AFIS

Cum activăm participarea comunității: „Puterea” comunității, seminar cu Tatiana Costev

Ne dăm seama că nu avem, în Moldova, o cultură participativă dezvoltată, un simț civic, cel de al 6-ea simt civic ce contribuie la dezvoltarea comunitară. Credem că a face ceva pentru comunitate este imposibil. Implică disconfort personal, incomodarea factorilor de interes, sau simplu a celor ce pot beneficia sau celor ce pot influința acea schimbare din mai multe motive.

Dezvoltând abilitățile comunității, ca rezultat împuternicind comunitatea, ne dăm seama ce înseamnă să acționezi și cât de important e să-ți faci vocea auzită când ceva te deranjează în comunitatea ta.

Practica arată că una dintre principalele dificultăți cu care se confruntă comunitățile în procesul de dezvoltare sustenabilă constă în neparticiparea constantă a membrilor comunităților.

De-a lungul timpului, comunitatea în mare parte a ei  întotdeauna a pus pe umerii  cuiva sarcina de a schimba lucrurile. Puțin se conștientizează  faptul că societatea civilă este formată din cetățeni, care participă în viață publică, cu scopul de a influență starea lucrurilor, de a-și promova sau apară interesele proprii și ale comunităților din care fac parte pentru a aduce schimbarea. S-a conștientizat prea puțin faptul că schimbarea se produce prin dimensiunea participării și a implicării cetățenilor  la această schimbare.

Activând experiență în domeniul dezvoltării  comunitare din 2006 în mare parte în comunitățile  rurale am dedus o formulă a sustenabilității eforturilor puse în acest sens și anume, această se face: în comunitate, împreună cu comunitatea și pentru comunitate.

Acest atelier de lucru  este adresat grupurilor  de inițiativă, ONG-lor și persoanelor care conștientizează rolul implicării în procesul de dezvoltare comunitară și doresc să își dezvolte capacitățile în acest sens pentru a fi un agent ce produce schimbarea în comunitatea din care vine și/sau pentru cu care lucrează  pentru .

Puterea grupului de inițiativă :  De ce cu grup și nu de unul singur? De ce am nevoie de grup consolidat și cooperant? Cine face parte din grup? Cum cooperam în grup și în afara grupului?

Exemple concrete ale grupurilor de inițiativă comunitare din RM;

Abordarea participării comunitare. Metode de exprimare ca element principal al dezvoltării comunitare – comunicarea/consultarea comunității,  identificarea problemelor, prioritizarea acestora, parteneriate necesare sau acceleratorii;

Instrumente folosite în mobilizarea comunității pentru o mai bună implicare în inițiative comunitare;

„Puterea” consultării sau schimbului de experiență în procesul de  dezvoltare comunitară.  

Tatiana Costev activează în cadrul Institutului pentru Inițiative Rurale din 2004, coordonînd mai multe proiecte locale şi naționale ale organizației. Este absolventă a programelor americane „Open World”. Are o vastă experiență în lucrul ce vizează integrarea minorităților naționale, copiilor vulnerabili, facilitarea educației de calitate, dezvoltarea capacităților în largă arie ce contribuie la promovarea spiritului participativ și democratic al cetățenilor din Republica Moldova.

Data: 10 martie 2018

Locația: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”  Ștefan cel Mare și Sfînt Blvd 148

Pentru participare la eveniment, completați formularul de înregistrare:

https://goo.gl/forms/UiUPv6XYYNNAmxKu2

Evenimentul pe facebook: https://goo.gl/7bD8qd

Proiectul ”Comunități active pentru democrație participativă în oraș” este finanțat de Fundația Soros-Moldova și implementat de Asociația Tinerilor Artiști Oberliht.

Articolul original pe comunitatiactive.com

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu