DOSAR SOCIAL PZF VIDEO RECENTE

Dezbatere publică pe tema „Situația persoanelor deținute și șansele lor de integrare socială în Republica Moldova”

 

Dezbatere publică pe tema „Situația persoanelor deținute și șansele lor de integrare socială în Republica Moldova”.

 

Dezbaterea a fost organizată de PLATZFORMA.MD în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert-Moldova.

Vorbitori:

Marina Bejenari, coordonatoare de proiect la Institutul de Reforme Penale: „Condițiile de detenție și serviciile disponibile în penitenciarele pentru minori”

și Petru Negură, sociolog (ULIM & Centrul de Sociologie și Psihologie Socială): „Penitenciarele din Republica Moldova – un sistem de penalizare a săracilor?”.

La discuție au participat de asemenea persoane responsabile din sistemul penitenciar și din serviciul de probațiune.

Prezentările au fost urmate de discuții.

Dezbaterea a avut loc joi, 27 septembrie, la 18:00, în Zpațiu, în incinta Casei Zemstvei Guberniale (str. Al. Șciusev 103, Chișinău).

Parteneri: Fundația Friedrich Ebert-Moldova și Zpațiu.

 

Marina Bejenari:

„Conform unui studiu realizat recent de Consiliul pentru Prevenirea Torturii, situația privind lupta cu abuzul și tortura în locurile de detenție pe parcursul anului 2017 nu atestă progrese față de anii precedenți, în unele aspecte se constată chiar o înrăutățire a situației. În calcul s-au luat evenimentele din a doua jumătate a anului 2017, precum și creșterea numărului de sesizări adresate procuraturii atât din partea deținuților maturi cât și din partea celor minori privind tratamentele inumane și degradante, asta în contextul în care Biroul Național de Statistică a RM în anul 2017 înregistrează o tendință de scădere a ratei infracționalității în rândul minorilor. Ponderea infracțiunilor comise de minori a scăzut de la 3,0% în anul 2013 până la 2,2 % în anul 2017. (…) Prezentarea își propune să informeze și să sensibilizeze participanții la discuție, părțile interesate și factorii de decizie față de problemele principale din domeniul justiției juvenile. În special, vom analiza condițiile de detenție și serviciile disponibile de care pot beneficia copiii aflați în conflict cu legea. În vederea formulării unor concluzii și recomandări au fost analizate mai multe studii, documente, rapoarte și analize prezentate în ultimii ani de către specialiști care activează în domeniul justiției pentru minori.”

 

Petru Negură:

„Populația deținuților din închisorile din RM este în continuă creștere, din 2010 încoace, după o scădere continuă din 2003 în 2009. Totuși, datele Ministerului de Interne arată că numărul general al persoanelor care au comis crime a fost în scădere începînd cu 2012. În plus, din 2002, segmentul persoanelor șomere este în continuă creștere pe măsură ce proporția celorlalte categorii de persoane (muncitori, țărani și funcționari) descrește. Astfel, proporția șomerilor printre deținuți a ajuns la 60% în 2017, în contrast cu proporția acestora în societate (între 3% și 4%). (…) Sistemul penal din Republica Moldova se aliniază modelului neoliberal pus în aplicare în SUA și, într-o măsură mai mică, în unele state europene (Marea Britanie și Franța, între altele). Logica acestui model duce nu doar la extinderea sistemului penal și penitenciar, ci agravează tendința de penalizare a persoanelor de condiție social-vulnerabilă. Această tendință „neoliberală” este cu atît mai accentuată în condițiile în care sistemul social (de protecție socială și educație) se reduce, iar protecția angajaților, în sectorul formal și informal al pieței muncii, scade (a se vedea schimbările la codul muncii în 2016, prin legea zilierilor, între altele).”

Mai jos puteți vizualiza o înregistrare video a discuției:

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu