FEMINISM PZF RECENTE

Marșul Solidarității de 8 martie. Raport fotografic.

Pe 8 martie la Chişinău s-a desfășurat cea de-a 6-a ediţie a Marșului Solidarității Feministe. În anul 2020 marşul a început ca întotdeauna la scuarul magazinului Unic şi a ajuns la Parcul Dendrarium ca punct final. Pe drumul parcurs a avut loc opriri la instituţiile statului, unde au fost scandate diferite lozinci. 

(Ziarul de Gardă). 

(Gazeta de Chișinău). 

IMAGINE DE FUNDAL: NATALIA REZNEAC

Despre autor

Platzforma Redacția

6 Comentarii

 • Am privit pozele si m-am amintit de anii de scoala cind se organizau „mitinguri” si noi strigam „libertate Angelei Devis!”. Voi acum aveti cam aceleasi fizionomii ca si noi atunci, numai ca pe noi ne impunea partidul comunist, dar pe voi cine va impune? 🙂

 • In primul rind, ar trebui sa scrieti corect numele Angelei Davis…Femeia o merita. (Si e trist ca numele ei a devenit un fel de echivalent al protestelor fortate – Davis e luptatoare si e un om care inspira).
  In al doilea rind (nu ca importanta dar ca si consecutivitate), pe noi nu ne impune nimeni sa facem nimic. Iesim (poate o sa va surprinda) din proprie convingere la Mars pentru a ne solidariza cu lupta femeilor pentru egalitate si impotriva violentelor…Mai mult, am fost co-organizatori ai acestui Mars. Si la anul il vom face si mai mare.
  Traiti intr-o lume trista daca toate protestele in ea trebuie sa fie impuse de cineva.

 • Нарочно не придумаешь !
  Habar nu aveam ca aceasta femee are careva tangente cu tema discutata 🙂
  Eu nu am invatat limba romana si nici in ruptul capului nu pot intelege de ce numele proprii srteine se scriu in original? Eu ce, pentru a pronunta numele unor oameni renumiti trebuie sa invat toate limbile? Daca nu gresesc, in limba moldoveneasca cu chirilita se scria „Девис”.
  Si cam de ce Angela Davis merita mai mult ca Ileana lui Costache sa-i fie scris corect numele (miroase a discriminare:-) )? Daca ai dorit sa-mi arati ca nivelul meu de cunostinte lasa de dorit atunci asa si spune.
  Iar la tema nu te supara, e parerea mea subiectiva, dar imi pare ca ati facut ceva „для галочки” si aceasta imagine se refera la participanti

 • „imi pare ca ati facut ceva „для галочки” si aceasta imagine se refera la participanti” – cind ti se pare ori iti faci cruce si dispare ori…verifici faptele.
  Nu comentez inchipuirile.
  si, ca sa inteleg, sinteti contra egalitatii dintre femei si barbati?

 • E greu de raspuns la aceasta intrebare, egalitatea intre femei si barbati este asemanatoare cu perpetuum mobile, o ideie utopica care va fi actuala atita timp cit va exista omenirea.
  Indiferent daca acceptam sau nu, noi suntem toti diferiti, cu diferite capacitati fizice, fiziologice, mintale etc. Unica ideie, care si ea in esenta sa ete o utopie, dar poate fi folosita ca calauza, ca punct de reper este egalitarismul, adica tendinta de a le asigura tuturor pozitie de start egala.
  Referitor la organizatiile feministe eu personal nu le consider necesare si folositoare. Toate rezultatele pe care si le atribuie aceste organizatii nu e altceva decit rezultatul progresului omenirii. Aceasta referitor la ideie.
  Actiunea voastra ca idee o sustin fiind ca eu in genere sustin activismul civic, ca forma nu prea o inteleg, asa cum in dialogul nostru se simte din partea ta un iz de discomfort, de negativ, la fel si toata actiunea voastra are un „fugi de aici”. Nici lozincile nu prea le inteleg. Ce inseamna „baietii tot pling” ? Si de ce nu lor tot le curg mucii, ei tot fac pipi, ei tot rasufla? Iar „opriti violenta asupra femeelor” trebuie cerut la procuratura nu in strada.
  Sper ca am raspuns la intrebarea ta.

 • Imi ”plac” analistii de divan, ei stiu totul – progresul omenirii etc…
  (sper ca ati citit o carte de istorie in care sa se descrie, de exemplu, cum a fost progresul cu dreptul la vot al femeilor – cind sufragetele erau injurate, umilite, considerate nebune, arestate, internate in aziluri pentru ca isi cereau drepturile. si alte ”istorii de progres sint similare” -sclavia a fost abolita in SUA abia dupa un razboi civil..
  egalitatea (si, dincolo de povestea hazlie cu diferentele biologice exista realitatea cu inegallitatea salariala) femeilor nu e o exceptie, nu o sa se intimple de la sine ca o consecinta a ”progresului” ci trebuie cistigata, inclusiv prin proteste si demonstratii stradale.
  daca ati citi arhiva acestei platforme ati vedea ca exista, atit la noi cit si in alte parti (cu referire la Congresul Mondial al Familiilor, de exemplu) destui doritori sa ia din drepturile femeilor.
  in fine, stati pe divan, asteptati progresul. el o sa vina precis.

Lasa un comentariu