AFIS

Orizontul politic al feminismului socialist

Cînd: joi, 9 martie, 19.00 – 20.30 
Unde: Zoom
Pagina de facebook a evenimentului:
 
În spațiul public românesc de multe ori încă se mai vorbește despre feminism și despre femei, de parcă ar exista un feminism general și acesta ar fi prelungirea naturală a unei presupuse esențe feminine și a presupuselor sale probleme universale. Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din acest an, vrem să contribuim la construirea unei alte înțelegeri a feminismului. Noi susținem, că feminismul este opțiune politică pentru o lume fără patriarhat, iar această opțiune trebuie să se articuleze în interiorul unei viziuni socialiste despre o societate fără exploatare.
Viziunea Socialistă a creat acest eveniment, în cadrul căruia trei femei cu convingeri din zona feminismului socialist dialoghează despre orizonturile politice actuale ale acestuia.
Oana Uiorean e scriitoare și traducătoare. A debutat cu romanul Aporia. Dezbărații (frACTalia, 2019). La aceeași editură coordonează colecția de teorie și practică feministă Bread&Roses. Locuiește la Bruxelles, unde donează muncă reproductivă statului burghez, crescând doi subiecți capitaliști a căror conștiință de clasă se străduie să o trezească.
Laura Sandu este scriitoare și lucrătoare culturală. Este una din inițiatoarele platformei Literatură și feminism, autoarea unui volum de eseuri, Scrieri feministe (editura frACTalia, 2022) și a unei cercetări despre reprezentarea femeilor în presa și artele românești din perioada postbelică. A făcut parte, în ultimii ani, din redacția Gazetei de Artă Politică, din Cercul de lecturi Dysnomia și din Macaz Autonom.
Enikő Vincze este cercetătoare și activistă pentru dreptate locativă în mișcarea Căși sociale ACUM!. După scrieri generale despre feminism din anii 1990, a început să interogheze responsabilitatea încrucișării patriarhatului, rasismului și capitalismului prin descrierea proceselor care crează tripla subordonare a femeilor rome, dar și potențialul politic al acestora de a contesta cauzele sistemice ale inegalităților multiple. Recent a scris despre nevoia de feminism socialist anti-război, ca aliat al internaționalismului socialist.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu