AFIS

Mark Verlan „VERBARIUM

„Mark Verlan. VERBARIUM” – grafică, caligrafie și texte de autor.
Cînd? Miercuri, 25 ianuarie, la ora 16.00.
Unde? Muzeul Național de Artă al Moldovei (or. Chișinău, str. 31 August 1989, 115). 
 
Mark Verlan – Marioca Fiul Ploii, Prințul Regatului Creator Moldova, Apărătorul grafic al animalelor și popoarelor inexistente – a fost unul dintre cei mai prolifici, originali și autentici reprezentanți ai scenei artistice moldovenești. Un adevărat artist-șaman. Omniprezent la întrunirile grupărilor artistice de underground, și participant la diferite manifestări artistice de artă contemporană, începând cu anii ’80 și până la sfârșitul vieții, perceput drept o „mascotă”, Verlan rămânea a fi întotdeauna unul „altul”, un artist solitar, independent de oricine, mereu în lumea sa imaginară, preluată din visuri, amintiri, imediata percepere și transformare a cotidianului, transpusă în vasta sa operă, înconjurat de câini și pisici. Mark Verlan s-a identificat inseparabil cu habitatul său, pe care îl transforma într-un spațiu paralel celui real. Un artist total cu un talent deosebit și cu o fântână de idei, care reflectau prin diverse practici artistice și cu un caracter derizoriu societatea în continuă tranziție, contextul de coabitare, realitatea ascunsă, inducerea din mediu și propria alteritate. Mark Verlan a fost și rămâne unul dintre cei mai străluciți și mai faimoși artiști nonconformiști ai istoriei recente a Moldovei. Opera lui Mark este un amestec aproape paradoxal de artă naivă, suprarealism, conceptualism și postmodernism. Artistul a creat povești-legende și lumi paralele, invitând privitorul să se cufunde în metamorfozele grandioase ale realității vizibile.
Expoziția de grafică, caligrafie și texte de autor „Mark Verlan. VERBARIUM” – este cel de al doilea eveniment din cadrul proiectului „Mark Verlan. Muncile artistului în câmpul miracolelor”, organizată de Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSA:K și Muzeul Național de Arte a Moldovei, cu suportul Ministerului Culturii al Rep.Moldova în parteneriat cu Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.
Lucrările expuse au fost selectate din arhiva KSA:K, precum și din cele generos oferite de familia și prietenii artistului.
Curatori: Lilia Dragneva, Nina Khynku, Ovidiu Țichindeleanu
Vernisajul va avea loc miercuri, 25 ianuarie, la ora 16.00, la sediul muzeului din str. 31 August 1989, 115.
Vă așteptăm cu drag!
Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu