ATITUDINI DEZBATERI RECENTE

Pastorul Vasile Filat, hărțuitor și complice cu violatorii?

[label shape=”” type=””] Victoria Apostol [/label]

 

Pastorul Vasile Filat, președintele asociației ProFamilia împreună cu jurista acestei entități au organizat o conferință de presă pe 4 iunie 2015 prin care s-au plâns că Ministerul Sănătății (MS) le-a interzis să amplaseze un monument anti-avort în curtea Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului. Filat s-a arătat nedumerit față de decizia Ministerului de a nu susține inițiativa prin care el vrea să stigmatizeze să condamne simbolic și să marginalizeze social femeile care au apelat la servicii de întrerupere a sarcinilor nedorite.

Asociația ProFamilia este o asociație religioasă și este condusă de pastorul baptist Vasile Filat. Această asociație împinge un proiect al cărui scop e amplasarea , într-un spațiu public – în fața unui spital de stat, a unui monument care este o copie a altui monument  – „Memorialul Copilului Nenăscut”.

Personal sunt contrariată și revoltată de această inițiativă și intenție de a transforma spațiul public laic din Moldova într-un spațiu în care, printre multe altele, femeile nu au nimic de spus, un spațiu în care vocile femeilor sunt reduse la tăcere, într-un spațiu în care, în loc să discutăm milioanele de motive din care femeile recurg la întreruperea sarcinii grupuri vocale precum cel condus de pastorul Vasile Filat nu fac decît să spună femeilor că ar fi vinovate pentru efectuarea unui avort (chiar dacă, de exemplu, au rămas însărcinate în urma unui viol), într-un spațiu care acuză femeile pentru faptul că își exercită dreptul asupra propriilor calități reproductive, în fine, într-un spațiu în care un bărbat (care nu va naște niciodată) sau mai mulți (care la fel nu vor naște niciodată) decid unilateral asupra corpului meu!

Pastorul Filat susține că avortul omoară copii, iar acești copii morți au nevoie de un monument de comemorare.

Un argument fals din cîteva motive.

În primul rând, pastorul Filat manipulează și distorsionează realitatea biologică de formare a corpului uman. În primele 12 săptămâni au loc diverse procese de formare a fetusului și nicidecum a copilului pe care ne-am obișnuit să-l vedem la naștere, iar în Republica Moldova orice femeie cu o vârstă mai mare de 16 ani are dreptul să întrerupă o sarcină la cerere PÂNĂ la 12 săptămâni. Adolescentele mai tinere de 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentatului lor legal (vezi Legea privind Sănătatea Reproducerii Nr. 138 din  15.06.2012). După 12 săptămâni și până la 21 săptămâni există o lista de indicaţii medicale și sociale a Ministerului Sănătății, conform căreia poate fi obţinută permisiunea pentru avortul tardiv. Prin urmare, afirmația potrivit căreia „copiii mor din urma avorturilor” este una falsă, iar cuvântul „copil” este folosit distorsionat pentru a manipula sentimentele oamenilor.[i]

Monumentul pe care dorește să-l amplaseze Filat într-un spațiu public înfățișează un copil mare de o vârstă de 3-4-5 ani care încearcă să mângâie pe cap o femeie care stă în genunchi în fața acestui copil și plânge cu fața acoperită cu mâinile ei. Este clar că acest monument reprezintă o distorsionare a realității. Un copil de 3-4-5 ani nu se află în uterul femeii la 12 săptămâni de sarcină, iar faptul că acea femeie plânge cu fața acoperită denotă stigmatizarea și acuzarea femeilor pentru luarea deciziilor asupra propriului corp, deci un astfel de monument are scopul vădit de a pune presiune psihologică asupra femeilor, de ale acuza ca fiind vinovate de omoruri pe care nu le-au comis, deoarece nu există copii la 12 săptămâni de sarcină. Unde se regăsește, în cadrul acestui monument, bărbatul împreună cu care femeia a conceput fetusul, au luat o decizie de a-l avorta, a abandonat-o sau a violat-o? Nicăieri.

Pentru a-și susține proiectul, pastorul Filat a făcut uz de cîteva cifre inventate și alte câteva mituri despre avort.

Acesta a prezentat o cifră de 6 milioane de fetuși avortați, cică această cifră acoperă mai multe perioade istorice începând cu 1954 când avortul a fost decriminalizat în URSS. Ceea ce nu a menționat pastorul este faptul că avortul a fost decriminalizat în RSSM abia în 1961 cu adoptarea noului cod penal care trebuia să corespundă decretului din 1954, iar cel mai grav este faptul că Filat nu a prezentat opiniei publice nicio metodologie de colectare a acestor date! El a făcut referință la niște persoane care l-au ajutat să aibă acces la date – care persoane? care date? unde sunt aceste date (pentru a fi verificate)? – în plus, mereu a invocat spovedania ca sursă de colectarea a datelor (sic!). Oare fețele religioase nu sunt obligate să nu divulge informația privată oferită de credincioase și credincioși când aceștia merg să se spovedească?! Mai mult, de când spovedania este un instrument ce-ți permite să cuantifici niște informații și să tragi niște concluzii cu pretenţii de generalizare?!

Mai departe, Vasile Filat se arată îngrijorat de numărul mare de avorturi printre adolescente, de aceea crede el că amplasarea unui monument de rușinare va opri adolescentele de a face avort. Serios, domnule pastor? Faptul că acele adolescente au rămas întîi de toate însărcinate nu vă îngrijorează? Faptul că acele adolescente rămân însărcinate fără a fi conștiente ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă să devii mamă, tot nu vă îngrijorează? Se pare că nu, deoarece Filat a adus exemplul unei copile de 12 ani care a făcut avort. El s-a arătat indignat că o fetiță de 12 ani a putut să facă avort! Culmea, nu?! Adică acest individ nu s-a întrebat cum o copilă de 12 ani a rămas însărcinată; cum a fost așa ceva posibil; care sunt cauzele sarcinii: viol? sex neprotejat din curiozitate și ignorare a consecințelor? Etc. pentru că sunt sigură că acea copilă nu a luat o decizie conștientă la 12 ani de a deveni mamă! (Actul trebuie calificat în mod clar drept viol!) Însă, se pare că pe pastorul Filat acest aspect nu-l interesează; el vrea să amplaseze un monument care să-i amintească acelei copile de 12 ani că a făcut ceva rău; că e o criminală și trebuie să se pocăiască.

Adolescentele și adolescenții au nevoie de educație sexuală. Ei au nevoie să-și cunoască corpurile și capacitățile reproductive, dar deasemenea și cum să-și asigure o viață sexuală sigură, lipsită de boli sexual transmisibile și sarcini NEdorite! Informarea tinerilor și a tinerelor despre posibilitățile de contracepție cum ar fi prezervativul și contraceptivele (pilule) va duce la scăderea numărului de sarcini printre adolescente, prin urmare la scăderea avorturilor. Scăderea numărului avorturilor printre adolescente nu se face prin amplasare de monumente care au scopul să stigmatizeze și să tortureze psihologic tinerele femei, ci prin educarea tinerelor femei și a tinerilor bărbați cum să-și planifice o familie și cum să-și mențină sănătatea reproductivă într-o stare bună. Însă Biserica Baptistă al cărei pastor este Vasile Filat, dar și alte biserici din Moldova, inclusiv Mitropoliile Ortodoxe, se opun introducerii educaței sexuale în școli!

Un alt mit enunțat de pastorul baptist a fost acela că femeile după avort devin sterile. Este fals. Există câteva tipuri de proceduri de întrerupere a sarcinilor nedorite: 1. Aspirarea vacuum manuală; 2. Dilatarea si chiuretajul; 3. Avortul medicamentos. Dintre acestea, doar dilatarea și chiuretajul este procedura care poate cauza complicații de tipul: infecţii pelvine, sterilitate, sarcină ectopică, leziuni cervicale, perforaţii ale uterului, hemoragii în proporție de 3-13 %. După cum se vede procentul este foarte scăzut și unul care este justificat, având în vedere că avortul prin chiuretaj este o intervenție medicală, adică o operație. Orice operație care presupune deschidere, tăiere, închidere la orice organ al corpului uman implică riscuri! Însă, spre binele femeilor și al tuturor medicina evoluează și savanții mereu caută metode de a reduce riscurile operațiilor. Astfel, aspirarea vacuum manuală și avortul medicamentos sunt două proceduri de întrerupere a sarcinilor nedorite care nu implică deloc riscul de a rămâne sterilă,[ii] iar femeile care doresc să întrerupă o sarcină nedorită sunt încurajate să se folosească anume de aceste proceduri, și nu de chiuretaj.

În anul 2014, numărul femeilor moarte ca urmare a unui avort a fost zero, în timp ce proporţia deceselor materne a fost peste 5%.[iii] Ministerul Sănătății ne informează că în Republica Moldova se înregistrează o rată înaltă a deceselor materne și infantile ce pot fi evitate. Cauzele acestui fenomen sunt:

1. nutriția proastă a viitoarelor mame, inclusiv deficitul de fier, acid folic, iod;

2. cunoștintele limitate ale gravidelor privind semnele de pericol în timpul sarcinii, care împiedică apelarea, în timp util, la asistența medicală;

3. accesul redus la servicii de sănătate – personal calificat, medicamente, servicii de urgență, etc. – în special în localitățile rurale.

Mai mult, tot MS ne spune că 50% din femeile din Moldova nu cunosc semnele de pericol în timpul sarcinii la apariţia cărora trebuie să se adreseze imediat la medic.[iv] Așadar aceste date și informații ne arată că femeile care vor să devină mame s-ar putea să nu ajungă să trăiască acest moment și o rată înaltă, din păcate, nu au mai devenit mame pentru că au murit din cauza complicațiilor sarcinii sau la naștere, cauze cărora puteau fi, de altfel, evitate. Însă, se pare că pastorul Filat nu este la curent cu această realitate sau poate refuză să o cunoască, în schimb dânsul adună bani pentru instalarea unui monument.

Pe site-ul asociației ProFamilia se colectează bani pentru instalarea monumentului anti-avort. S-au donat deja 104578 mii lei și mai e nevoie să se doneze 145322 mii lei. Dacă adunăm aceste sume, atunci avem în rezultat 250000 mii lei – atât pastorul Vasile Filat vrea să cheltuie pentru a stigmatiza, hărțui psihologic femeile și a fi complici cu violatorii. Vezi mai jos imaginea preluată de pe site-ul asociației ProFamilia care are în dreapta poza cu monumentul și sumele de bani.

poriectul copilul nenascutIar dacă am face un calcul simplu, atunci am realiza că pastorul Filat ar putea cheltui suma de 250000 mii lei pentru 5000 de femei pentru a le asigura alimente bogate în fier. Iată doar cîteva din produsele care conțin fier: orezul brun; pâinea integrală de grâu; fulgii de ovăz; boabele de fasole; spanacul crud etc. și dacă pe unul sau mai multe din aceste produse s-ar cheltui câte 50 de lei, atunci vom oferi o nutriție mai sănătoasă celor 5000 de femei.

Acest articol și discuțiile despre procedurile de întrerupe a sarcinilor nedorite nu au scopul de a promova avortul. Avortul este utilizat deseori de către femei ca o metodă contraceptivă de a scăpa de o sarcină pe care nu și-o doresc. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, deoarece femeile și bărbații ar trebui să apeleze la alte posibilități de a se proteja de o sarcină nedorită, iar la avort să se ajungă doar în situații limită, cum ar fi violul. Însă, acest lucru poate fi atins doar prin educarea sexuală a femeilor și a bărbaților, precum și prin oferirea unui acces liber și gratuit la metodele de protecție împotriva unei sarcini nedorite. În timpul conferinței, jurista a menționat că în „cercetarea” lor au identificat că sărăcia și condițiile sociale precare reprezintă cauza cea mai des întâlnită care determină femeile să recurgă la avort.

E o cauză reală și una într-adevăr determinantă pentru a recurge la un avort. Femeile și fetele din Moldova formează un grup separat de persoane care se confruntă cu sărăcia potrivit raportului ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului din 2014.[v] Însă, se pare că asociația ProFamilia nu este interesată să ajute femeile să iasă din sărăcie, astfel încât să-și permită să nască și crească zeci de copii. Mai mult, pastorul Filat și jurista asociației nu s-au arătat dispuși să cheltuie banii colectați și în proces de colectare ca să cumpere niște prezervative sau contraceptive și să le ofere femeilor sărace pentru a fi în stare să-și planifice sarcini dorite, care vor rezulta cu nașterea copiilor doriți și așteptați.

În Moldova, prezervativele costă de la 23,3 lei în sus, iar contracepţionalele de la 50 lei în sus. De exemplu, pastilele anticoncepționale Diana 35 constă 75.5 lei potrivit site-ului medicamente.md, însă în unele farmacii e chiar 80 de lei. Așadar, o femeie săracă care are deja 2 sau 3 copii cum poate oare să-și permită să-și cumpere lunar contraceptive, deoarece acestea se folosesc lunar, dar și prezervative care de obicei sunt doar 3 la 23,3 lei?! În plus, câte farmacii sunt la țară?! Prin urmare, este evident că femeile sărace, în special cele de la țară nu au decât două opțiuni: ori să fie gravide mereu, ori să facă avorturi mereu! Oricât de cinic ar părea pentru unii, însă este logic să faci avort, deoarece nașterea unui copil presupune și creșterea acestuia ceea ce presupune cheltuieli pe care tu ca femeie săracă nu le ai. Totuși, dacă femeile sărace se decid să nască, atunci ghici, ghicitoarea mea unde ajung acei copii? Acei copii ajung la orfelinat/internat/școli speciale – închisori de copii ale statului. Nu e secret pentru nimeni că, oricât de bine ar fi amenajate internatele din Moldova, acestea niciodată nu vor înlocui familia, chiar dacă aceasta e una monoparentală sau formată doar din bunici. Spun aceste lucruri nu pentru a învinui femeile sărace de avort sau că și-au părasit copii, ci pentru a înțelege cercul vicios în care se află o femeie săracă pe care pastorul Vasile Filat o judecă și vrea ca și alții s-o judece pentru deciziile forțate pe care acea femeie trebuie să-le facă. De ce Filat nu inițiază un proiect de adopție a copiilor din instituțiile statului? De ce nu folosește 250000 mii lei pentru a amplasa un monument celor care au adoptat un copil sau mai mulți, pentru a transmite în acest fel un mesaj societății că e frumos și uman să adopți copii de tot felul, inclusiv și copii cu sindromul Down.

Este important să înțelegem că femeile recurg la întreruperi de sarcini nu din moft, ci din diverse cauze care nu depind de ele cum ar fi: violul, sărăcia, presiunea din partea partenerului (da, femeile sunt forțate să avorteze și asta e o problemă!) viața lor e pusă în pericol de către sarcină etc. Iar monumentul pe care vrea sa-l instaleze Vasile Filat nu face diferență dintre aceste cauze. Practic, acel monument le va „spune” femeilor care au avortat din cauza violului că au făcut ceva rău, de aceea eu îl numesc complice pe pastorul baptist cu violatorii. Însă cel mai revoltător în toată treaba asta e faptul că vocile femeilor care au avortat nu se aude! Ele nu au cerut acest monument! Aceasta este o inițiativă a unei asociații religioase care deloc nu reprezintă toate femeile din Moldova care au avut întreruperi de sarcini! Mama mea a avut o întrerupere de sarcină în 1987, eu m-am născut un an mai târziu în 1988. Ea a avortat la presiunea soțului ei (tatăl meu) și ea nu a cerut acest monument!

P.S. Voi reveni cu un articol despre dreptul de a decide asupra propriului corp ca femeie vs. “dreptul” la viață invocat de Vasile Filat + deciziile de drept care fac lumină din punct de vedere a drepturilor omului.

Referințe:

[i]
Pentru a consulta cadrul legal din Republica Moldova cu privire la avort, vedeți aici: http://www.avort.md/?page_id=47

[ii]
http://www.avort.md/wp-content/uploads/2014/07/Compararea-metodelor-de-avort.pdf

[iii]             http://www.avort.md/?page_id=53

[iv]             http://old.ms.gov.md/public/policies/sanatate/mama/

[v]              http://www.un.md/viewnews/193/

NOTA REDACȚIEI:

Între timp, un grup de organizații și inițiative civice au depus o scrisoare de sesizare la Ministerul Sănătății în privința intimidării femeilor în exercitarea dreptului la alegere și dispunerii de propriul lor corp.

Scrisoare de Sesizare Оn Privin a Intimid Rii Femeilor Оn Exercitarea Dreptului La Alegere i Dispunerii de… by Vitalie Sprinceana

Despre autor

Victoria Apostol

Victoria Apostol a studiat Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, apoi a urmat masterul în Politici, Gen și Minorități din cadrul aceleeași universități. De curand a absolvit masterul în Drepturile Omului la Central European University și lucrează în cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) din Chișinău.

23 Comentarii

 • Cei de la pro(?)familia la fel nu s-au gândit nici o secunda cum se va simți o mama care și-a dorit foarte mult un copil, dar l-a născut mort, sau a decedat din cauza bolilor, malpraxisului medical… Pentru ca la centrul mamei si copilului sunt deseori spitalizate mamele cu copii care necesita îngrijire speciala, sau au cazuri complexe…
  Dar de unde sa se gândească pseudo apărătorii familiei dincolo de rușine?
  Empatie? N-au auzit….

 • Sunt de acord cu faptul ca un monument ca acesta, daca chiar ar merita sa existe, nu rezolva problemele individului. Ma gandesc la comparatia din punct de vedere utilitarist cu un ipotetic monument al Oamenilor buni care au ajuns oameni rai. Mult folos din asta nu ar fi. Asta ar fi linia argumentativa pe care as urma-o.

  Problema o vad si in partea comentariilor Victoriei. Ca de obicei le aduna pe toate, multe contradictorii, ridicole ca rezultat la fel ca initiativa pastorului Filat. Nu ma intind pentru ca o sa mai revin.

  Exemplu: Este important să înțelegem că femeile recurg la întreruperi de sarcini (…) din diverse cauze care nu depind de ele (…).
  Si aici clar ca apar niste semne de intrebare:
  Din cauze care nu depind de ele??? You must be kidding! O fi Sfantul Duh sau Satanail care le-a insamantat?! Zvonok drugu – poate ele stie!!!
  1. Adica daca aparitia sarcinii nu depinde de ea, rezulta ca femeia nu dispune de liber arbitru. O consecinta e ca nu dispune de discernamant, nu poate oferi un consimtamant, n-are deci dreptul de a vota, nu poate incheia acte juridice, nu poate detine permis de conducere (ce saudit mai suna), etc. Calitatea de minor pe viata acordata femeilor este o pozitie stranie la un feminist.
  2. Femeia n-ar trebui macar intrebata daca vrea sau nu vrea o intrerupere de sarcina. Nici macar o solicitare de i de s expresa nu ar trebui luata in serios. Din moment ce nu e capabila de consimtamant nici macar cat un minor de 14 ani. Iarasi concluzia arata ca formularea este extrem de nefericita.
  3. Ce e cu victimizarea asta? Cum ne putem revolta ca nu avem suficiente femei manageri, daca femeile sunt niste victime perpetue, niste jucarii in mana factorilor ambientali? Cui trebuiesc asa manageri?

  Un singur cuvant (adesea -n.n.) ar fi rezolvat aceasta slabiciune a argumentarii. E A Poe in Carabusul de aur ne spune ca detaliile conteaza. Si nu numai el. Pana la urma ce face pastorul Filat se reduce la doua cuvinte ce pot sa apara la finalul unui intreg articol: bine sau rau. Si conteaza. care detaliu este ales.

 • ”Din cauze care nu depind de ele??? You must be kidding! O fi Sfantul Duh sau Satanail care le-a insamantat?!”

  Nu Sfântul Duh. Partenerul care și-a scos prezervativul in timpul actului. Sau soțul care efectiv, a violat-o. Știi cum se întâmplă mai ales prin zonele rurale, a venit peste ea, și femeia nu poate spune nu, că mai ia și bătaie. Iar bani de pastile nu are.

 • Calin, du-te la plimbare. Am enumerat cauzele care nu depind de femei: violul, saracia etc. Mai lasa-ma cu aberatiile tale. Esti bun sa faci echipa cu Vasile Filat si company.

 • E demult timpul să facem un lobby pentru a crea cabinete de consultare femenină în toate satele din țară, unde femeile ar putea primi gratuit contraceptive, informații despre sănătatea reproductivă și ce opțiuni au pentru a preveni o sarcină. Asta pe lângă lecții de educație sexuală în școală care s-ar adresa nu numai fetelor, ci și băieților numaidecât. Ajunge să ne ascundem după deget și să considerăm că a vorbi cu copiii despre sex e un desfrâu.

 • Tare bun.
  Apropo despre femeile de la tara si saracia lor. Nu stiu daca sunt femei feministe in aceasta comunitate, care vin din mediul rural, eu vin de la sat, dar ma intrebam daca nu este cumva exploatata in ultimul timp imaginea „tarancutei” si a traiului taranesc in general, cu scopul promovarii asa zisului „brand” de tara. Eu urmaresc toate evenimentele in stil rustic, festivalurile, artizanii care confectioneaza articole in stil national, acum la mare voga, si imi pare desgustator felul in care se ignora problemele taranilor cum ar fi lipsa asistentei medicale, sanitatiei , dar si oportunitatilor economice, din tot discursul acesta public, si ma frustreaza foarte mult faptul ca Chisinaul cu toata pretentia sa de focar monden si politic, este atat de self-centered si self-absorbed.
  Acesta este doar un gand razlet. Poate nu l-am articulat in cel mai coerent fel, dar ma intereseaza daca cineva imi impartaseste frustrarea.

 • Victoria, agresiva ca de obicei. Degeaba ai facut studiile in Occident. Sunt evolutionist si ca dovada ca evolutia e corecta e ca una doua si-i dai drumul la gorila.

 • Desi trebuie sa ma repet o sa o fac, din simplu motiv pt ca comentariul meu informativ as spunce chiar a fost sters.
  In fine D scrietoare, nu sunt neaparat sigura ca ar fi nevoie de un moniment mai multa nevoie ar de informare in masa.
  Argumentele dstra conform carora un fat in uterul mamei nu ar fi o fiinta umana a fost contrazis mai de mult chiar de Curtea Suprema de Justitie a Portugaliei. Btw acolo avortul se pedepseste prin inchisoare atit mama cit si medicul. Si o sa cite mai jost o fraza din decizia respectiva. „Copilul nenăscut este o ființă umană într-o fază particulară a vieții sale, care se dezvoltă progresiv și neîntrerupt, ca fiecare dintre noi cei născuți deja.” sursa http://m.activenews.ro/externe/Decizie-istorica-a-Curtii-Supreme-din-Portugalia-Pruncul-nenascut-NU-este-doar-o-parte-a-corpului-mamei-ci-o-fiinta-umana-cu-demnitatea-unei-persoane-114543 originalul deciziei in portugheza http://www.dgsi.pt/jstj.nsf/954f0ce6ad9dd8b980256b5f003fa814/28aff17cdabb90e880257cb00034dcc2?OpenDocument&Highlight=0,nascituro
  Din pacate un pic mai devreme comentariile mele au fost sterse pt ca am numit avorturile masacrul uman al timpurilor noastre. Si o sa ma repet e un paradox al timpurilor noastre o tragedie daca vreti ca unele specii de plante sa fie protejate de lege mai putin insa fiintele ane. Suna prea dur pt cei care au facut o intrerupere de sarcina dar asta e adevarul.
  Sigur puteti alege sa nu publicati mesajul pt ca e argumentat insa nu ataca pe nimeni consider ca e doar o parere diferita care are dreptul la existinta, in caz ca alegeti sa nu postati mesajul sunteti mai ingusti la minte decit ii catalogati pe cei cu Initiva si ar trebui sa devenim mai umani.

 • @Olga, nu v-a sters nimeni nici un comentariu asa ca incetati s-o faceti pe victima. Puteti sa va exprimati argumentul fara a va construi o falsa imagine de „ganditor cenzurat”.

 • Olga pune o problema serioasa. Cand incepe ceva sa devina om. E ceva mult mai controversat decat multi vor sa accepte. Tot articolul de fapt asta si subliniaza. Nu ar mai fi initiativa pastorului Filat o problema, daca nu ar exista traume reale ale persoanelor care trec prin calvarul avortului. Acest lucru este spus chiar de autoare desi indirect: monumente care au scopul să stigmatizeze și să tortureze psihologic tinerele femei. Tot la recunoasteri indirecte intra si faptul ca este de acord ca cel putin in Moldova se recurge la avort din cauza saraciei. Dar mai interesant e ca la fel de bine, din cauza saraciei sau a altor motive, s-ar putea pune intrebarea cand un om devine altceva. Si problema s-a pus (eutanasia). Exista si situatia cand un om nu mai este chiar om (eugenie). Deocamdata este in afara legii. Veselia pseudostiintifica de a pune limite si etichete poate avea urmari foarte ciudate. Dar sa nu dramatizam si poate nu e cazul ca cineva sa-si faca capital politic din suferintele oamenilor. In orice caz, Biserica Catolica a considerat mult timp avortul drept un pecatus malus. Poate nici celelalte n-or fi chiar atat de grave. Oricum pentru sentimentalii din ambele tabere am o veste du-dureroasa. Vine puternic ingineria genetica. Si o sa fie accesibila multora. Sa nu devina obligatorie. Nu de alta, dar fatul (ai, caramba) nu e om.

 • Am citit articolul si un lucru doar as vrea sa spun autorului, nimic din cele enumerate nu sunt o scuza pentru un avort facut constient.
  Monumentele vor trece..toate vor trece si se va alege praf din ele, insa viata care o pune Dumnezeu in femeie, chair daca are o zi, e COPIL, indiferent de imprejurari, si nimic nu este o scuza de al omori! Dumnezeu sa dea intelepciune si ochi celor ce nu vor sa inteleaga si sa vada realitatea scrisa in Biblie…

 • Baietelul cu palarioara verde

  Motto: De ce nu te-a dorit, de ce nu m-am opus
  De ce m-am speriat, de ce nu m-am opus

  Ce galagie e la baie,
  Ce tipete si ce scandal,
  Corabioara-ti de nisip
  A naufragiat la mal!

  Iti stergi cu mainile plapande
  Nasucul rosu si murdar.
  Cu ochii cei mai tristi din lume
  Ne-arati ca toate-s in zadar.

  Dar iata ca se duce norul;
  Cu mama si cu tata-n ajutor
  Vei face o corabie de lemn,
  Mai mare si cu panze, candva, in viitor.

  Dar mult mai e pana departe,
  Iti pun in cap palarioara
  Si-n trei plecam incet spre casa
  Sa nu ne prind-afara seara.
  …………………………………………………
  Te-adorm cu bravul Harap Alb
  Si-un cant de leagan vitejesc
  Si-adormi si dormi atat de dulce
  Ca-ncep incet sa ma trezesc.

  -“O, Doamne, unde mi-e copilul?
  Unde-i odorul pe care-n brate l-am tinut?!…”
  Si inteleg ca sunt de vina
  Ma inalbesc si ma fac mut
  Si tac si si iti doresc parinti mai buni

  Si-ti mai doresc, copile nenascut,
  Noroc si fericire… in trecut!
  (M.T.P)

 • Pentru Olga si Nik,

  Problema voastra este ca voi, cei care discutati despre avort dintr-o perspectiva religioasa, spirituala – NU acceptati alte pozitii. Spre deosebire de voi, eu nu am nicio treaba cu viziunile voastre; nu vreau sa vi le schimb, chiar va sustin ca in viata voastra privata sa va conduceti de aceste viziuni. Sunteti liberi sa aveti zeci de mii de copii si statutul trebuie sa aiba un rol de jucat in cresterea copiilor, de exemplu: sa deschida crese si gradinite. Insa voi, incercati si vreti sa va IMPUNETI opinia voastra ca una STANDARD. Judecati femeile care fac avort. Cu ce ocazie? Cine sunteti voi sa spuneti cuiva cum sa-si traiasca viata? Voua v-ar placea daca eu sau altcineva am interveni in viata voastra si am spune cati copii, cand si unde sa-i concepeti? Presupun ca nu; presupun ca va doriti sa aveti o libertate de decizie alaturi cu Dumnezeu. Well, bucurati-va de ea si nu incurcati la altii!

  Olga, sa aduci ca exemplu Portugalia unde avortul e interzis nu e chiar un act de eroism! De ce nu aduci exemplu grupurilor de femei care protesteaza si care actioneaza ca sa schimbe cadrul legal din Portugalia?! De ce nu aduci exemplul femeilor care MOR din cauza avorturilor ilegale?! Femeile o sa faca avort mereu, insa daca acesta este ilegal, ele vor muri! Asa ca voi cei care sustineti interzicerea avorturilor sunteti niste CRIMINALI! Voi ucideti femei! Femei care fie deja au copii, fie inca pot avea copii, insa care se decid sa faca un avort pentru ca au o sarcina NEdorita, ajung sa moara din cauza voastra! In plus, se pare ca nu prea va pasa de copii orfani; copii strazii; nu prea va impiedicati sa-i infiati! Ipocrizia e mare, ce sa-i faci!

  Calin, numindu-ma agresiva nu ma afecteaza cu nimic. Tu esti un troll si troll o sa ramai. Esti un frustrat si frustrat o sa ramai. Vezi ca imi acorzi prea mult timp, oare prietena ta ce zice? nu te cearta? mai devreme te certa, asta inca daca exista vreo prietena!

 • Victoria, sunt suta la suta pentru avort atunci cand oamenii inteleg ce fac. Un gand secundar: Taica-tu s-a grabit.
  In continuare. Cred in libertate, in viata emotionala interioara, in dreptul fiecaruia la scepticism. Dar urasc iacobinii, urasc radicalii indeferent de eticheta sub care isi ascund mizeria. Radicalii sunt sovieticii, bolsevicii, comunistii, fascistii si nazistii zilelor noastre. Pentru ei omul nu conteaza, pentru ei conteaza interesul personal, umanitatea si viitorul luminos. Ei nu sunt rationali, ei sunt credinciosii unor religii laice. De aceea pentru ei „conteaza” ideea si o sa iti promita marea si sarea numai ca sa fii de acord cu ei, numai ca sa taci, numai ca sa nu gandesti, numai ca sa nu spui nimic, numai ca sa nu ii incurci cu nimic, numai sa te faca „generatie de sacrificiu”, iar ei sa se imbuibe. Radicalii nu dau mai mult de un scuipat pe deminitatea umana, pe drepturile omului, pe om. Ei cer respect si toleranta, dar arunca cu cacat in toti cei care au un alt punct de vedere. Radicalii ii fac pe altii troli, frustrati si se baga peste viata personala a oamenilor. Pentru ca nu respecta pe nimeni si nimic. Nicio arma nu e prea urata sau rea pentru ei. Sunt mai rai ca pastorul Filat. Pentru ei adevarul nu conteaza, faptele nu conteaza. Ce conteaza ca pastorul Filat este probabil suta la suta impotriva violatorilor? Nu conteaza niciun pic. Faptele trebuie distorsionate ca sa iasa ca omul este hartuitor si complice cu violatorii. Asta e calomnie. E minciuna. Un om care se respecta nu poate scrie asa ceva. Un om care se respecta intelege ca libertatea lui se opreste acolo unde incepe libertatea altora. Tu nu intelegi.

  PS:Cand te-ai intrebat ultima oara daca si cei pe care ii numesti in fel si chip sufera? Cand?

 • Tocmai: libertatea pastorului se opreste acolo unde incepe libertatea mea! El nu are ce sa decida asupra corpului meu si sa-mi puna monumente in SPATIUL PUBLIC ca eu sa fiu rusinata de ce fac. Si eu traiesc in acest spatiu. Eu doar nu-i pun lui monumente sa-l rusinez de ce face el! Iar ca sa te convingi de complicitatea lui, atunci asculta-i conferinta de presa pe care sunt sigura ca nu ai ascultat-o, dar te ai apucat de comentat aiurea, ca intotdeauna! Omul nu face diferenta dintre cauzele avortului. El e convins ca avortul nu trebuie sa aiba loc deloc, asa las-o mai moale cu lectiile. Nici nu stii despre ce vorbesti, dar vorbesti ca sa te afli in treacat.

 • Oare cind se va instala in Md un monument femeii hartuite sexual sau violate?…Ca-s mult mai multe (cu cele ne-raportate) decit avorturi… И ваааабще, cui la naiba ii trebuiesc monumente, cind e atita saracie si posibilitati sa ajuti? Mai bine, banii astea s-ar fi dat la vre-un orfelinat de copii, asta-da, scop nobil. Cum trebuie sa se simta femeia, care vine sa avorteze embrionul inima carui pur si simplu s-a oprit, cum se va simti ea, stind in fata acestui monument, nimeni nu s-a gindit, asa-i?…. Serios, interzicerea avorturilor in mod legal- va duce la moartea a mai multor femei. Cum se avortau femeile din sat, mai ales pe timp de razboi si foamete- mi-a povestit bunica. „Daca nu li vine la luna, pai luau vre- o sirma si „scogheu inautru ca sa apara singe” . Poftim. Decit sa facem „public shaming”, mai bine sa oferim femeilor conditii in care sa-si poata creste copilul. Oare cu cit a scazut rata avorturilor in Rusia, decind s-a introdus „материнский капитал”, cine cunoaste?

 • Apropo, cum ramine cu sfinta lege crestina: „Nu judeca, ca sa nu fii judecat”?…
  Ce-to prea-sfintii si evlaviosii mereu uita de porunca data.

 • Statuia nu are ce cauta acolo. Sunt de acord. Problema este alta: argumentatia subreda a Victoriei. La argumentele subrede (normal, ideologizate) ale pastorului Filat, ea vine cu argumente la fel de subrede (la fel de ideologizate). Stie multe lume ca Evanghelia este un text vechi, cuprinde niste recomandari, dar nu mai este actual. Avem diferite documente ale Drepturilor Omului. Acuma vine Victoria si inventeaza o realitate care nu exista. Inventeaza monstri care nu exista. Probleme exista. Cu ce e mai bun statul laic RM care nu rezolva macar problema ignorantei privind problemele de sarcina, decat pastorul Filat care vine tot cu o solutie ce nu functioneaza? Ce folos de dreptul asupra propriului corp (existent in legislatia RM, pentru cei care nu stiu), daca peste 50 la suta din femei nu stiu de problemele privind sarcina, etc? Cui trebuie distrugerea pastorului Filat, cand resursele noastre (timp, bani, energie) trebuiau indreptate de stat spre rezolvarea acestor probleme existente? De ce un articol indreptat in mod gresit spre Filat si nu spre rezolvarea problemelor. Raspuns: Feministii radicali nu vor rezolvarea problemelor reale, ci doresc ca acestea sa persiste, iar ei sa aiba justificari pentru „munca” lor. De aceea o sa avem pentru mult timp de acum incolo noi si noi probleme ale femeilor, una mai falsa decat alta, decat solutii reale si rezolvari. Nu educatie sexuala, ci patriarhat. Nu institutiile statului sa-si faca treaba, ci societatea cea rea. Nu femei puternice, ci barbati asupritori. Nu adevar despre cine traieste mai mult si se pensioneaza mai devreme, ci minciuni ideologice, pentru ca la radicali conteaza teoria si nu faptele.

 • Ai scris acest articol călăuzită de satana. Dumnezeu dă viața și tot el o ia.
  STOP AVORTULUI

 • După 12 Săptămâni se formează copilul. Interesant dar omorând embrionul în formare oare nu omorî ceea ce urma sa iese din el adică copilul? Sa privim ca atare nu omor broasca ci mormolocul. Cine suntem noi sa decidem cui când și la ce termen are dreptul la viata din moment ce Dumnezeu el însuși a decis?

Lasa un comentariu