votăm oricum vrem noi. Copiii mei invață peste hotare și mereu se supără pe mine că merg la sedințe de partid și proteste. Dar trebuie, de altfel rămîn fără lucru, iar eu altceva nu știu să fac. Așa ni-i norocul…. Nu avem noi un partid bun care să-i alunge, toți îs cu vorba numai și toți vor la putere. Eu dacă aș putea, aș lăsa și casa numai să plec de aici.

 

Majoritatea faptelor descrise mai sus sînt pasibile de pedeapsă. Conform Codului Penal libertatea întrunirilor nu trebuie limitată prin limitări sau constrîngerea cetățenilor la participare.

Cităm:

Articolul 184. VIOLAREA DREPTULUI LA LIBERTATEA ÎNTRUNIRILOR:
Violarea dreptului la libertatea întrunirilor prin împiedicarea ilegală a desfăşurării
mitingului, demonstraţiei, manifestaţiei, procesiunii sau oricărei alte întruniri ori a
participării cetăţenilor la acestea fie prin constrângerea lor la participare:
a) săvârşită de o persoană cu funcţie de răspundere;
b) săvârşită de două sau mai multe persoane;
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu
închisoare de până la 2 ani.

Întrucît Partidul Democrat a violat dreptul la libertatea întrunirilor prin constrângerea cetățenilor de a participa la mitingul din 21 octombrie, este evident că Partidul Democrat a încălcat Articolul 184 al Codului Penal.

Comunitatea #occupyguguță susține dreptul cetățenilor la libertatea întrunirilor, libertatea exprimării și participării democratice și condamnă mecanismele de intimidare folosite de Partidului Democrat, care lezează aceste drepturi fundamentale.

Mulțumim cetățenilor care au completat formularul lansat de #occupyguguță. Invitația de a vorbi în mod anonim despre intimidările la care ați fost supuși este încă deschisă:

https://docs.google.com/forms/d/1ggRVBWjXs7ga9kTIqOevWT8QZr4rpSszN-_2Nh0XBgI/edit

Totodată, #occupyguguță își asumă responsabilitatea de a acorda suport legal și apărare juridică cetățenilor care sunt gata să iasă din ”anonimat” și să vorbească despre aceste intimidări în mod public.

#occupyguguță își declară intenția de a acționa în judecată Partidul Democrat pentru încălcarea articolului 184 al Codului Penal.

Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de martori vii și cu dovezi. Dacă sunteți pregătit/ă să vorbiți public despre metodele folosite de PD pentru a forța cetățenii Republicii Moldova să participe la mitingul din 21 octombrie, vă îndemnăm să ne lăsați un mesaj privat pe facebook, sau la adresa de email: occupy.guguta@gmail.com

 

articolul a apărut și pe blogul comunității #OccupyGuguță
Imagini: LILIA NENESCU 

Despre autor

Platzforma Redacția

6 Comentarii

 • V-ați speriat serios de numărul mare de oameni care au ieșit să susțină PD-ul așa-i ?

  • Deloc, doar am căutat să vedem cum ”au ieșit” acești oameni.

 • Din moment ce persoana va spune deschis, pai nu-l va elibera nimeni de la serviuciu. Asa ca nu cred eu in toate scrisorile astea anonime.

  • eu nu credeam că oamenii pot muri în pușcărie după ce au fost pur si simplu arestați (cazul Brăguță e dovadă că se poate), nu credeam că Andrian Candu e minciunos pe față…dar e evident că e așa.
   în condițiile astea, aducerea unor oameni la miting mi se pare foarte plauzibilă (mai ales că au făcut-o și toate guvernările de pînă acum)

 • Citind comentariile se creaza impresia ca la noi in Moldova se pune pe roate фабрика тролей…

 • ea exista demult, intr-o forma sau alta…stiu ca cei de la Centrul pentru Politici si Reforme aveau o actiune sa colecteze bani pentru a stimula un troll sa iasa si sa povesteasca… nu a iesit.
  p.s. saptamina viitoare o sa scriu despre o calatorie personala in lumea trolilor.

Lasa un comentariu