ATITUDINI RECENTE

Petiție privind declarațiile lui Mihai Ghimpu asupra intervențiilor forțelor de ordine în cazul mișcărilor de protest

Derivele autoritare ale politicienilor moldoveni nu sunt deloc o noutate. Fosta prim-ministră, actualmente deputată în Partidul Socialiștilor, Zinaida Grecianîi amenința, în 2009, că autoritățile vor trage în protestatarii ce vor veni în Piața Marii Adunări Naționale. Primarul de Chișinău, vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, declara și el că e gata să falsifice cîteva procente la alegeri ca doar să-i iasă rezultatul dorit. Și au mai fost.
Ultima declarație cu iz de dispreț la adresa drepturilor democratice ale cetățenilor a făcut-o Mihai Ghimpu, deputat, președintele Partidului Liberal, candidat la funcția de președinte al țării.
Considerăm absolut necesar să condamnăm asemenea atitudini și declarații – credem că acestea subminează democrația (atîta cît este!) în Republica Moldova și reprezintă acte de intimidare a cetățenilor țării.
În acest scop, am inițiat o petiție adresată Comisiei Electorale și Parlamentului Republicii Moldova. 

Pe data de 1 septembrie 2016, Mihai Ghimpu, președinte al Partidului Liberal, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova la alegerile din 30 octombrie 2016, a participat  la emisiunea Puterea a Patra, difuzată de postul de televiziune Național 4.

În timpul emisiunii Mihai Ghimpu a facut câteva declarații îngrijorătoare, pe care le reproducem aici. Întrebat de ce, pe data de 27 august 2016, poliția moldovenească a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici, acesta a răspuns: ”Avem lege! În alte state mai democratice se și împușcă.  Da cum așa? Cum?[…]Ei [protestatarii] încurcă să sărbătorim Ziua Independenței, ei se bagă la ședința Consiliului Suprem al Magistraturii și nu dau voie să… ei se bagă la ședința Curții Supreme de Justiție… Domnilor, d-apoi noi nu suntem un stat bolșevic, că i s-a urcat cuiva la cap mustul de nucă și el face tot ce vrea, lui i se pare că i se poate totul. Este lege, domnule ! Suntem un stat democratic […]!

Dorim să atragem atenția că ilegalitatea violențelor comise de forțele de ordine ale Republicii Moldova, în ziua de 27 august 2016, au fost denunțate și de Amnesty International, într-un comunicat de presă, din 29 august 2016, cu referire la încălcarea punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de foc de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU.

Mihai Ghimpu, însă, în calitatea sa de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a justificat această intervenție printr-o nouă și îngrijorătoare concepție despre democrație. Din discursul dumnealui rezultă că forțele de ordine pot utiliza discreționar toate mijloacele aflate în dotare, inclusiv cele letale, pentru a stopa proteste ce nu convin unor forțe politice.

Considerăm aceste declarații, precum și logica ce le susține ca fiind incompatibile cu principiile democratice, cu dreptul la libera exprimare și asociere, cu dreptul la întruniri publice și cu alte valori ce reprezintă fundamentul unei societăți democratice. Aceste viziuni exprimă legitimează o derivă autoritară, unde ar fi loc de abuzuri, de violență fizică și verbală.

Cu atît mai mult considerăm aceste declarații inadmisibile, cu cît emitentul lor și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova la alegerile din 30 octombrie.

Conform articolelor 77-79 din Constituția Republicii Moldova, Președintele este garantul suveranității, el se angajează să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Or, afirmatiile injurioase la adresa cetățenilor Republicii Moldova care au protestat pașnic pe 27 august 2016, precum si concepția politică anti-democratică (cu tentă autoritară) ce rezultă din retorica sa, lasă loc unor îngrijorări serioase cu privire la eventualitatea confiscării puținelor libertăți care le-au mai rămas cetățenilor Republicii Moldova, în cazul în care Mihai Ghimpu ar fi ales Președinte.

Pentru a preveni riscul ca exercițiul de delegare a puterii de către cetățenii Republicii Moldova să fie asimilat unei forme de dominare prin violența fizică  și verbală, în numele unui pretins imperativ de democrație, cerem Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova să-i adreseze un avertisment lui Mihai Ghimpu, iar la un următor asemenea derapaj să-i invalideze candidatura la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

De asemenea solicităm președintelui și plenului Parlamentului să examineze posibilitatea unei mustrări pentru deputatul Mihai Ghimpu și obligarea acestuia de a-și cere scuze publice.

Cei care doresc să semneze acest apel o pot face la rubrica comentarii.
Ulterior petiția va fi imprimată și depusă la CEC și Parlamentul Republicii Moldova.

Despre autor

Platzforma Redacția

84 Comentarii

Lasa un comentariu