AFIS

8 octombrie: CORIDOR/CORRIDOR/КОРИДОР

Vă invităm pe 8 octombrie să vizitați programul de discuții și expoziții „Coridorul”.

Invazia militară a Rusiei în Ucraina a devenit punctul de plecare pentru crearea proiectului Coridor, care are ca scop realitatea post-sovietică și situația tragică de astăzi. De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, Moldova a devenit unul dintre teritoriile importante, găzduind cel mai mare număr de refugiați în raport cu propria populație. Astfel, Moldova a devenit un fel de coridor umanitar pentru Ucraina.

Acest program reprezintă o continuare a proiectului expozițional Coridor, care a fost deschis la începutul lunii iunie. Proiectul a fost creat la inițiativa artistei Tatiana Fiodorova, care a invitat artiști din statele post-sovietice să creeze un coridor simbolic umanitar pentru sprijinul reciproc și o meditație comună la viitor.

Program:

October 8

Expoziție CORIDOR

13:00–22:00

Expoziția actualizată Coridorul este completată cu documentarea noilor lucrări colective specifice site-ului, create de participanții la proiectul de laborator al lucrătorilor din Republica Cultură.

 20.00 Excursia curatorului cu artista Fiodorova Tatiana.

Panel Discussion

16:00 – 18:00 / Coridor / o discuție cu curatori, artiști și lucrători culturali din Ucraina, Belarus, Armenia și Moldova, cu un accent pus pe noile provocări și schimbări geopolitice asociate cu transformarea spațiului post-sovietic din ultima perioadă, organizată în cadrul expoziției Coridor

Participanți:

Nastia Khlestova, curator de artă contemporană din Harkov, Ucraina. Master în istoria artei (Academia de Stat de Design și Artă din Harkiv). A susținut doctoratul la Facultatea de Artă și Design de la Universitatea Jan Evangelista Purkyně din Ústí nad Labem. Lucrarea ei se concentrează pe modurile de funcționare a spațiilor conduse de artiști, istoriei și structurii acestora. După ce s-a început războiul, Nastia s-a mutat la Graz, Austria. Ea face parte din Biroul Ucraina. Adăpost pentru echipa de artiști ucraineni. Nastia va vorbi despre modul în care artiștii ucraineni supraviețuiesc războiului, folosind exemplul comunității artiștilor ucraineni din Graz.

Sveta Volchak Fostă profesoară a Facultății de Radiofizică și Tehnologii Calculatoare a Universității de Stat din Belarus, demisă în 2020. Ea a fost în fruntea protestelor studențești din Belarus din august 2020. Va povesti despre mișcarea studențească din 2020, despre experiența ei de participare, detenție și creativitate.

Anna Kamay [AM] este curatoare independentă, manager cultural și producătoare, care organizează proiecte de artă comunitară cu scopul de a folosi spațiul public și arta contemporană pentru a satisface nevoile locale. Anna este fondatoarea „ARTsakh Fest” – primul festival de artă contemporană din Nagorno Karabakh care vizează depășirea izolării regiunii pline de conflicte și revitalizarea Teatrului Dramatic de Stat abandonat, care a fost cândva centrul comunitar al orașului. Interesele Annei gravitează în jurul politicii de maternitate, naștere liberă, de-școlarizare și permacultură ca o modalitate de a depăși traumele personale și colective și de a crea o alternativă sistemului dominant.

Ea va povesti despre experiența sa în organizarea unui festival internațional de artă contemporană într-o clădire de teatru abandonată din Stepanakert.

Ramin Mazur , fotograf documentar cu sediul în Chișinău. Accentul principal sunt proiectele pe termen lung care reflectă regiunea în care trăiește. Left Bank este un proiect care a început ca o idee de a imagina Transnistria, dar a ajuns să fie o întoarcere acasă. Câțiva ani, Ramin se întorcea ocazional în orașul natal, făcând poze, pentru a-și restabili amintiri despre orașul natal și despre copilărie.

Tatiana Fiodorova, artistă, curatoare și educatoare cu sediul în Chișinău. Ea lucrează cu chestiuni de istorie socială și politică, în special în legătură cu tranziția post-sovietică. Discuția va fi moderată de Fiodorova Tatiana.

PROIECȚII de FILM

18:00 – 18:15 / Coridor / Râul Camenca – film de animație stop motion de Ghenadie Popescu [AM] / 11 min, limba română cu subtitrări în engleză
18:15 – 18:45 / Coridor / Appele – un film al regizoarei Louise Martin Papasian [AM] urmat de o discuție cu producătoarea Anna Kamay [AM] / 11 min, limba armeană cu subtitrări în engleză
18:45 – 20:00 / Coridor / Mesh-film – o proiecție de film urmată de o discuție cu Sviatlana Volchak [BY] / 1h 14 min / limba: belarusă, rusă, engleză

PETRECERE

20:00 – 22:00 / Coridor

Programul de discuții și expoziții „Coridorul” a fost dezvoltat ca parte a programului Re-publica lucrătorilor culturii și este rezultatul cooperării colective.

Locul: Casa Zemstvei, Chisinau 8 octombrie

Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu