FEMINISM PZF RECENTE

bell hooks. Să înțelegem patriarhatul.

Pe 15 decembrie a murit activista şi scriitoarea feministă americană bell hooks (numele real: Gloria Jean Watkins), autoare a peste 30 cărți. 
Scrierile autoarei bell hooks investighează intersecționalitatea dintre rasă, gen și capitalism pentru a arăta modul în care acestea produs și reproduc sisteme de oprimare și dominație de clasă. 
Colegii de la Editura Pagini Libere au tradus anterior un eseu scris de bell hooks – Să înțelegem patriarhatul

 

Folosesc des sintagma: „patriarhat capitalist supremațist-alb imperialist” pentru a descrie sistemele politice interconectate care se află la baza politicii noastre naționale. Dintre aceste sisteme, cel despre care învățăm cel mai mult încă de mici este cel patriarhal, chiar dacă nu știm cuvântul, căci rolurile de gen patriarhale ne sunt atribuite încă din copilărie și suntem îndrumați continuu despre modurile în care putem îndeplini cel mai bine aceste roluri.
Patriarhatul este un sistem politico-social care insistă că bărbații sunt în mod natural dominanți, superiori tuturor lucrurilor și persoanelor socotite a fi slabe, în special femeile, și sunt înzestrați cu dreptul de a domina și domni peste cei slabi și de a-și menține dominația prin diferite forme de terorism psihologic și violență. […] Gândirea patriarhală modelează valorile culturii noastre. Suntem socializați în cadrul sistemului, atât femeile cât și bărbații. Majoritatea dintre noi am învățat atitudinile patriarhale în familiile noastre, de obicei de la mamele noastre. Aceste atitudini sunt apoi consolidate în școli și instituții religioase.

Întregul eseu poate fi citit pe pagina de internet a editurii Pagini Libere. 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu