Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău [ksa:k], anunță un apel deschis de participare la Laboratorul de Film Experimental și Artă Video/CarbonART 2024, care se va desfășura în perioada 03 – 13 noiembrie.
Pentru înregistrare este necesară completarea formularului până la data de 25 octombrie: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd8pVnxe4GjIL…/viewform
Rezultatele selecției vor fi comunicate individual pe 27 octombrie. Participarea este gratuită.
Laboratorul de Film Experimental și Artă Video/CarbonART 2024 se intitulează „Cum e să faci artă în vremuri sumbre?” În cadrul laboratorului, participanții au posibilitatea de a experimenta cu practici cinematice noi și de a lucra cu arhivele studiourilor Moldova Film din Chișinău, raportându-se direct la opere de marcă ale generațiilor anterioare.
Laboratorul va reuni artiști consacrați și emergenți cu scopul realizării unui schimb de experiență și transfer de cunoștințe între generații. Pe parcursul unui atelier de 10 zile, artiștii din România și Moldova vor explora producții istorice de avangardă și vor învăța despre tehnicile de montaj, documentare și filme experimentale, precum și despre practicile autorilor de film din anii ‘60-’80, urmărind modul în care aceștia s-au confruntat în vremea lor cu crize sociale, cu război și traume, la nivel personal și prin reflecțiile asupra evoluției societății.
Pe parcursul laboratorului, participanții vor crea lucrări de artă media și video care examinează și reflectă schimbările economice și culturale din Republica Moldova, cu accentul pus pe reflecția comparată a modului în care artele contribuie la traversarea unei perioade istorice dificile. Accesul la arhivele Moldova Film deschide posibilitatea comparării modurilor în care mari artiști din generații anterioare s-au raportat la perioadele lor de criză prin proiecte inovatoare, în special din perioada dezghețului. Proiectul îi va ajuta pe artiștii tineri să folosească și să-și construiască abilitățile critice și artistice în înțelegerea și interpretarea dificultăților prin care trece societatea actuală.
Laboratorul va fi împărțit în mai multe sesiuni. Prima dintre acestea include prezentări teoretice (1-2 prelegeri) și proiecții de filme, unde se vor viziona și discuta filme și lucrări video (2-3 zile), precum și sesiuni practice concentrate pe teme precum redactarea unui scenariu de film, practici de reconstituire (re-enactment), arte performative, selectarea materialului vizual arhivistic, filmarea, învățarea tehnicilor de editare/montaj și estetica realizării filmelor (10 zile).
Tutor General: Ștefan Rusu – artist, curator, cineast (MD/Samoa); Tutori: Ovidiu Țichindeleanu – filosof (RO); Igor Casu – istoric, director Agenției Naționale a Arhivelor, Hîncu Vladislav – director de imagine, fotograf (MD); Bartenev Denis – editor (MD).
Detalii pe pagina KSA:K: