AFIS RECENTE

Proiecție film ”Gesturi de Rezistență” și dezbatere cu Olga Ștefan și Mihai Burcea

Luni, 23 ianuarie, 2023, ora 19:00
de Ziua Internationala a Comemorarii Holocaustului
Viitorul Memoriei si Baricada prezinta:
proiectia documentarului Gesturi de Rezistenta, urmata de o discutie cu regizoarea, Olga Stefan, si istoricul Mihai Burcea.
Gesturi de rezistență (2019, 61min) aduce laolaltă mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată, capitolul 2: Rezistența civilă / politică, capitolul 3: Rezistența prin artă , capitolul 4: Rezistența prin solidaritate. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.
„Gesturi de rezistență” a fost realizat în cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ ”Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun”, co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018. ” Mai multe detalii aici:https://www.thefutureofmemory.ro/gestures-of-resistance.
Filmul este subtitrat în romana și va fi urmat de o discuție cu publicul.
 
Legătură de facebook a evenimentului: https://fb.me/e/2ks7KPdSg 
 
Olga Ștefan este regizoare, curatoare și jurnalistă născută la București în 1975, crescută la Chicago, și stabilită în prezent în Elveția, la Zürich. Ca jurnalist de artă, Olga a publicat în numeroase reviste internaționale, inclusiv Art in America, ArtForum, Frieze, Flash Art, etc. Olga este actualmente doctoranda in Sociologie la Universitatea A. I. Cuza cu un proiect despre lagarul Vapniarka, despre care a publicat doua articole in diferite volume. Tot despre Vapniarka a facut un video scurt numit Vapniarka: Lagarul Mortii. A infiintat platforma ”The Future of Memory/ Viitorul Memoriei( www.thefutureofmemory.ro) in 2016. Olga mai scrie si cercetează arta Holocaustului in Romania, descoperind artiști și lucrări de mult date uitării.
Viitorul Memoriei/The Future of Memory (www.thefutureofmemory.ro) este o platformă transnaţională şi interdisciplinară dedicată memoriei Holocaustului, incluzând evenimente şi expoziţii organizate în oraşe unde au avut loc pogromuri sau deportări. Aici se pot si vedea diferite documentare făcute de Olga in ultimii 6 ani (www.thefutureofmemory.ro/filme). O arhivă centralizată a tuturor materialelor produse în aceste expoziţii şi evenimente, si documente istorice utile pentru cercetători, este organizată sub forma acestui website cuprinzător.

Mihai Burcea este Doctor în istorie, Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București. Are un master Istoria românilor în secolul XX – Facultatea de Istorie – Universitatea din Bucureşti. Mihai Burcea este cercetător științific III la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. A fost asistent cercetare la Centrul de Cercetări în Istorie Contemporană (CCICC) din cadrul Facultății de istorie a Universității din București (sept. 2013 – 2017). A fost Cercetător științific (perioadă determinată) la INST, Din 2006 până în 2013 a fost .Expert I A la IICCR/IICCMER. Din 2008 până în 2009 a fost șef al Serviciului investigaţii speciale din cadrul IICCR. Din 2004 până în 2006 a lucrat ca documentarist la Revista „Academia Caţavencu”.
Din 2005 până în 2007 a fost redactor la Departamentul de istorie recentă al cotidianului „Evenimentul zilei”.
 
Baricada.org este un colectiv de jurnaliști din Bulgaria, România și Polonia care și-au propus să facă un altfel de jurnalism. La Baricada se lucrează în regim cooperatist în încercarea de a oferi tuturor membrilor echipei un cuvânt de spus în privința politicii editoriale. Sunt trei secțiuni : în română, bulgară și engleză. De asemenea, jurnalistii Baricada realizează trei podcasturi în limba engleză. Baricada.org s-a înființat în Sofia, Bulgaria, în 2016. Site-ul este o platformă de stânga independentă care nu are nicio legătură cu vreun partid sau organizație politică. Ambiția cooperativei jurnalistice este de crea o adevărată platformă de dezbateri critice unde cititorii să poată avea acces la interpretări și analize alternative în raport cu cele conservatoare și de dreapta care domină actualmente spațiul media. Baricada.org vrea să prezinte o perspectivă diferită asupra politicii și o concepție diferită asupra societății, statului și economiei. Platforma noastră oferă o analiză critică a tendințelor economice, sociale și culturale ale lumii, concentrându-se în special pe Europa de Est.
Institutul pentru Cercetări Media și Drepturile Omului își propune să contribuie la dezbaterile privind rolul mass-media în societățile democratice și să promoveze o agendă incluzivă în discursul public. Printre obiectivele organizației se numără lansarea de rapoarte construirea de parteneriate media, publicarea de cărți și traduceri seminificative, organizarea de dezbateri contribuie la conturarea unui rol mai bun pentru mass-media în societățile democratice.
Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu