FEMINISM PZF RECENTE

Discuția publică „Forme de feminin pentru profesii, ocupații, titluri și funcții” (13 iunie, 2019)

Pe 13 iunie 2019, Ambasada Suediei a organizat o discuție despre formele de feminin pentru profesii, ocupații și titluri…

Utilizarea formelor de feminin pentru profesii nu este o opțiune în toate limbile, iar în multe dintre ele pur și simplu lipsește, de exemplu în limba suedeză. În limba română există forma feminină, dar pentru multe profesii este rar utilizată. În unele cazuri, folosirea formelor de feminin pentru titluri nu este corectă gramatical. Totuși, aceste forme sunt uneori folosite.

Opiniile diferă în legătură cu nevoia de feminizare a titlurilor. Unii susțin că este o distincție inutilă, întrucât varianta masculină a titlurilor încorporează și femininul, și care servește doar pentru a evidenția mai degrabă genul persoanei care deține poziția, decât poziția în sine. Cu toate acestea, alții vor argumenta că, utilizând într-un mod natural formele de feminin pentru profesii, se vor îmbunătăți șansele ca femeile să ajungă pe poziții care au fost mai des ocupate de bărbați, că ar trebui să existe o mișcare de feminizare a lumii și din punct de vedere al limbajului.

Egalitatea de gen și dreptul la șanse egale în viața profesională sunt un subiect interesant de explorat. La sfârșitul lunii februarie 2019, Academia Franceză a concluzionat că nu există „în principiu nici un obstacol în calea feminizării formelor de feminin pentru profesii”.

Mai jos prezentăm înregistrarea discuției. 

sursă imagine de fundal. 

Despre autor

Avatar photo

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu