AFIS

Proiecție de film: Efectul Domino [Domino Effect]

RO / The Ongoing War(s)
Efectul Domino [Domino Effect] | Elwira Niewiera [PL] & Piotr Rosołowski [PL] | 2014 | Polonia, Germania | 76’ | Rusă, Georgiană | EN sub
Sâmbătă, 20 mai 2023, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Abhazia e țară nerecunoscută în Caucazul rus, însă patriotismul ei este adânc. Acostat pe țărmul Mării Negre, Sukhumi obișnuia pe timpuri să fie o evadare însorită pentru sovieticii norocoși, dar hotelurile lui litorale au ajuns nimic mai mult decât niște ruine post-comuniste. Pentru optimistul ministru al sportului, Rafael, promisiunea unor timpuri mai bune rămâne în proximitate la orizont. El își pune speranța în turneul internațional de domino pe care îl organizează și care va pune, în sfârșit, iubita lui patrie pe harta lumii, dispus să treacă cu vederea că iubita lui soție, după atâția ani continuă să fi o străină în ochii dragilor lui compatrioți. O cântăreață aspirantă de operă rusă, Natașa a renunțat la casa ei din Rusia și custodia fiicei sale pentru a risca în numele dragostei, o nouă viață în Abhazia. Dar când continuă să nu fie binevenită de către localnicii și dificultățile încep să împiedice evenimentul „sportiv” al lui Rafael, viitorul lor strălucit și chiar mândria națională încep să se spulbere. Cu note surprinzătoare de satiră și comentarii socio-politice, Efectul Domino dezvăluie conflictul izbitor al speranțelor iluzorii pentru dragoste și țară într-un într-un loc profund lipsit de viitor. 

Elwira Niewiera și Piotr Rosołowski [PL] sunt un duo de regizori polonezi stabiliți la Berlin. În activitatea lor artistică ei se concentrează pe transformările sociale și culturale din Europa de Est.

Împreună au realizat un număr de documentare, printre care Rabbit a la Berlin (2010), Prince și Dybbuk (2017) și Hamlet Syndrome (2022), ultimul care a fost proiectat în cadrul închiderii Lunei Ucrainei în Europa la Chișinău.
La discuția de după film se va alătura prin apel video regizorul Piotr Rosolowski, care va fi moderată de către sociologul Vitalie Sprânceană.

Vitalie Sprînceană [MD] este activist civic și jurnalist, care este de asemenea co-fondatorul și co-editorul platformei de gândire critică platzforma.md.

Acest program este organizat de Asociația Oberliht în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM, în cadrul proiectului Spații culturale sigure pentru lucrători culturali din Ucraina și Republica Moldova, cu susținerea Fundației Culturale Europene, și este găzduit de Zpațiu.

Pagina de facebook a evenimentului

Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu