AFIS

Istoria(Nu)SeRepetă – materialitățile istoriilor care ne lipsesc

18 septembrie, ora 19.00. Zpațiu (str. Șciusev 103, Chisinau, Moldova)

– – – scroll down for English version – – –

Istoria (Nu) Se Repetă – un proiect de istorii speculative post-revoluționare
un performance și o proiecție de film de Veda POPOVICI [RO] și Mircea NICOLAE [RO] 

Tranziția de la întuneric la lumină, de la autoritarism la libertate, de la comunism la capitalism – acestea formează marea narațiune a perioadei post-89 ce ne aruncă experiențele colective de solidaritate și rezistență în notele de subsol ale istoriei. 

Visări și proiecții ale anilor ‘90 și 2000, dorințe post-revoluționare pentru o lume cu adevărat mai bună pentru toți și toate rămân îngropate sub caritasurile, mineriadele și plecările în străinătate. 

În Istoria (Nu) Se Repetă acestea se întorc fragmentate și imperfecte în narațiuni ale lumilor posibile dar pierdute.

Intrare liberă

///

O colaborare între Veda Popovici și Mircea Nicolae, proiectul constă în explorarea unor momente istorice cheie din perioada 1989-2000 pe baza unor metode de ficțiune documentară. Asupra acestor momente se intervine prin narațiuni temporale și spațiale alternative ancorate în orașul București, elaborate pe parcursul unor ateliere de lucru asupra temelor tranziției, prin colaborarea cu o serie de artiști, formatori de opinie, activiști sociali și sociologi. 
La Istoria (nu) Se Repetă au participat: Claudiu Cobilanschi, Dora Constantinovici, Carmen Gheorghe, Roxana Marin, Tudorina Mihai, Adrian Păun, Ioana Vlad, Victor Vozian.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

– – – EN – – –

History Does (Not) Repeat – a project of speculative post-revolutionary stories 
a performance and a screening by Veda POPOVICI [RO] and Mircea NICOLAE [RO]

The transition form dark to light, from authoritarianism to freedom, from communism to capitalism – this is what forms the big story of the times after 1989, that throws towards us collective experiences of solidarity and resistance in the footnotes of history.

Dreams and visions of the 90s and 2000s, post-revolutionary yearnings for a trully better world for everybody and everything remain burried under the ‘caritasuri’, mineriade’ and people going abroad.

In History Does (Not) Repeat, these come back fragmented and imperfect through stories of possible, but lost worlds.

free entry

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu