Școala de vară ”Artă, Critică și Societate Civilă” – apel pentru participare
locație: Zpațiu (str. Al. Șciusev, 103, Chișinău)
coorganizatori: Academia de Artă și Artasfoundation (Zurich, Elveția),Oberliht (Chișinău, Moldova), Fundația Aamta (Sukhumi, Abhazia)
În perioada 24-30 iunie 2017, Asociația Oberliht organizează, la Chișinău,Școala de Vară ”Artă, Critică și Societate Civilă”.
Școala de vară își propune să problematizeze relația dintre artă, critică și societatea civilă, să deschidă discuția despre statutul și dezvoltarea artei contemporane în contextul comercializării, bienalizării, festivalizării, a emergenței explozive a industriilor creative, descreșterii fondurilor publice, instrumentalizării artei de către interesele politice și comerciale. Școala va oferi un cadru de reflecție despre rolul pe care critica de artă o are în aceste condiții și va explora modalități prin care arta răspunde acestor provocări dar și modalități de implicare a comunităților în procesul artistic, și a instrumentelor artistice care pot împuternici comunități, și crea platforme care să unească diverse grupuri și comunități pentru acțiuni colective.
Școala de vară va examina modalitățile prin care arta poate fi folosită pentru a contribui la soluționarea problemelor sociale actuale: migrație, dezvoltare comunitară, reconciliere, dreptul la oraș, excluziune și sărăcie etc.
Programul școlii de vară e constituit din următoarele module:
– Cursuri și prelegeri realizate de profesori din Elveția, Abhazia, Belgia și Moldova pe teme precum critica de artă, procesele artistice în teorie, comunitate, viața comunală și participare în zonele rezidențiale, artă și instrumentalizare, arta în zone de conflict – exemple ale provocărilor de lucru în Artasfoundation, intervenții artistice în zonele rezidențiale.
– O serie de tururi ghidate în diverse zone ale Chișinăului
– Întâlniri și discuții cu activiști, artiști și factori de decizie din domeniul culturii
– Un atelier de teatru de marionete și un concert
Școala de vară va include un modul de prelegeri și un modul practic ce include realizarea unor lucrări de artă împreună cu studenți de la arte din Elveția și Abhazia.
Criterii de eligibilitate:
– interes pentru domeniul artei și criticii de artă
– cunoașterea limbii engleze la nivel de comunicare
Termen limită
Doritorii de a lua parte la programul atelierului sînt rugați să expedieze o scrisoare de intenție însoțită de datele dumneavoastră de contact (email, telefon) și un CV, la adresa: info(a)oberliht.org, pînă la data de 17 iunie 2017
participarea este gratuită.
Acest program este susținut de Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, Academia de Arte din Zurich, Artasfoundation și Fundația Culturală Europeană / sponsor: Apă Bună