RECENTE

Nu mai aveți voie să discutați la facultate despre gen!

Autor: Maria Cernat

Un interviu cu Maria Cernat despre interzicerea discuţiilor privind genul în instituţiile de învăţământ.

Discuțiile legate de gen pot fi lungi și complicate. A le rezolva definitiv prin politica pumnului în gură demonstrează încă o dată cât de dispuși sunt politicienii noștri să rezolve probleme de ordin cultural aruncând adevărate provocări în spațiul public și cât de puțin dispuși să înțeleagă lucrurile într-o perspectivă mai amplă. A nu accepta în anul 2020 că genul este un construct social ne plasează într-o zonă foarte primitivă a interpretărilor cu privire la realitățile sociale. Legea adoptată ieri în Senatul României stipulează că:

În varianta legii votată astăzi, articolul 7 din Legea educației se modifică, la aliniatul (1), şi se adaugă următoarele prevederi: Art. 7 – (1) În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…) e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași. 

Citeşte întreaga ştire: Orice discuţie despre identitatea de gen va fi interzisă în unităţile de învăţământ, potrivit unei legi votate în Senat. ONG: “Contravine principiilor nediscriminării”

Oricare ar fi intențiile reale ale inițiatorilor acestei legi, ceea ce propun este absolut halucinant și modul în care încearcă să anihileze discuțiile legate de minoritatea transgender este unul brutal și lipsit de orice urmă de nuanță. Mai grav, inițiativa lasă calea deschisă pentru ștergerea cuceririlor feminismului așa cum încerc să arăt în discuția de mai jos.

Articolul a apărut inițial pe Baricada.

Despre autor

Maria Cernat

Maria Cernat este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) (2001) și a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (2004). În anul 2002 a absolvit studiile de master în cadrul FJSC. Din anul 2008 este doctor în filosofie. În prezent este conferențiar universitar la departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și predă disciplinele Introducere în Științele Comunicării, Analiză de discurs, Studii Critice în Mass Media. Din anul 2011 este autoarea de articole publicate pe site-uri de dezbateri politice (CriticAtac.ro, Cealaltă Agendă, România Curată).

Lasa un comentariu