Continuare. Prima parte se găsește aici.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Slogan oficial: ”Moldova are nevoie de altceva!”
Slogan neoficial: ”Pupăm icoane, facem poze cu Putin, vorbim azi exact inversul a ceea ce am spus ieri. Vrem în Parlament. Cu orice preț. Ca toată lumea.”
Retorică catastrofistă. Discurs militarist: oponenții sunt dușmanii Moldovei, unirea cu România e peste gard, gata să se rupă peste meleagurile noastre moldovenești, hoarde de perverși sexuali au năvălit în țară și calcă în picioare ”valorile noastre ortodoxe”.
Partidele de dreapta ar fi partide ale războiului pentru că ar participa la misiuni sub egida NATO și UE (argument valid dar ipocrit: armata moldovenească a participat și la reconstrucția Irak-ului exact pe vremea cînd marele socialist și pacifist Dodon era ministru…)
Strategie economică – aderăm la Uniunea Vamală. Acolo e raiul.
Urmează un șir de minciuni despre statutul privilegiat al imigranților moldoveni în Rusia – că s-ar bucura de protecție socială, că ar avea asigurări de sănătate și contracte. Cel care a scris programul ori minte ori nu știe că majoritatea absolută a migranților moldoveni în Rusia muncesc la negru, fără pensii, fără contracte.
Bla-bla cu ortodoxie și tradiții multiseculare. Prefer să citesc la partidele politice platforme economice cu strategii nu lecții despre religie și tradiții.
Revizuirea privatizării. Slogan bun. Să începem de la hotelul Moldova din Odesa. Apoi continuăm cu hotelul Codru. Ambele dăruite de justițiarul Dodon unor ”oligarhi”.
Impozit pe venit progresiv – aici programul începe să semene cu o platformă socialistă.
Un nou NEP. Din păcate nu urmează o descriere a mecanismului de realizare a NEP-ului – doar niște formule generale despre controlul statului asupra unor sectoare economice (lucru care poate fi făcut și fără NEP).
Program de renaștere a agriculturii – aderăm la Uniunea Vamală. Acolo lucrurile se vor rezolva de la sine.
Apărarea identității moldovenești. Unionismul se pedepsește cu închisoarea.
Stat social.
Un fel de concluzie: un program economic subțire, în care aderarea la Uniunea Vamală rezolvă totul în toate domeniile. Multă retorică din zona războaielor identitare și culturale. Ceva spoială de socialism autentic (stat social, intervenționism) amestecată cu multă esență naționalistă de tip autoritar: interzicerea unor forme de identitate etnică, ortodoxism și moldovenism obligatoriu.
Blocul electoral “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.
Slogan oficial. “Alegerea Moldovei — Uniunea Vamală”.
Slogan neoficial. ”Dacă tot nu știm ce să facem cu Moldova, hai s-o transformăm într-un off-shore.”
Programul electoral e făcut sub forma unui contract obștesc între popor și Blocul Electoral ”Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”. (E a doua oară, din cîte eu țin minte, cînd un concurent electoral recurge la ”contract cu poporul” – prima oară a făcut-o Blocul Electoral ”Moldova Democrată” condus de Serfim Urechean la alegerile parlamentare din 2005.)
Juridic, contractul semnat fără notar e nul. Politic, e o mișcare perfect populistă.
Geopolitic: denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și demararea procedurilor de aderare la Uniunea Vamală. Federalizarea Moldovei.
Pensie minimă de 1500 lei. Bursele, îndemnizațiile și salariile? Nu știm, că beneficiarii lor oricum nu ne votează.
Program economic: ”Aprobarea Legii privind stabilirea teritoriului Republicii Moldova drept Zonă Economică Liberă” (A se citi, pentru informare, Legea Nr. 440 din 27.07.2001 cu privire la zonele economice libere.) Din cîte pricep asta înseamnă regim favorabil fiscal pentru companii, reglementare flexibilă în vederea reducerii protecției muncii, scutirea de taxe vamale. Și din ce plătiți atunci pensiile pe care le majorați? Din vînt?
Cam atît despre orientarea ”de stînga” a blocului. Nici libertarienii nu fac asemenea propuneri.
Încă un partid care iubește pușcăria. Pentru oponenții săi, desigur. Interzicerea partidelor și mișcărilor ce ”promovează ideile pierderii statalităţii moldoveneşti, ura interetnică, discriminarea religioasă şi naţională, propaganda homosexualității”. Altfel construcția (i)logică pe care stă argumentul e o cacealma pentru că despre pierderea statalității moldovenești ar trebui să discutăm nu doar în termenii aderării la UE (care implică într-adevăr transfer de suveranitate), ci și în termenii aderării la UV (care înseamnă la fel transfer de suveranitate). Deci Blocul ar trebui… să se interzică pe sine, în primul rînd.
Bla-bla cu ”lupta împotriva propagandei homosexualității”. Adică imoralitate pentru companii (scutite de taxe și cu legislație favorabilă) și moralism de tip ortodox pentru restul (cît companiile fac bani, cetățenii să se lupte cu homosexualitatea).
Partidul ”Democrația Acasă”.
Slogan oficial: ”DA Moldova poate”
Slogan neoficial:”Un alt partid de dreapta.”
N-au program electoral, așa că am răsfoit programul partidului.
Mult ”nou”: o generație nouă de politicieni, participarea tinerilor, schimbare, nou tip de formațiune politică.
Economic – de centru-dreapta (personal văd dreapta – acord total cu ”ideile neoliberalismului generator de bogăție”, însă nu văd nicăieri în platforma partidului centrul). Bla-bla cu libertate maximă și responsabilitate maximă. Protecție socială doar pentru cei ”aflați în incapacitate, temporară sau permanentă. Să nu tolerăm lenevia”. (Și mamele ce cresc copiii? Și familiile vulnerabile?)
”Să educăm dragostea de muncă” – o variație ”elitistă” la tema moldovenii sînt leneși.
” Economia de piață, ale cărei mecanisme trebuie să funcționeze fără obstrucționări și distorsionări de sorginte politică”. O altă variație fantezistă la tema ”piața liberă”. Băieții ăștia nu știu cum funcționează piața. Sper că au auzit de termeni precum ”subvenție”, ”subsidii”.
Partidul Popular din Republica Moldova.
Slogan oficial: ”Pentru o nouă Moldovă.”
Slogan neoficial: ”La economie ne pricepem. La politici sociale băgăm și noi ce sună bine.”
Un fel de partid politic al agricultorilor moldoveni.
Program politic: Președinte ales de către popor. Reducerea numărului de deputați. Stoparea traseismului politic. Vot electronic. E-guvernare.
Program economic: Impozit unic de 10 % pentru persoanele fizice și juridice. Redirecţionarea economiei Republicii Moldova de la consum şi import — la investiţii, reforme şi exporturi. Subvenții în agricultură.
Program social: îndemnizații pentru copii, dar cu condiția că părinții au un ”comportament social corect”. (Chiar așa? Lipsești copilul de îndemnizație din motivul că părinții lui au un comportament social neadecvat, de exemplu se au de bine cu băutura?)
Program cultural: turism rural și tradiții. Nimic despre alte forme de cultură. De exemplu cea ”nepopulară” și ”netradițională”.
Partidul Comuniștilor.
Slogan oficial: ”Doar PCRM! Doar Voronin!”
Slogan neoficial: ”Voronin e persoană, program politic și strategie economică.”
Din nou retorică catastrofistă: subjugare a poporului moldovenesc, dependența de forțe externe.
Guvernarea a pornit o politică agresivă anti-rusească. (Voronin cel din 2014 îl ceartă pe Voronin din 2004. Și îl minte. Nu-s mare fan al guvernării actuale dar aceasta s-a străduit să fie foarte corectă în relațiile cu Rusia. Și apropo, Acordul de Liber Schimb din cadrul CSI a fost semnat tot de guvernarea ”anti-rusă”, adică de Vlad Filat în 2011.)
Moldova guvernată de ”deputați și funcționari întîmplători.” (Foarte adevărat. Dintotdeauna. Ca și pe vremea guvernării comuniste. Un exemplu – Valentin Vizant care a fost și șef la Poșta Moldovei, și director la Air Moldova, și membru CEC.)
Stabilitate.
Eliminarea criminalității. (Dar Gheorghe Papuc și cazul Domnișoru?)
Eliminarea oligarhilor. Cum? (Prin consolidarea lor sub un mega-oligarh gen feciorul Oleg?)
Protecție socială.
Stoparea procesului de optimizare școlară.
Depolitizarea educației. (Dicționarul român-moldovenesc? Retorica anti-românească?)
Politici eficiente de formare a prețurilor la serviciile comunale. (Și cu războiul Primărie (liberală care dorea menținerea tarifului) și Guvern (comunist care cerea majorarea tarifului) în 2008 cum facem?)
Nouă industrializare. Cum? Vom produce ce? Cuie? Televizoare? Nu știm, dar sună frumos. Și trezește amintiri plăcute despre industrializarea sovietică.
Slogan oficial: ”Cu PL în familia NATO şi UE!”
Slogan neoficial: ”Acum că suntem la Putere ar fi păcat să plecăm.”
Nu are un program politic special pentru alegeri. Am citit programul partidului.
Bla-bla despre ”adevărul științific și istoric” privind identitatea națională.
Aderare la UE și NATO.
Piață liberă concurențială. ”Liberalismul se opune politicilor discriminatorii ale statului care susţin unele companii în detrimentul altora, prin contracte preferenţiale, subvenţii, amânări şi anulări de impozite etc.” În teorie. În practică – Parstar și Eurosim, adică agenți economici apropiați PL care au încheiat contracte exclusive cu statul (primăria Chișinău) și au făcut comerț de milioane cu acesta. Mai e și firma de publicitate a fratelui primarului.
” Liberalismul este adversarul natural al corupţiei.” O fi așa în vreun manual, pentru că la primăria Chișinău liberalismul face cu corupția alianțe firești.
Partidul ”Renaștere”.
Slogan oficial. ”Să renaştem Moldova împreună!”
Slogan neoficial. ”Sunt eu, Vasile Tarlev. Mă mai ține minte cineva?”
Tocmai mă pregăteam să citesc programul electoral al partidului cînd am văzut această știre: ”Conferință de presă cu tema „Toate structurile active ale Partidului Renaștere aderă la Partidul Democrat din Moldova pentru a susține dezvoltarea țării”.
S-a închis prăvălia.
Partidul “Patria”
Slogan oficial: ”Am un vis!”
Slogan neoficial: ”Renato.”
Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato,Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato,Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato, Renato.
Oleg Brega.
N-are program. Are un nume pe care și l-a clădit cu megafonul. Îi ajunge.