RECENTE Vedere dinspre Stînga

A fost coaliția, nu mai e coaliția. E o altă coaliție în Moldova (Ediția 7).

A fost coaliția, nu mai e coaliția. E o altă coaliție în Moldova. (Vedere dinspre stînga. Ediția 7.)
Vorbesc despre resetarea Alianței de Guvernare PSRM+ACUM în PSRM+PD.
Posibile motive de rupere a alianței:
1. O încercare de ieșire ”onorabilă” de la guvernare a blocului ACUM și refacerea pentru prezidențiale.
2. O luptă politică în care Dodon, ca să nu fie blocat sau chiar ”persecutat” de un eventual procuror desemnat de ACUM a decis să dizolve alianța în genere.
Cîteva observații:
– despre schimbarea polilor politici în Moldova: PSRM se mișcă spre polul ”tehnocrat” și îi împinge pe ACUM în polul emoțional-moralizator.
– incapacitatea guvernului ACUm de a deschide procesul politic pe partea de a) transparență și b) participare a lipsit-o de sprijin și a lăsat-o singură.
– geopolitica nu e atotputernică. Dodon își face acum un joc politic propriu.

Înregistrarea video a vlogului: 

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

2 Comentarii

  • Vitalie, ai cazut in capcana fumigenelor 🙂
    Ce rost are sa analizam greselile aliantei care a)nu a fost a noastra si b) s-a nascut moarta?
    Nu a fost a noastra fiindca au creato nu noi ci Rusia si UE ( SUA s-a implicat abea cind a vazut ca evenimentele se vor petrece fara ei, iar RO si UA ar fi fost multumite sa ramina totul asa cum mergea, dar nu i-a intrebat nimeni.) Care a fost motivul, ce a facut Plahotniuc asa din cale afara de a lezat interesele si UE si Rusiei? – ramine doar sa ghicim, dar cert este ca nu furtul banilor si nu dictatura.
    Alianta ACUM-PSRM s-a nascut moarta fiind ca odata ce si pe plan extern si pe plan intern s-a recunoscut ca institutiile statului sint captate, iar cei ce au incalcat legile nu se vor pedepsi pe sine insasi, trebuia format ceva de genul „alianta a salvarii nationale” pe un segment de timp limitat, cu scopuri declarate clar si cu asumarea raspunderii de a emite ordine si legi ad-hoc. Numai in asa caz ar mai fi fost speranta ca se putea face ceva.
    Deci, eu nu vad motivul sa spunem ca geopolitica nu mai este atot puternica si nici ca Dodon isi face jocul propriu.

  • Alianta nu e a noastra ( a fost creata de ambasadori etc). Dar tara pe care aia le-au dat-o in gestiune…e a noastra. De aia ne pasa de greselile lor…

Lasa un comentariu