AFIS

SubKULTprosvet. La fête est finie

‘Cuvîntul „cultură” nu sperie pe nimeni. Iar cînd Marseille a fost desemnat în 2013 „Capitala Europeană a Culturii” puțini dintre locuitorii orașului au avut ceva de comentat. „Capitală Europeană a Culturii” nu e așa că e un titlu frumos?’ Luni la SubKULTprosvet vă propunem să vizionăm împreună un film despre ce a însemnat de fapt în realitate acest „titlu” pentru locuitorii Marseille-ului.

La fête est finie/Petrecerea s-a terminat (Franța, 2014)
film documentar
Nicolas Burlaud

film în franceză cu subtitrări în engleză

Peste tot în Europa, oraşele îşi pierd caracterul, sunt gentrificate şi uniformizate, sub asalturile repetate ale politicilor de urbanism. Această transformare se face cu preţul excluderii claselor populare și persoanelor celor mai precare, împinse tot mai departe de centrul oraşelor.
Faptul că Marsilia a câştigat titlul de „Capitală Europeană a Culturii” în 2013, a accelerat în mod dramatic această transformare. Unde inițial brutalitatea şi excavatoarele generaseră rezistenţă, au apărut festivităţile împodobite cu aura inatacabilă de „Cultură” şi ne-au amuţit total. Ne-au lăsat doar două posibilităţi de reacţie: să participăm sau să dispărem în linişte.

www.primitivi.org/
http://lafeteestfinie.primitivi.org/

Iar pentru cei care vor să citească mai mult la acest subiect le propunem și ultimul număr al Gazetei de Artă Politică al colegilor de la București. Număr care pune în discuție „programul Capitala Europeană a Culturii „, ridicînd cîteva întrebări în legătură cu impactu socio-economic local, regional, macro-social pe termen lung al acestei politici culturale europene.

Eveniment organizat în colaborare cu Asociația Oberliht și Platzforma.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu