AFIS

Brutalism – o expoziție de Radu Gușan [MD]

 Brutalism – o expoziție de Radu Gușan [MD]
Sâmbătă, 17 februarie 2024, ora 18:00 – vernisaj
20, 21, 24 februarie / 2, 9 martie 2024, ora 17:00-20:00 – program public de vizitare
Sâmbătă 9 martie 2024, ora 18:00 – eveniment de închidere
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Suntem bucuroși să vă invităm la prima expoziție din acest an găzduită de Zpațiu, la care participă artistul vizual Radu Gușan cu proiectul „Brutalism”: Lucrarea propune o analiză vizuală a modului de viață din Europa Centrală și de Est după tranziția de la comunism la democrație, explorează fenomenul nostalgiei pentru epoca sovietică și își pune ca obiectiv reprezentarea unor canoane estetice caracteristice perioadei socialiste în dialog cu metodele contemporane de producție a lucrărilor. Proiectul explorează subiectul identității și modul în care aceasta evoluează, având la bază moștenirea culturală din perioada socialistă, și, tototată, își propune restabilirea idealurilor de frumusețe caracteristice acelei perioade.

Expoziția cuprinde o serie de lucrări grafice de dimensiuni mari realizate în tehnica serigrafiei, un scurt material video cu sunet și o instalație tridimensională în calitate de suport pentru conceptul expoziției. În lucrările sale autorul face uz de elemente ale monumentelor arhitecturale din perioada sovietică și le tratează cu ajutorul mijloacelor vizuale specifice limbajului artei contemporane – o reflecție vizuală care explorează relația dintre om și mediul înconjurător, și modul în care aspectul estetic evoluează și se adaptează la nevoile acestora. Lucrările sale grafice combină două tehnici de lucru: serigrafia, care permite multiplicarea și crearea unei serii de lucrări tipărite, și intervențiile în materiale moi precum cărbunele presat și sanguină. În acestea autorul introduce elemente ale plantelor precum sunt floarea-soarelui și porumbul, pe care le reprezintă simplificat prin tehnica desenului, făcând referință la munca agricolă și la gospodăriile colective țărănești cunoscute în perioada sovietică drept “kolhoz”.

Expoziția ridică problema moștenirii culturale și modului în care o putem integra în realitățile politice, economice și sociale actuale. Astfel, vă invităm să reflectați asupra importanței acestui stil de arhitectură prin intermediul lucrărilor lui Radu Gușan.

Expoziția va dura până sâmbătă, 9 martie, și se va încheia cu o discuție în prezența autorului.
Intrare liberă.

Radu Gușan este absolvent al Colegiul de Arte Plastice din Chișinău și deține un masterat de la Universitatea Națională de Arte Plastice din București. Gușan a participat la mai multe expoziții de grup și personale, câteva dintre acestea fiind “Europa în culori” (2017), Bienala Internațională de Gravură de la Chișinău (2019-2021), “Monotrip” (2018), “Urban” (2019), “Monotrip II” (2019).

* Brutalism este un stil arhitectural care a apărut în anii 1950 și a fost asociat în mare parte cu nevoile perioadei postbelice. Printre caracteristicile sale definitorii se numără utilizarea masivă a betonului, formele geometrice simple, expresivitatea structurală și expunerea sinceră a materialelor, precum și a proceselor de construcție în sine.

Expoziția este organizată de Asociația Oberliht și este găzduită de Zpațiu. Parteneri media: #diez, youth.md, civic.md


Detalii pe pagina evenimentului

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu