Articolul Victoriei Apostol Cine beneficiază de Gala Studenților Originari din Moldova și cine plătește acest eveniment chicios, elitist, ratat și politic?, publicat pe PLATZFORMA săptămîna trecută, a stîrnit discuții vii atît în subsolul postării cît și pe rețelele de socializare.
Organizatorii Galei au promis că vor veni cu un răspuns și ne-au rugat să-l publicăm cu titlul de replică, lucru pe care îl și facem.
Stimați cititori,
vă invităm să participați la ediția 2015 a proiectului Gala Studenților Originari din Moldova (GSORM), pe care o vom organiza în cel de-al II-lea semestru al anului curent.
Pentru a afla, din prima sursă, mai multe detalii cu privire la condițiile și perioada de aplicare, dar și oportunitățile oferite de proiectele pe care le organizăm împreună și pentru voi – dați ”like” paginilor oficiale de Facebook a Galei Studenților și a Biroului pentru relații cu diaspora.
De ce merită de participați în acest proiect?
Pentru că ideea este a celor ca voi.
Dezvoltarea programului a începutîn mai 2013, la inițiativa asociației studenților moldoveni din Franța – ”Jeunes Moldaves”. La scurt timp, prin eforturi comune, a fost creată echipa de pilotare, care este compusă din reprezentanți ai diasporei – tineri studenți, profesori și specialiști din diverse domenii, din țări precum Franța, Olanda, Marea Britanie Federația Rusă sau Canada, și membri ai Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). Ulterior, după prima ediție a GSORM, lor li s-au alăturat și laureați ai programului. Toată munca depusă de echipă este voluntară și în consecință, gratuită.
Pentru că e corect.
Ținând cont de diversitatea aplicanților, atât din punct de vedere geografic, cât și tematic, jurizarea GSORM a abordat un set de criterii integrate. Gala este un concept creat, în primul rând, pentru recunoașterea și implicarea excelenței academice din diasporă în dezvoltarea Republicii Moldova. Din această cauză calitatea programelor de studii este unul dintre primele criterii. Este greu să compari două universități care, conform clasamentelor internaționale, sunt la două mii de poziții distanță. În același timp, jurizarea participanților după domeniul de studiu ar fi justă pentru ca ar permite compararea calitativă și cantitativă a succeselor participanților. Unul din riscurile acestei abordări a jurizării, percepute de echipa de organizare, constă în numărul redus de aplicări pentru unele categorii. În consecința, în cazul unui singur aplicant per domeniu, acesta ar fi câștigat automat premiul din lipsă de concurență. Pentru noi este important ca niciun student care vrea să aplice să nu se simtă în condiții inegale. De aceea am procedat la categorizarea geografică (pe regiuni) – pentru a oferi șanse egale tuturor aplicanților.
Componența Juriului a fost, de fiecare dată, una diversă și de un profesionalism înalt, fiecare din membri fiind lideri în domeniu (științe exacte, economie, sociologie, drept, tehnologii informaționale, etc).
Pentru că e un eveniment frumos.
Gala studentilor originari din RM v3 from Gala Studentilor on Vimeo.
Pentru ca e rațional.
Costurile totale de planificare, promovare și organizare a ediției din 2014 a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, acoperite din bugetul BRD, au însumat 156.043 de lei și 90 de bani. Acești bani au fost utilizați pentru rezervarea sălii Palatului Republicii și cheltuielile protocolare asociate evenimentului de networking, achitarea costurilor materialelor promoționale și a transportului membrilor din diasporă a echipei de organizare, care, pe întreaga perioadă de organizare a programului au activat în bază de voluntariat, adică fără oricare remunerare.
Cele 33 de trofee oferite în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor au fost achiziționate de către partenerii proiectului – Centrul pentru Migrație Internațională și Dezvoltare (CIM), care au achitat și onorariul pentru moderator și cvartetul de muzică clasică.
Pentru ca e util.
După organizarea Galei Studenților Originari din Republica Moldova ”Excelență academică pentru Moldova”, ediția din 2013, echipa de pilotare a evenimentului a stabilit un dialog online între toți laureații la Gală. Aceste discuții au generat patru proiecte, dintre care trei sunt implementate în parteneriat cu BRD.
Proiectul ”Tabăra de informatică pentru copii ”TINCO”
Echipa proiectului este formată din tineri din diasporă (inclusiv laureați ai GSORM), reprezentați ai ONG-urilor din Moldova, tineri profesori și studenți din Republica Moldova (UTM, UASM). Acest proiect s-a născut din dorința de a lansa o inițiativă pilot testând un curriculum alternativ la informatică. Pentru ediția 2014 au fost selectați drept participanți la proiect copii de la Școala-internat nr. 2 din Chișinău și copii din familii vulnerabile, cărora informatica le poate oferi, în timp, un job și respectiv un viitor mai bun.
Beneficiarii TINCO (ediția 2014): 50 de copii din Republica Moldova. Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat, prin finanțare de tip social crowdfunding. Merită de menționat faptul că organizatorii au reușit colectarea obiectivului financiar în timp record de numai cinci zile.
Programul de mentorat global ”MentorMe”
Acest program are misiunea de a conecta mentori – persoane stabilite peste hotarele Moldovei, cu liceeni care aspiră să-și continue studiile peste hotare sau studenți care învață peste hotare și au nevoie de asistență. Programul încurajează cooperarea în cadrul comunității pentru o susținere reciprocă, astfel încât transferul de cunoștințe între generații să fie facilitat și să nu fie necesar ca nou-veniții sau cei stabiliți să inventeze din nou roata.
Până la moment, programul are peste 120 de mentori înregistrați, din 23 țări ale lumii, și peste 700 de beneficiari, inclusiv tineri liceeni care învață în Republica Moldova. Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat, fiind inițiat membrii Asociației Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB) și de participanții la Gală, ediția 2013.
Seminarul de Politici Publice ”Diaspora Economică pentru Moldova”
Acest program a unit tineri din diaspora cu merite deosebite în domeniile în care activează, cu funcționari publici. Drept rezultat, au fost elaborate cinci politici publice pe domenii de prioritate națională: economie și investiții, infrastructură, energetică, pensii. Acești tineri au contribuit și la dezvoltarea noului Program de Guvernare.
Proiectul a fost organizat în bază de voluntariat și a fost inițiat de echipa de pilotare a GSORM și de premianții ediției 2013.
Conferința deschisă Moldova-2020
Organizat sub forma unei conferințe științifice, acest proiect a fost lansat independent de o echipă comună din Republica Moldova și din diasporă. Sperăm și muncim ca inițiativele independente de acest gen să se multiplice. Două zile de discuți pe teme prioritare dezvoltării Republicii Moldova, cum ar fi: educație, migrație, dezvoltare economică și domeniul social.
În total – șase ateliere la care participanții au prezentat contribuțiile sub forma unui raport de analiză și prognoză.
Menționăm că la ediția a II-a a Galei Studenților a fost lansat și Forumul Absolvenților Reveniți Acasă (FAR), care reprezintă o platformă de interacțiune a tinerilor reveniți în Republica Moldova. FAR își propune promovarea și valorificarea capitalul intelectual obținut peste hotare, ca o intenție de a acorda pondere și suport acțiunilor tinerilor cu studii și experiență profesională internațională. Membrii forumului activează în cadrul unor instituții publice și companii private din Republica Moldova.
Pentru că e o oportunitate.
Gala Studenților nu este doar un eveniment festiv, de apreciere a excelenței academice, ci un întreg proces de creare a unei platforme în care tinerii ambițioși, care-și fac studiile în țară și peste hotare, să își poată pune în aplicare cunoștințele și inițiativele. E un spațiu pentru raționalizarea oportunităților de acasă și de creare a echipelor, grupurilor și rețelelor de lucru pentru realizarea acestor oportunități prin idei, proiecte și efort comun. În acest sens, la eveniment au fost invitați reprezentați ai instituțiilor de stat și societății civile, dar și companii private cu potențial mare de angajare a tinerilor reîntorși.
Prezența la eveniment a studenților universităților din țară a fost intens promovată pe parcursul organizării evenimentului.
Formularul online de participare la Gală, a fost disponibil pentru toți doritorii, pe pagina oficială a proiectului. În total, la evenimentul de decernare a premiilor au fost prezenți 54 tineri care au aplicat online, inclusiv reprezentanți ai asociațiilor de studenți și tineri, precum: Alianța Studenților din Moldova, Liga Tineretului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România și alții.
Noi, echipa Biroului pentru relații cu diaspora, suntem deschiși să vă susținem și vă îndemnăm să îndrăzniți să facem împreună lucruri mari și utile pentru toți cetățenii Republicii Moldova – din țară și de peste hotare. BRD dezvoltă împreună cu grupul de inițiativă conceptul, caută parteneri și, într-un final – implementează programul. Exact acesta este parcursul Galei Studenților. Exact acesta a fost parcursul programului de stagii în cadrul BRD, dezvoltat împreună cu tinerii din diasporă, și care a devenit, ulterior, un program național (www.stagii.gov.md).
Apreciem și sprijinim inițiativele bune ale tuturor tinerilor, iar atunci când va fi peste puterile noastre, le vom redirecționa și vom solicita susținere adițională. Suntem mereu deschiși pentru voi, deoarece loc pentru lucruri bune și bine făcute este mult.
Pentru că vrem să îmbunătățim, împreună cu voi, ceea ce facem.
Pânăîn anul 2010, diaspora moldovenească era un fel de portmoneu, folosit la trimis bani acasă. Arareori, asociațiile de moldoveni de peste hotare primeau cămăși și ii tradiționale. În rest – nu prea își amintea nimeni, cu excepția câtorva direcții din ministere, că migranții moldoveni există și aceștia au necesități specifice. Că acești migranți sunt atât de diferiți – de la studenți de peste hotare – la specialiști notorii, de la zidari – la oameni de afaceri, încât e nevoie de politici publice și programe destinate fiecărui grup. Pentru că, înainte de toate, ei sunt cetățeni ai acestei țări.
Începând cu 2010, atunci când cererea venită din partea diasporei (rezoluția congreselor IV și V ale diasporei moldovenești) a găsit înțelegere și suport în noua echipă de guvernare, a fost pusă baza unei instituții de stat, care să aibă drept mandat coordonarea politicilor pentru diaspora, dar și elaborarea programelor sociale, economice, educaționale pentru oamenii noștri, care au plecat din țară, unii dintre ei într-adevăr, din disperare.
Trecând printr-o lungă perioadă de dezbateri, concepte, pregătiri, cot la cot cu prietenii și partenerii organizaționali, Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a căpătat existență legală în octombrie 2012 și a devenit funcțional în primăvara anului 2013 odată cu recrutarea echipei (toate pozițiile au fost anunțate la concurs cu circa 30 de candidați pentru fiecare – se pare că fără analog în istoria Cancelariei de Stat).
Atunci când ne-am pornit la drum, ca instituție, am adoptat câteva modele de funcționare, printre care și ”modelul explorator”, care vine să consolideze elitele profesioniste din diaspora în scopul de a acționa ca agenți ai transformării în țara de origine. De atunci au fost dezvoltate 18 programe destinate diasporei. Acum se lucrează la strategia națională Diaspora-2025, ținând cont, în același timp, de îmbunătățirea programelor și de sporirea impactului lor.
Primul program despre care s-a vorbit mult și care a fost pe larg mediatizat estetabăra de vară pentru copii din diasporă – DOR. Apoi au urmat multe altele: Zilele Diasporei, grupul de inițiativă ”Excelență economică pentru Moldova”, proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM), programul cultural pentru diasporă, portalul diasporei (www.din.md) și altele.
În paralel, toate ministerele și agențiile de nivel guvernamental au desemnat câte două persoane responsabile cu politicile pentru diaspora (la nivel decizional și la nivel tehnic). Astfel am creat un grup de funcționari publici, care în prezent, integrează diaspora și migrația în politicile Guvernului. Acest lucru se întâmplă pentru că migrația este un fenomen care afectează multiplu Republica Moldova.
Odată cu dezvoltarea relațiilor cu membrii diasporei, a crescut și încrederea față de Guvern, dar au apărut și o mulțime de inițiative din partea diferitor asociații.
Pe parcursul celor doi ani de activitate am învățat că este important să comunicăm la toate etapele. Am învățat că este necesar să conectăm direct și rapid diaspora cu cetățenii de acasă. Am învățat că e nevoie să devenim și mai transparenți, și mai dinamici, și mai entuziaști în ceea ce facem.
În procesul de evaluare a Galei Studenților (mijlocul lui ianuarie 2015), dar și a altor programe pe care le desfășurăm – BRD, împreună cu partenerii au stabilit că efectele Galei trebuie maximizate.
Principiile noastre de activitate pentru anul viitor sunt:
- Asigurăm calitatea programelor și acțiunilor. Calitatea primează asupra cantității.
- Intervenția instituțiilor statului nu înseamnă că ele creează serviciile sau programele necesare. BRD generează cadrul care încurajează apariția și dezvoltarea serviciilor programelor de către instituții de stat, parteneri internaționali, ONG și parteneri privați.
- BRD are rolul de coordonator al politicilor pentru diasporă1
Această părere, dar și comentariile expuse deschid oportunități pentru munca pe care o vom depune în continuare, pentru a face lucruri și mai bune, pentru voi.
Prin urmare, vă invităm la discuții, acțiuni, inițiative comune. Așteptăm ca atât laureații Galei Studenților, cât și studenții din Republica Moldova să se implice constructiv în dezvoltarea programelor și în creșterea impactului lor asupra dezvoltării țării.
Suntem la un click distanță:
Pagina oficială de Facebook a BRD
Pagina oficială de Facebook a GSORM
1Subliniem că sarcina BRD este coordonarea politicilor pentru diaspora, dar și a programelor specifice, destinate diasporei. În 2013, am obținut un subprogram bugetar separat, numit ”Susținerea diasporei”. Resursele bugetare alocate acestui subprogram bugetar au fost de 1 milion de lei în 2013 și 3 milioane în 2014. Pentru comparație, contribuția migranților prin remitențe constituie 26% din PIB (1,6 mlrd de dolari).
Sincere felicitari autorilor acestui raspuns pentru „smecheria” de PR aplicata! E chiar laudabil faptul cum au intors niste critice in favoarea lor, prin a prezenta asa-zisele puncte forte ale Galei si ale BRD-ului si prin a acoperi niste goluri semnalate in articolul initial. De exemplu, au bagat cifra de 156.043 de lei și 90 de bani ca buget crezand in acest fel calmeaza spiritele. O cifra lunga trezeste mai putine suspeciuni, decat lipsta ei, cam asta e logica din spate!
Pe mine acest raspuns nu m-a convins deloc si nu mi-a schimbat opinia despre Gala. As prefera sa vorbesc strict despre Gala si implicatiile ei si mai putin despre BRD, care e o alta „casha”, adica o alta discutie. Nu m-a convins nu pentru ca sunt eu incapatanata si nu accept alte opinii, ci din simplu motiv ca acest raspuns nu raspunde (e un joc de cuvinte) intrebarilor adresate in articolul initial.
Autorii (asum ca sunt mai multi), apropo aceasta lipsa de identitate e dubioasa: cine vobeste cu cititorii? cui ne adresam? Si zic asta pentru ca apar 2 entitati juridice organizatoare : Jeune Moldaves si BRD, apoi aceste organizatii sunt conduse si de niste oameni. Logic ar fi sa stim cu cine vorbim/vorbesc: cu presedintele, cu seful, cu directorul de programe etc. Articolul-raspuns pare sa fie scris de cei de la BRD, iar Jeune Moldaves il promoveaza ca raspunsul lor. Se pare ca nu exista o delimitare clara intre aceste organizatii. In fine, poate invata si organizatorii din asta ceva, si anume ca e important sa fie vizibili, in termeni de PERSOANE si nu doar organizatii.
E un pic cam dificil sa raspunzi la acest articol-raspuns stiind care sunt comentariile aparute dupa articolul initial. Acest raspuns ignora complet discutiile aparute dupa publicarea articolului initial si face o lauda continua a Galei. Mai mult, e cam inutil sa discuti pe un subiect cand factorii decidenti NEAGA (chiar daca nu direct) ca ar exista vreo problema in ceea ce fac. Ma intreb, cum oare isi vor imbunatati activitatea daca ei nu vad nicio problema in activitatea lor?
Voi adresa cateva din punctele expuse in acest articol-raspuns, pe care in continuare le consider problematice. Punctul „Pentru ca e corect” – cred ca, organizatorii au o problema cu definirea termenilor program de studiu, corectidudine si sanse egale! Si daca li se pare corect ca sa clasifice studentii pe citerii geografice din frica ca pe domenii nu ar avea aplicanti destui, atunci sa-mi explice cum compar performantele unui student de la sociologie cu ale unuia de la arhitectura ambii studiind in Europa de Est, unul in Romania, si altul in Bulgaria? care oare o fi mai bun? Atentie! Nu insinuiez ca un domeniu ar fi mai greu, si altul mai usor, ci faptul ca sunt doua domenii diferite in continut, cerinte, structura, cunostinte si competente! Spre cunoasterea organizatorilor un program de studiu inseamna efectiv ceea ce studiezi la facultate, daca vreti se echivaleaza cu specializarea. Program de studiu nu e facultate si nu e universitate. Ceea ce inseamna ca este aproape imposibil sa te dai cu parerea daca programul de studiu in economie din Bucuresti e mai calitativ ca cel din arhitectura din Bulgaria sau invers. Si atunci daca acest lucru nu e posibil, oare nu pare sa fie logic ca de fapt jurizarea este foarte mult influentata de universitatea la care invata studentii? Dan Perciun, unul dintre premiantii Galei din 2013 argumenta in comentariile de la articolul initial ca e firesc sa ai categorii pe zone geografice deoarece in Vest sa invata mai greu decat in Est, deci ar fi OK sa-i punem pe loseri la loseri si pe smart la smart, cam asta se intelege din ce spune Dan Perciun, el singur absolvent al unei universitati din UK. Prin urmare, tind sa cred ca, cam asta e si logica organizatorilor, doar ca ei nu au curajul sa o recunoasca! Iar ca sa nu le mai fie frica ca nu vor avea aplicanti destui pe domeniu, atunci le recomand sa extinda premiile si pentru studentii din tara! Sa-i invite la concurs si sa concureze cu cei din afara in functie de domeniu, nivel (licenta, master, doctorat), performante si activitati extracurriculare.
Punctul „Pentru ca e rational” – din nou, cred ca organizatorii au o dificultate in a intelege termenul rational. E rational pentru un aplicant sa vina la un astfel de eveniment, deoarece castiga o diploma si un trofeu, are acces la netwroking cu alti studenti de peste hotare, are acces la putere si oameni de influenta in Moldova, fie afaceri, fie societate civila. Da, asta e rational si cum indivizii sunt considerati rationali, adica isi urmaresc propriile benificii sau sa si-le maximizeze pe cele avute, atunci e justificat ca un student de peste hotare sa aplice la Gala. E rational si pentru putere, deoarece din banii contribuabilor are acces la inteligentzia de peste hotare si isi creeaza cati mai multi aderenti. Insa, nu e rational pentru mine, contribuabila, sa sustin desfasurarea acestui eveniment, dar nici pentru studentii din Moldova, deoarece ei nu beneficiaza nimic din cele mentionate mai sus.
Punctul „Pentru ca e util” – s-au creat cateva proiecte. Fain, foarte fain, dar vedeti voi, stimabili organizatori, proiectele initiate sunt initiate tot de voi si tot pentru voi. De exemplu, proiectul ”Tabăra de informatică pentru copii ”TINCO” e un proiect fain si necesar, dar cine l-a creat? L-au creat premiantii de la Gala din 2013 si apar si cativa studenti din Moldova ca organizatori si voluntari, care presupun ca au fost implicati prin cunoasterea directa a unuia sau altuia dintre premianti. Mai mult, anul acesta proiect a fost premiat la Gala! Ce e rau in asta? Pai e rau in faptul ca, Gala pana la urma functioneaza ca o utilitate doar pentru cei care au acces la ea, adica doar studentii de peste hotare! Si daca verificati fiecare dintre proiectele mentionate o sa vedeti ca mai peste tot cei din tara nu figureaza! Ca sa nu mai zic ca la seminarul de politici publice au participat numai studenti de peste hotare; i-au consultat pe politicieni ce si cum sa faca in domeniul economic. Aspectul problematic consta in faptul ca are loc o recunoastere a EXPERTIZEI si EXPERIENTEI doar acelor cu studii peste hotare! Zici ca studenti destepti nu ar fi si in Moldova care sa participe la seminarii de politici publice!
Punctul „Pentru ca e o oportunitate” – pentru cine? DOAR pentru studentii de peste hotare si putere, adica PLDM in particular. Si asta e OK, doar sa fie asumat. Nu inteleg de ce organizatorii au pretentia de a crede ca, GALA creaza acel mediu de excelenta dintre studentii din afara si cei din tara, in conditiile in care studentii din tara sunt invitati sa participe la Gala DOAR DACA VOR prin completarea unui formular! Genial! Oare cine e sinugigas sa vina la Gala ca sa asculte aclamatii fata de cei plecati?! in timp ce meritul lor, munca lor nu este recunoscuta sub nicio forma?! probabil, doar cei care stiu ca evenimentul e politic si au interese personale de networking! Gala va fi un mediu de execelenta comuna atunci cand si studentii din tara vor fi premiati pompos alaturi de cei din tara! Formatul actual al Galei nu face decat sa intareasca stereotipurile negative fata de studentii de peste hotare, sa-i beneficiaze direct doar pe acestea si sa „recunoasca” dechis ca mediul academic din Moldova sucks si studenti de apreciat nu prea avem. Munca lor sigur nu se compara cu munca unui student la Londra, sau chiar la Bucuresti. Mai mult, student=individ si NU student=membru de asociatie si organizatie. Gala e dedidaca indivizilor si nu organizatiilor de studenti.
Concluzia e aceeasi, ca-si data trecuta! In plus, organizatorii ar trebui sa se simta rusinati la cum au prezentat cheltuiala banilor publici pentru Gala. Si sunt sigura ca, stiu cum se formeaza si prezinta un buget! O cifra lunga nu spune nimic, chiar daca sunt niste insiruiri de activitati pe ce s-ar fi cheltuit acesti bani!
Nota Bene: Autorii raspunsului NU ne spun nimic despre interesele politice atasate acestei Gale. Dupa publicare articolului initial, Dorin Dusciac s-a manifestat ca un sustinator direct al evenimentului, si chiar s-a ofensat si m-a trimis la plimbare, ca apoi sa stearga acel comentariu si chiar sa „dispara” din grupul de discutie. El argumenta ca s-a implicat in organizarea Galei, insa niciodata NU ne-a spus de pe ce pozitie s-a implicat? s-a implicat ca finantator? prieten? politician? etc. In schimb, se stie ca Dorin Dusciac in campanie electorala le vorbea studentilor de peste hotare despre importanta de a vota un partid pro-european si ca el o sa voteze PLDM, iar daca va uitati prin pozele tuturor evenimentelor indicate in acest articol-raspuns, atunci o sa-l vedeti mai peste tot pe Dorin Dusciac. Si el probabil nu e unicul in acest rol de a face partizanat politic. Asta e OK, insa ar fi bine sa se cunoasca public si sa nu se pretinda ca, Gala e un eveniment asa inocent si nu se urmareste nimic altceva decat crearea unei platforme de excelenta academica pentru cei din tara si din afara, doar ca cei din tara nu prea vin (sa-le fie rusine; ce lenesi sunt; asa oportunitate de networking si ei nerusinatii nu se inscriu la aplauze si aclamatii patriotice) 🙂
textul/comentariul victoriei ar fi bine de pus ca text separat… ridica citeva intrebari/teme de bun simt…
Dai si tu cu bata, Vasi? Vino la Chisinau si fa treaba. Mai du-te pe la Omega comunista pe unde incercai sa vorbesti ruseste, dar nu s-a „primit”, mai spune-ne despre marile realizari ale regimurilor sovieto-comuniste cum ai facut in dezbaterea cu Papahagi. Participa macar la Gala ca sa ai ce critica mai tarziu. Dar lasa-ne cu bunul simt mai moale; ca de incurajarile tale (e deja un pattern) se bucura numai cei mai lipsiti de bun simt.
@Calin
eu particip, discut si cu rusii, si cu evreii, si cu gagauzii, si excesiv de mult cu romanii 🙂 (10 la 1 prentru Ro-Md… din pacate sint unul din foarte putinii care mai dicuta cu rusii si evreii de pe acolo).
Dar vad ca cel cu bita esti tu.Eu am sugerat doar publicarea textului, atit. Scuteste-ma de clisee ieftine. Raminem la tema? Aici Victoria a venit cu argumente, cu o pozitie chiar binevoitoare. Ideea de a face astfel de gale este buna si daca sint pentru comunitate nu vad de ce ar trebui sa fie atita incrincenare. Si e bine ca cei ce se ocupa de event au reactionat pozitiv. Deci, calm, cu arumente, si fara injurii ieftine… Iar eu fac ceva mai multe decit sa vin la gale cu politicieni. Nu servesc oficialitati si nu prea vreau sa fac parte „din alta dimensiune ontologica” de acets tip…. Crede-ma
Parerea Victoriei de la Moldova (cu studiile la Bucuresti si Budapesta, nu la Moldova) reprezinta o alta dimensiune ontologica fata de punctul de vedere al organizatorilor Galei. A-l intelege sau a admite ca exista vreun numitor comun intre cele doua pozitii este o afirmatie lipsita de sens. A incerca vreo reconciliere intre ele este imposibil. A se ignora, vorba lui Caragiale, si a se discuta cu oameni care vor sa discute nu cu mori de vant ideologizate.
Bai, ce se mai vor bagati in seama unele… poate, poate or scoate ceva-ceva cat de cat. E si asta un start. Sa vedem daca functioneaza.
Oops, Vicky, I guess I overstepped the line a bit too much this time and there’s no room left for any „getting back together”.
Calin, spune o data si o data ca ma iubesti! Hai, zi tot ce ai pe suflet! Ce naibii, m-a tii atat in suspans si m-a faci sa m-a dau cu presupusul! Dragostea e tot dragoste chiar daca nu e reciproca! si ajunge boala!
„getting back together” – well I do not recall being ever „together” with you sub orice aspect, chiar si ideologic. Nu cred ca vreodata am avut aceeasi parare si viziune asupra unui lucru concret, asa ca nu e nicio problema sa fim aparte.
Succes!
Vasi, te contrazici fara ca macar sa observi. Ba ca Victoria vine cu o atitudine binevoitoare (hai, scuteste-ne), ba ca e prea multa incrancenare. Omule, incrancenata e chiar Victoria (deschide si tu ochii). Stii ce imi repugna cel mai mult? Minciuna si ipocrizia. Si aici e ori una ori alta si nu imi place nici una, nici alta. Esti simpatic cu tot cu genealogia inventata pe care ti-o arogi, dar nu imi cere sa cred minciuni.
Am considerat de datoria mea sa arat falsa critica constructiva si radicalismul destructiv al unora care arunca copilul cu tot cu apa. Dar e meseria ta si nu iti cer sa-ti schimbi punctul de vedere. Nu imi cere sa imi schimb punctul de vedere.
E un discurs politic care face ravagii in ultima vreme. Nu ca ar fi ceva nou. Ceea ce vreau sa subliniez este latura lui politica. Sa incepem. Fiecare recunoaste ca pana la urma reusitele personale depind de efortul personal. E potrivit aici si exemplul lui Vasi care o duce bine mersi in Romania si al Victoriei care a ales sa-si faca studiile NU in Moldova, macar atunci cand alegerea i-a apartinut (banuiesc ca nici doctoratul, daca are de gand sa-l faca, nu vrea sa-l faca la Balti sau la Chisinau).
Dar (si aici incepe politica) sunt oameni care, din varii motive, nu si-au facut studiile afara si care sunt majoritatea in RM si care reprezinta etalonul in ceea ce priveste made in Moldova. In numele lor vorbeste Victoria. In numele unor resentimente pe care unii, dar nu toti le au. Abordarea aceasta este una foarte tribalista, foarte provinciala, foarte reductionista si, cel mai important, nu face bine nimanui. Dar poate sa ajute autointitulatei tribune (sic) care ataca establishmentul (sic) in numele dezmostenitilor soartei (sic).
Organizatorii Galei vin cu o serie intreaga de masuri CA SA AJUTE si sa ofere un EXEMPLU ca se poate, ca nu e neaparat sa-ti pierzi tineretile si sa te de/formezi profesional intr-o tara care nu are grija de populatia ei. Incearca totodata sa faca o presiune asupra clasei politice: Alo, Leanca! Vezi ca suntem si noi aici si vrem sa facem treaba. Si Leanca nu are incotro (ca e o presiune din partea finantatorilor in directia modernizarii tarii) si participa.
E mai mult decat o initiativa pozitiva. E un miracol. Si cei din spatele lui sunt oameni cu O mare.
O sa inteleaga Victoria vreodata acest lucru.? O sa intelega ca si alti oameni, nu numai ea, au dreptul sa nu fie victime, ca au dreptul la putere personala, libertate si fericire? In schema mare a lucrurilor nu conteaza. Conteaza altceva. Sa intelegem ca astfel de „critici constructive si binevoitoare” sunt in fapt nocive, iar persoanele care le dau glas sunt toxice.