activism AFIS RECENTE

”Oameni fără case. Case fără oameni.” Campanie în sprijinul persoanelor fără adăpost.

Oameni fără case. Case fără oameni.

(Susținem persoanele fără adăpost din Moldova).

Pandemia coronavirusului de tip nou și măsurile drastice luate de guvern îi afectează cel mai mult pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova sunt oamenii fără adăpost. Pe lângă persoanele în vârstă (care sînt unul din grupurile de risc) sau persoanele cu mobilitate redusă, mai există o categorie de oameni expuși la risc, dar care este trecută cu vederea. Inițiativa Coliba Albastră vine în sprijinul persoanelor care sunt lipsite și de ultimul refugiu pe timp de pandemie: o casă.

Pandemia COVID-19 ne afectează pe toți: ne limitează libertatea de mișcare, cea de a ne vedea cu oamenii dragi, ne impune să lucrăm de la distanță sau să ieșim în concediu pe cont propriu, ne pune în pericol sănătatea și securitatea.

Pandemia ne izolează în case și ne este greu.

Dar chiar și în aceste clipe nu putem să uităm că sînt și alți oameni cărora le e și mai greu. Cantinele sociale care le ofereau anterior hrană s-au închis. Spațiile publice – parcuri, scuaruri – în care aceste persoane își cîștigau o mică existență (de exemplu prin pescuit) și unde puteau să înnopteze – sînt acum patrulate și închise. Micile ”afaceri” – comerțul cu carton, sticlă și altele, munca ocazională la șantierele de construcții – nu mai sînt disponibile.

Tot din cauza carantinei aceștia nu au acces la apă potabilă și facilități de duș pentru spălat.

Oamenii străzii nu pot supraviețui cînd orașul e blocat și cînd orășenii se închid în case și se izolează de oraș.

Problema oamenilor fără adăpost în Chișinău e una mai veche, cu zeci și zeci de ani de inacțiune. Statul a lăsat tot mai mult problema pe seama altor actori – biserici, grupuri de binefacere. Unicul centru public de găzduire a persoanelor fără adăpost are o capacitate foarte redusă de găzduire și nu e orientat spre rezolvarea problemelor persoanelor fără casă (găsirea unor locuri de muncă, instruiri, etc).

Aceste probleme nu vor fi rezolvate, evident, pe timp de pandemie. Dar trebuie rezolvate imediat ce ieșim din aceasta cu bine.

Primordial și crucial acum pentru aceste persoane este SUPRAVIEȚUIREA.

Grupul de Inițiativă COLIBA ALBASTRĂ a distribuit încă din primele zile ale pandemiei produse alimentare (prînzuri calde) și produse de primă necesitate (medicamente, produse de igienă). Începând cu marți, 24 martie, am livrat peste 50 de prînzuri zilnic la mai multe grupuri de persoane fără adăpost.

Până acum, prînzurile au fost pregătite și oferite gratuit de restaurantul Mezzo din Chișinău.

Acestea însă sînt insuficiente, 50 de porții pe care le poate pregăti Mezzo nu acoperă întreaga populație de persoane fără adăpost a municipiului Chișinău (care este cel puțin de ordinul a cîteva sute de oameni).

Prin această campanie dorim să acoperim următoarele necesități ale oamenilor fără adăpost pe perioada pandemiei:

Hrană
Apă potabilă
Produse de igienă.
Medicamente de primă necesitate.
Să fim solidari cu Toți oamenii!

Să fim solidari cu persoanele fără adăpost!

Donațiile pot fi trimise pe pagina campaniei de pe platforma CHUFFED.

https://chuffed.org/project/coliba-albastra

 

Campanie organizată de grupul de inițiativă COLIBA ALBASTRĂ*.

*COLIBA ALBASTRĂ e o metaforă care simbolizează cerul – unicul acoperiș al oamenilor fără adăpost.

Grupul de Inițiativă COLIBA ALBASTRĂ este compus din Ion Andronache, Andrei Lutenco, Lilia Nenescu, Jazgul Orozov, Ana Popa, Lilian Severin, Alina Andronache, Vitalie Sprînceană, Petru Negură și alții/altele.

Despre autor

Platzforma Redacția

3 Comentarii

  • Nici un link spre platformă? Doritorii de donații urmează să introducă adresa web manual?

  • Corecție, am gasit fraza care duce spre platformă, dar poate ar fi bine de evidentiat ca e un hipperlink?

Lasa un comentariu