AFIS

Grup de lectură: Moduri de organizare

𝟐𝟖 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 – 𝟏 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑
𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟓:𝟎𝟎 – 𝟏𝟗:𝟎𝟎 𝐂𝐄𝐓
𝐬â𝐦𝐛ă𝐭ă – 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝟗:𝟎𝟎 – 𝟏𝟑:𝟎𝟎 𝐂𝐄𝐓

Grupul 𝘙𝘦𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘰𝘨𝘦𝘵𝘩𝘦𝘳 îi invită pe toți cei interesați să se alăture sesiunilor online de celebrare a zilei de 1 mai, prin citirea textului lui Georg Lukacs, 𝘖𝘣𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢ț𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘵𝘰𝘥𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤𝘦 𝘢𝘴𝘶𝘱𝘳𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘪𝘶𝘯𝘪𝘪 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘻ă𝘳𝘪𝘪 (1923). Acest eseu face parte din antologia lui Lukacs, 𝘐𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦 ș𝘪 𝘤𝘰𝘯ș𝘵𝘪𝘪𝘯ță 𝘥𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘴ă – 𝘚𝘵𝘶𝘥𝘪𝘪 î𝘯 𝘥𝘪𝘢𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘤ă 𝘮𝘢𝘳𝘹𝘪𝘴𝘵ă (1919-1923). Sesiunile se vor desfășura în perioada 28 aprilie – 1 mai 2023, în cadrul proiectului 𝘞𝘢𝘺𝘴 𝘰𝘧 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯.
„Căci organizația este forma de mediere între teorie și practică. Și, ca în orice raport dialectic, membrii relației dialectice capătă și aici concretețe și realitate numai în și prin medierea lor. Acest caracter mediator între teorie și practică al organizației se vede cel mai limpede în faptul că aceasta are o sensibilitate mai mare, mai fină și mai sigură pentru direcțiile divergente decât orice alt domeniu al gândirii și acțiunii politice. În timp ce, în simpla teorie, concepții și orientări dintre cele mai divergente pot coexista pașnic, opoziția lor luând numai forma unor discuții ce pot să aibă loc liniștit în cadrul uneia și aceleiași organizații fără să trebuiască să o dizolve, aceleași chestiuni se prezintă ca direcții rigide ce se exclud reciproc când iau o turnură organizatorică.” (1)
În grupul nostru de lectură, aplicăm abordarea „lecturii amănunțite”. Aceasta înseamnă că citim paragraf cu paragraf, pe rând, și revenim la secțiunile care au nevoie de explicații suplimentare. Suntem un grup internațional și sesiunile noastre online se desfășoară în limba engleză. Este important de menționat că această formă de educație necesită răbdare, angajament și dăruire. Pe lângă lucrul cu textul, discutăm și o gamă largă de subiecte referitoare la politica cotidiană și politizăm problemele personale pentru a aborda împreună problemele impuse de capitalismul de astăzi. Având în vedere acest lucru, construim grupul pe baza unei camaraderii dedicate și critice.
Dacă doriți să participați, vă rugăm să ne scrieți la readingtogether2023@googlegroups.com.
Sesiunile sunt înregistrate astfel încât participanții să se poată referi la ele sau să asculte dacă nu pot participa la o anumită sesiune.
Acest grup de lectură face parte din proiectul 𝘞𝘢𝘺𝘴 𝘰𝘧 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 organizat de tranzit.ro/ Iași în parteneriat cu ZaCin (Belgrad), 1+1 (Iași), Asociația Quantic (București) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acest proiect nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
(1) Versiunea în limba engleză a textului lui Georg Lukacs, 𝘛𝘰𝘸𝘢𝘳𝘥𝘴 𝘢 𝘔𝘦𝘵𝘩𝘰𝘥𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘗𝘳𝘰𝘣𝘭𝘦𝘮 𝘰𝘧 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 poate fi găsit online la https://www.marxists.org/…/lukacs/works/history/ch08.htm.
Fragmentul citat face parte din eseul 𝘖𝘣𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢ț𝘪𝘪 𝘮𝘦𝘵𝘰𝘥𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤𝘦 𝘢𝘴𝘶𝘱𝘳𝘢 𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘪𝘶𝘯𝘪𝘪 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘻ă𝘳𝘪𝘪 publicat în antologia Georg Lukacs, 𝘐𝘴𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦 ș𝘪 𝘤𝘰𝘯ș𝘵𝘪𝘪𝘯ță 𝘥𝘦 𝘤𝘭𝘢𝘴ă, 𝘚𝘵𝘶𝘥𝘪𝘪 𝘥𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘥𝘪𝘢𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘤𝘢 𝘮𝘢𝘳𝘹𝘪𝘴𝘵ă, Traducere din limba germană de Maria-Magdalena Anghelescu, Editura Tact, 2014, pg. 269

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu