Pandemia nu este o competiție între companii. Aceasta nu se va încheia decât atunci când vom distribui mai egal vaccinurile împotriva coronavirusului.
Acordarea unei derogări temporare de la protecțiile proprietății intelectuale legate de COVID ar transmite un mesaj puternic că țările mai bogate și companiile farmaceutice sunt dispuse să renunțe la o parte din profit pentru binele comun.
Omenirea are nevoie de aproximativ 11 miliarde de doze de vaccin coronavirus pentru a imuniza 70% din populația lumii, presupunând că sunt necesare două doze per persoană. Începând cu luna trecută, au fost confirmate comenzile pentru 8.6 miliarde de doze, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă. Din acestea, aproximativ 6 miliarde vor merge către țările cu venituri mari și medii-superioare. Națiunile mai sărace – care înglobează 80% din populația lumii – până acum, au acces la mai puțin de o treime din vaccinurile disponibile.
Unul dintre motivele acestui dezechilibru constă în faptul că țările mai bogate au reușit să plaseze comenzi substanțiale în avans la un grup relativ mic de companii care produc vaccinuri. Majoritatea acestor companii se află în țări mai bogate. Dacă producția și aprovizionarea nu se face mai uniform, cercetătorii prognozează că vor trece cel puțin încă doi ani până când o proporție semnificativă de oameni va fi vaccinată în țările cu venituri mici.
Din acest motiv, aproximativ 100 de țări, conduse de India și Africa de Sud, cer celorlalte țări membre a Organizației Mondiale a Comerțului să convină asupra unei grațieri temporare legate de drepturilor de proprietate intelectuală (PI) aferente COVID-19. Principalii furnizori de vaccinuri, susțin ei, ar trebui să își împărtășească cunoștințele, astfel încât mai multe țări să poată începe să producă vaccinuri pentru propriile populații și pentru țările cu cele mai mici venituri.
Această idee trebuie luată în considerare în mod serios, deoarece o renunțare temporară a protecțiilor PI ar putea accelera atingerea sfârșitului pandemiei. De asemenea, renunțarea ar transmite un mesaj puternic că țările mai bogate și companiile farmaceutice sunt dispuse să renunțe la o parte din profit pentru binele comun. Campania pentru o renunțare temporară la protecțiile PI se numește „Vaccinul Oamenilor” și este susținută de organizații neguvernamentale, precum și de UNAIDS, agenția ONU pentru combaterea HIV/SIDA. Susținătorii campaniei subliniază faptul că multe companii au beneficiat deja de finanțare publică în valoare de miliarde de dolari, atât la etapa de cercetare și dezvoltare, cât și prin intermediul acordurilor de cumpărare în avans. După ce se sfârșește pandemia, protecțiile PI ar fi restabilite.
Totuși, industria farmaceutică, țările mai bogate și unii cercetători susțin că amânarea temporară a brevetelor nu va accelera neapărat producția sau furnizarea. Ei spun că nu este clar dacă pe glob există capacitate de producție de rezervă. Chiar dacă protecțiile brevetelor nu s-ar aplica, asigurarea tuturor componentelor vaccinului, înființarea fabricilor, instruirea oamenilor și adoptarea legilor relevante – toate esențiale pentru livrarea vaccinului – ar putea dura mai mult de un an.
O alternativă la ridicarea protecțiilor PI, spun ei, este sporirea licențierii contra plată a proiectelor produselor companiilor farmaceutice. Acest lucru ar permite vaccinurilor să fie produse de mai multe companii. În plus, Organizația Mondială a Sănătății înființează un spațiu în care companiile să-și poată împărtăși tehnologia de vaccinare, abilitățile și alte cunoștințe.
De asemenea, companiile și țările mai bogate atrag atenția că susțin deja o schemă de distribuție a vaccinurilor numită COVAX, care a asigurat deja peste 1 miliard de doze, ce reprezintă 50% din obiectivul de 2 miliarde pentru anul 2021, în care se dorește a vaccina 20% dintre cele mai vulnerabile grupuri din țările care au nevoie de ajutor. Cu toate acestea, nu este clar dacă COVAX își va putea atinge întregul potențial înainte ca unele dintre țările mai bogate care donează provizii să își vaccineze populația în întregime.
Națiunile mai bogate se opuneau în comun derogării de la PI până săptămâna trecută, când a ieșit la iveală că administrația președintelui american Joe Biden analizează meritele acesteia. Schimbarea de politică poate fi influențată de faptul că numele guvernului SUA figurează pe o cerere de brevet pentru o tehnologie ce stă la baza producerii vaccinurilor mai multor companii, inclusiv Moderna din Cambridge, Massachusetts.
În 2016, cercetătorii de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA din Bethesda, Maryland, în comun cu Colegiul Dartmouth din Hanovra, New Hampshire, și Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla, California, au depus o cerere de brevet pentru o tehnologie care manipulează peplomerele găsite în coronaviruși și care poate fi utilizată pentru a dezvolta un antigen vaccinal. Statele Unite ar putea licenția această tehnologie sau ar putea alege să nu aplice protecțiile brevetului după acordare.
Probabil că cel mai puternic argument pentru o derogare temporară este că brevetele niciodată nu au fost concepute pentru a fi utilizate în timpul urgențelor globale, cum ar fi războaie sau pandemii. Un brevet răsplătește inventatorii, în timp ce le protejează invențiile de concurența neloială pentru o perioadă limitată. Cuvântul cheie este „concurență”. O pandemie nu este o competiție între companii, ci o cursă între umanitate și un virus. În loc să concureze, țările și companiile trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a coopera și a pune capăt pandemiei.
Potrivit lui Graham Dutfield, care studiază PI în cadrul științelor vieții la Universitatea din Leeds, Regatul Unit, există un precedent pentru derogare. În timpul celui de-al doilea război mondial, guvernul SUA a cerut companiilor și universităților să colaboreze pentru a extinde producția de penicilină, care era necesară pentru a proteja soldații de boli infecțioase. Companiile ar fi putut susține că acest lucru ar afecta profiturile, dar au înțeles necesitatea subordonării intereselor lor țelului mai larg de a salva vieți și a pune capăt războiului. „Într-o anumită perioadă de timp, SUA practic au produs toată penicilina existentă”, spune Dutfield. „Companiile nu s-au judecat reciproc pentru încălcarea brevetelor și nimeni nu a dorit să țină întreaga lumea ostatică prin perceperea unor prețuri exorbitante”.
Este important faptul că actuala administrație americană ia în considerare meritele unei derogări de la PI. Alte țări ar trebui să facă același lucru. S-ar putea să nu fie cel mai bun mod sau singurul mod de a extinde rapid oferta de vaccinuri, dar reprezintă un principiu important. Există momente în care concurența ajută cercetarea și inovarea. De asemenea, există momente în care concurența trebuie pusă deoparte de dragul binele comun.
Imagine de fundal: Brian Snyder / Reuters / Alamy.
Articolul a apărut inițial cu titlul ”It’s time to consider a patent reprieve for COVID vaccines” pe pagina web a revistei NATURE și a fost tradus din limba engleză de Cristian Velixar.