RECENTE SOCIAL

Solicitări autorităților în contextul vizitei lui Recep Tayyip Erdoğan (cazul celor 7 profesori răpiți).

Pe data de 16 octombrie, comunitatea #occupyguguță a adresat cîteva solicitări președintelui Igor Dodon, președintelui parlamentului Andrian Candu și prim-ministrului Pavel Filip cu privire la abordarea temei celor 7 profesori turci în cadrul vizitei lui Recep Tayyip Erdoğan în Republica Moldova (17-18 octombrie). 
Solicitările sînt următoarele:
Pentru președintele Igor Dodon

  1. să cereți informație de la președintele Recep Tayyip Erdoğan și să comunicați cetățenilor Republicii Moldova despre situația celor 7 cetățeni turci răpiți și extrădați ilegal în Turcia, dacă e adevărat că aceștia se află în detenție și felul în care acestora le-au fost garantate drepturile;
  2. să îi cereți președintelui Recep Tayyip Erdoğan să vă ofere detalii complete despre modul în care au fost arestați, deținuți iar ulterior deportați acești cetățeni, despre instituțiile statului moldovean și cel turcesc implicate în acest proces;
  3. să solicitați președintelui Recep Tayyip Erdoğan să respecte, în privința celor 7 cetățeni turci răpiți Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice și alte acte ce garantează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la un proces echitabil, dreptul la azil, dreptul la liberă exprimare etc.
  4. să aflați care este tributul pe care trebuie să-l plătească Moldova pentru răscumpărarea celor 7 profesori (pentru că, conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în sectorul educației se atestă o gravă criză de cadre didactice).
  5. În calitatea Dvs. de garant al statului de drept și din motivul că v-ați expus că această expulzare a fost făcută în mod arbitrar de către Serviciul de Informații și Securitate, vă solicităm să demarați o anchetă ce ar stabili care sînt motivele din care președintele, Comandantul Suprem, nu a fost la curent cu această operațiune. De asemenea solicităm și pedepsirea vinovaților. Vă amintim că Dvs trebuie să supravegheați respectarea angajamentelor internaționale privind garantarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova, în principal, prin aderarea la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale; Convenția ONU împotriva torturii și altor tratamente; Convenția privind statutul refugiaţilor, încheiată la Geneva la 28 iulie 1951, Legea privind azilul în Republica Moldova nr. 270 din 18.12.2008, conform căreia „nici un solicitant de azil nu va fi expulzat sau returnat de la frontieră ori de pe teritoriul Republicii Moldova”.
  6. Vă rugăm să îl întrebați pe președintele Recep Tayyip Erdoğan dacă e adevărat că expulzarea s-a făcut în schimbul unei înțelegeri conform căreia autoritățile turcești, în schimbul expulzării, ar presta ceva servicii Republicii Moldova  – reparația Președinției, construcția Arenei din Chișinău. Vă rugăm să îi comunicați președintelui Recep Tayyip Erdoğan că cetățenii Republicii Moldova refuză astfel de cadouri și că cetățenii Republicii Moldova sînt gata să ofere azil tuturor celor nedreptățiți (la fel cum alte țări au adăpostit, de-a lungul vremii, cetățeni moldoveni). Republica Moldova nu-și vinde cetățenii și nici cetățenii altor state.
  7. Pentru prevenirea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului și drepturilor refugiaților și migranților solicităm crearea unei comisii civice care ar investiga cazul expulzării celor 7 profesori turci dar și care ar monitoriza în continuare situația în domeniul politicii Republicii Moldova ce ține de migrație, azil politic și refugiați. Această comisie ar fi compusă din reprezentanții societății civile, mediul academic, jurnaliști, cetățeni simpli.

Pentru Președintele parlamentului Andrian Candu (adițional la cele enumerate mai sus):

  1. În conferința de presă din 8 septembrie 2018 ați menționat că expulzarea acestor 7 profesori s-a făcut în temeiul unor dosare de monitorizare din partea SIS cu începere din 1997-1998 și ulterior în baza unor dosare penale elaborate de către procurori. Întrucît acești cetățeni sunt deja în Turcia, solicităm publicarea dosarelor în baza cărora s-a luat decizia de expulzarea. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să cunoască toată informația care a stat la baza deciziei de expulzare a celor 7 profesori. Cetățenii Republicii Moldova sînt nedumeriți că, deși monitorizarea acestor cetățeni care, în spusele Dvs, erau monitorizați de mai mulți ani, ei au fost expulzați abia după 20 ani de urmărire și la o lună înaintea vizitei în Moldova a președintelui turc  Recep Tayyip Erdoğan.
  2. În aceeași conferință ați menționat că anual Republica Moldova expulzează 60-70 de cetățeni străini. Solicităm toată informația legată de cetățenii care au fost expulzați în ultimii 5 ani de pe teritoriul Republicii Moldova.
  3. Solicităm Parlamentului Republicii Moldova în calitate de organ în subordinea căruia se află Serviciul de Informații și Securitate să investigheze temeiul, acțiunile și procedurile aplicate de către SIS pentru a verifica dacă acestea se află în strictă conformitate cu legile interne și tratatele internaționale la care Moldova este parte, în caz contrar solicităm pedepsirea vinovaților.

Pentru prim-ministrul Pavel Filip:

  1. Solicităm Guvernului Republicii Moldova în calitate de organ în subordinea căruia se află Biroul pentru Migrație și Azil și Poliția de Frontieră să investigheze temeiul, acțiunile și procedurile aplicate de către aceste instituții pentru a verifica dacă acestea se află în strictă conformitate cu legile interne și tratatele internaționale la care Moldova este parte, în caz contrar solicităm pedepsirea vinovaților.

Toate scrisorile au fost depuse la instituțiile respective.

Imagine de fundal: coperta revistei turcești Nokta din 2015, în care redacția ironiza faptul că Erdogan își face imagine de luptător pe fundal de cadvare (în imagine Erdogan își face selfie pe fundalul unei înmormîntări a unor soldați turci căzuți în Siria). Revista a fost interzisă și întreg tirajul ei a fost confiscat atunci pentru că l-ar fi ”insultat” pe Erdogan
Detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Nokta 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu