BLOG PZF RECENTE

Despre referendumul local din 19 noiembrie. Voi merge.

O să merg la referendumul din 19 noiembrie pentru demiterea primarului Chirtoacă. Fără entuziasm, fără flori și restul. E însă un referendum necesar.
Ar fi, în caz că se adună numărul necesar de voturi, primul caz cînd un primar al orașului e demis de alegători pentru că nu corespunde funcției (în localități mai mici asta se întîmplă des și e un fapt obișnuit).
Desigur, ar fi fost mult mai bine dacă oponenții care au inițiat referendumul, socialiștii și celelalte fracțiuni, ar fi pregătit un dosar coerent (carte neagră) al deficiențelor administrației Chirtoacă: cu scheme, cu decizii proaste, cu interese și lobby. Asta ar fi convins pe fiecare că primarul Chirtoacă merită să fie demis.
(Eu personal am lista mea: de la pizzeria Sbarro din Scuarul Europei, la stadioanele sportive de la Ciocana, la schemele cu gherete ale fratelui sau cele cu autobuze ale colegului de partid ori cele cu constructii ale altui coleg de partid Dîrda, la schemele cu parcările, la lipsa de transparență etc).
Desigur, ar fi fost mult mai bine dacă referendumul (și suspendarea lui Chirtoacă) nu s-ar fi întîmplat tocmai în momentul cînd Partidul Liberal e devorat de oligarhat pentru că nu mai este loial.
Dar astea îs detalii relativ mici și relativ insignifiante.
Argumentul că demiterea lui Chirtoacă ar însemna ca primăria să treacă în mîinile socialiștilor mi se pare slab. E prea mare interesul pentru primăria Chisinau si nimeni nu are succesul asigurat (si premierul Filip s-a apucat de oras, si opozitia PPDA-PAS probabil vor vrea sa aiba o prezenta mai mare la nivel de oras). Așa că scenariile pot fi diverse (dar ele îs de după referendum).
Alt argument, că orașul ajunge la ruși (sau in UE) dacă e demis Chirtoacă mi se pare în genere fals. Și parte a problemei Chirtoacă pe care sper că o văd plecată împreună cu el: geopolitizarea administrării orașului. Ca și cum reparația trotuarelor sau protectia spatiilor publice ar fi parte dintr-o luptă apocaliptică despre unire, rusia și uniunea europeană. Nu e. E un simplu act administrativ.
Eu tare sper ca alegătorii din oraș să nu mai voteze geopolitic la alegerile locale (pentru că nu vreau să merg pe drumuri cu gropi de forma României mari sau de forma Uniunii Sovietice – vreau sa merg pe drumuri bune, deschise si accesibile).
Eu tare sper ca o sa ne prindem ca discutiile geopolitice/identitare la tema administrarii orasului sint fumigene pentru a proteja scheme si interese dubioase….
În discuțiile de pe rețelele sociale în legătură cu referendumul din 19 noiembrie a mai fost vehiculat un argument: cel al costului. Adică, un referendum e prea scump și banii ar putea merge în altă parte. La bucătărese sau în școli. Argument ce mi se pare nu doar inutil ci și periculos. Pe de o parte, pentru că banii pentru școli și banii pentru alegeri/referendumuri/asigurarea drepturilor politice îs bani separați și trebuie tratați ca atare. Separat. Pe de altă parte cei care invocă acest argument (pentru că nu le convine acum) ar trebui să fie gata să discute și consecința logică a acestui argument: faptul că altcineva ar putea argumenta, la fel, că alegerile ar fi un exercițiu initul (prea scumpe și oricum fără rost), sau că asigurarea unor drepturi (incluziunea minorităților naționale) ar costa prea scump.

Și dacă nu găsim bani pentru a asigura dreptul cuiva trebuie să fim pregătiți că am ajunge într-o situație în care să nu se găsească bani și pentru drepturile noastre.

Sursă imagine de fundal: Sputnik.

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

7 Comentarii

 • Wishfull thinking. Da, ar fi bine să credem că un primar al Chișinăului e doar un administrator. Dar în realitate alegerea primarului Chișinăului e de interes republican (din această cauză acest post este atît de rîvnit).
  Ar fi bine să credem că în Chișinău nu se votează geopolitic. Dar în realitate alegerile în RMoldova sînt geopolitice (mai puțin în localitățile mici).
  Ar fi bine să fie bine. Dar din păcate trăim într-o lume imperfectă unde trebuie de ales între „rău” și „foarte rău”.
  Iar argumentul de bază „merită să fie demis” este pur și simplu fals. Orașul e gestionat binișor, mult mai bine decît e gestionată RMoldova. Și chișinăuenii au spus asta clar și răspicat în iunie 2015. În pofida unor „lideri de opinie”, bloggeri, analiști & Co care militau contra lui Chirtoacă. Atunci inventasem termenul LOOSERI (Lideri de Opinie Online, Savanții și Excepționalii Republicii Independente).
  PS: din Wikipedia – Gândirea deziderativă (Wishfull thinking) este formarea unor credințe și luarea deciziilor în concordanță cu ceea ce este plăcut a se imagina în loc să se apeleze la dovezi, raționalitate sau realitate.
  PPS: Cîtă legitimitate are o persoană să voteze la referendumul de demitere dacă deliberat n-a mers la votarea lui Chirtoacă?

 • Vasile, pe mine chestia cu lumea e imperfecta nu ma ajuta. Pentru ca e o scuza lamentabila. Si poate justifica orice (cum era in perioada sovietica „situatia internaitonala”, care la fel justifica orice).
  De ce merita sa fie demis Dorin Chirtoaca (el merita sa fie demis cel putin 3-4 ani in urma si nu merita un al treilea mandat):
  – pentru schemele din comert (cu fratele sau si gheretele)
  – pentru schemele in constructii (facute pentru Iurie Dirda care acum, ce surpriza, l-a parasit)
  – pentru schemele in transport (facute de dragul lui Nastas)
  – pentru constructiile ilegale
  – pentru ca, in loc sa administreze orasul s-a ocupat de unire, geopolitica si restul
  – pentru schemele din credite (alea de la Berd si restul)
  – pentru schemele din transportul public (care luau benzina de la unchiul sau)
  – pentru lipsa de transparenta…
  pentru mine is suficiente.

 • p.s dreptul meu la opinie, la alege si la a fi ales e neconditionat si nu depinde de faptul ca am fost sau nu la alegerile precedente. dreptul de a nu participa la alegeri este si el un drept fundamental.

 • Pentru marxiști utopia este realizabilă. Până și Obama le părea reacționar celor de la BLM. Deci, această atitudine calmă, hotărât gospodărească îmi este explicabilă. Îl dăm jos pe Chirtoacă, nu la alegeri, ci acum. Și vine un Cioloș și se ocupă numai de administrare în stil european (Koln, Barcelona, Paris, Londra, Rotherham… la alegere)

  Cât privește nongeopolitica în care cică trăim. Ia întreabă-l pe Igor Cașu cât de administrativi a fost recenta guvernare comunistă. Și ia spune-ne cât de negeopolitc și identitar este PSRM-ul. Poți să-l întrebi pe prietenul meu, Bogdan Țîrdea pentru detalii.

 • tu vino si traieste in Chisinau, nu ca marxist, ci ca locuitor obisnuit…

 • Demiterea tovarasului Chirtoaca era necesara demult. Intr-adevar viata a fost cam cruda cu el.
  Dar avea multe semne ca va fi demis, dar el tot vorbea la sedinta de luni de Rusia.
  Mi-a placut mult comentariul unui american pe yahoo in iunie sau iulie 2015 unde un ziarist de la noi a scris un articol despre alegeri si despre antinomia Est-Vest.
  Americanul era nedumerit. A scris – parca primarul are patru obligatii de baza a) drumurile b) gradinitile c) situatia criminogena si a patra care nu o tin minte. Asa ca tovarasii care sunteti fanii lui, dar va e frica de PD, trebuia sa iesiti cu totii in strada cind a fost arestat Dorin, ca doar e idolul vostru. Din pacate VItalie, fiindca traim in situatia in care traim, scrii ca de vreo 4 ani s-a discreditat. Scuze, inca in vara 2007 era clar ca nu e bun de nimic. Obraznic, lipsit de modestie, perora de pseudoromanism. A fost facut idol de presa, experti etc.

 • eu in 2007 nu aveam drept de vot in Chisinau. dar daca sa fiu onesc, Chirtoaca arata bine pe fundalul oponentilor sai – Veaceslav Iordan, Dumitru Braghis (si nu mai tin minte cine). si era destul de ok cit era in opozitie – adica cit la guvernare era pcrm. cind au venit ai lor, inclusiv liberalii, atunci s-a stricat treaba. adica din 2009.
  dar cred ca ai dreptate

Lasa un comentariu