Pe 9 februarie, la Teatrul Volksbühne în Berlin a fost lansată Mișcarea DiEM25, o mișcare pan-Europeană ce și-a propus să democratizeze Europa. Mișcarea a fost lansată de Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanțe al Greciei.
UN MANIFEST PENTRU DEMOCRATIZAREA EUROPEI
Dincolo de toate preocupările ce țin de competitivitatea globală, migrație și terorism, o singură perspectivă îngrozește Puterile Europei: Democrația! Ei vorbesc în numele democrației, însă doar pentru a-i nega, exorciza și suprima practicile. Ei caută să coopteze, să evadeze, să corupă, să înșele, să uzurpeze și să manipuleze democrația pentru a-i absorbi energia și nimici posibilitățile.
Deoarece o guvernare a popoarelor europene, o guvernare a demos-ului reprezintă coșmarul comun al:
- Birocrației de la Bruxelles (și a celor peste 10.000 de lobby-iști)
- Inspectoratelor sale care sunt trupe de comando și al Troikăi pe care au creat-o împreună cu ”tehnocrații” ne-aleși din alte instituții internaționale și europene
- Puternicului Eurogrup care nu se bazează pe lege sau tratate
- Bancherilor eliberați pe cauțiune, managerilor de fonduri și oligarhilor în devenire, care sunt mereu disprețuitori față de multitudinea de expresii și exprimarea organizată a punctelor de vedere
- Partidelor politice care apelează la liberalism, democrație, libertate și solidaritate și ulterior, când ajung la guvernare, își trădează principiile cheie
- Guvernelor care produc inegalitatea cruntă prin implementarea austerității
- Mogulilor media care au transformat panica generalizată într-o formă artistică și o sursă majoră de putere și profit
- Corporațiilor în cârdășie cu agențiile publice, care investesc în aceeași frică pentru a promova secretomania și o cultură a supravegherii care vrea să modeleze opinia publică după dorința lor.
Uniunea Europeană a fost o realizare excepțională, ce a adus pace tutror popoarelor europene, care vorbesc limbi diferite și sunt scufundate în culturi diferite, demonstrând că este posibil să se creeze un cadru comun al drepturilor omului pe întreg continentul care pînă atunci fusese căminul șovinismului criminal, al rasismului și al barbarismului. Uniunea Europeană ar fi putut deveni o regiune specială, acea Cetate din vîrful muntelui, care ar fi arătat lumii cum pacea și solidaritatea pot fi rupte din fălcile conflictului și a bigotismului milenar.
O singură perspectivă înfricoșează cu adevărat Puterile Europei: Democrația!
Astăzi însă, birocrația comună și valuta comună separă populațiile europene care începeau să se unească în ciuda diferențelor de limbă și cultură. O conferedație a politicienilor miopi, persoane oficiale naive din punct de vedere economic și ”experți” financiari incompetenți se supun servil edictelor conglomeratelor financiare și industriale, alienând europenii și dând naștere unei curse anti-europene periculoase. Popoarele mândre sunt asmuțite unele împotriva altora. Naționalismul, extremismul și rasismul sunt reînviate.
În inima unei Uniuni Europene în dezintegrare stă o înșelăciune evidentă: un proces foarte politic, de sus în jos, opac la luarea deciziilor este prezentat drept ”apolitic”, ”tehnic”, ”procedural” și ”neutru”. Scopul acestuia este de a reține europenii de la exercitarea controlului democratic asupra banilor lor, a finanțelor, a condițiilor de lucru și a mediului. Prețul acestei înșelăciuni nu este doar sfârșitul democrației, ci și politici economice necorespunzătoare:
- Economiile din zona euro sunt aruncate spre austeritatea competitivă, care rezultă într-o recesiune permanentă în țările mai slabe și investiții scăzute în țările centrale
- Statele membre UE din afara zonei euro sunt aliniate, căutând inspirație și parteneri în zone suspecte, unde mai mult ca sigur că vor fi întâmpinate cu acorduri comerciale opace și coercitive care subminează suveranitatea acestora
- Inegalitate fără precedent, care lovește în speranță, iar mizantropia înflorește în întreaga Europă
Europa stă în fața unei false dar înspăimântătoare dileme:
- Retragerea în chistul statelor națiuni
- Sau capitularea în fața zonei nedemocratice de la Bruxelles
Trebuie să exite un alt curs. Și există!
Este acela pe care ”Europa” oficială îl refuză cu fiecare mușchiuleț autoritar pe care îl are:
O creștere bruscă a democrației !
Mișcarea noastră, DiEM25, vrea să atragă după sine anume o astfel de creștere.
O idee radicală simplă este forța care mișcă DiEM25:
Democratizați Europa! Deoarece UE fie va fi democratizată, fie se va dezintegra!
Scopul nostru de a democratiza Europa este unul real. Nu este unul mai utopic decât a fost crearea inițială a Europei. Într-adevăr este mai puțin utopic decât încercarea de a menține în viață această Uniune Europeană din prezent, care este una anti-democratică și fragmentată.
Democratizați Europa! Deoarece UE fie va fi democratizată, fie se va dezintegra!
Scopul nostru de a democratiza Europa este foarte urgent pentru că fără un start rapid s-ar putea să fie imposibil de cizelat în timp util rezistența instituțională, înainte ca Europa să treacă de punctul de unde întoarcere nu mai este. Îi mai dăm un deceniu, până în 2025.
Dacă vom eșua să democratizăm Europa în cel mult un deceniu; dacă puterile autocratice ale Europei vor reuși să sufoce democratizarea, atunci UE se va îneca în propriul orgoliu, se va fragmenta și căderea sa va crea greutăți majore peste tot – nu doar în Europa.
De ce își pierde Europa integritatea și sufletul?
În deceniile de după război în care UE a fost inițial construită, culturile naționale erau revitalizate în spiritul internaționalismului, a frontierelor pe cale de dispariție, a prosperității împărtășite și a standardelor în creștere care au adus europenii împreună. Însă, oul șarpelui a stat la baza procesului de integrare.
Dintr-o perspectivă economică, UE și-a început existența precum un cartel din industria grea (mai târziu cooptând proprietarii de ferme) determinată de prețuri fixe și de redistribuirea profiturilor oligopole prin intermediul birocrației de la Bruxelles. Cartelul în devenire și gestionarii săi de la Bruxelles se temeau de demos și disprețuiau ideea unui guvern al oamenilor.
În același timp, în mod constant și metodic, a fost pornit un proces de depolitizare a procesului de luare a deciziilor a fost instaurat, din care a rezultat o cursă grea dar implacabilă de a scoate demosul în afara democrației și camuflând întreg procesul de luare de decizii într-un fatalism pseudo-tehnocratic atotpătrunzător. Politicienii naționali erau premiați generos pentru consimțirea tacită de a transforma Comisia, Consiliul, Ecofin, Eurogrup și BCE în zone depolitizate. Oricine se opunea acestui proces de depolitizare era etichetat drept ”ne-european” și considerat drept o trepidație disonantă.
Astfel s-a născut înșelăciunea în sânul UE, producând un angajament instituțional față de politicile care generează date economice stagnante și greutăți care ar putea fi evitate. Între timp, simplele principii, pe care o Europă mai puternică le înțelegea cândva, au fost abandonate:
- Regulile trebuie să existe pentru a-i servi pe europeni, și nu invers
- Valutele trebuie să fie instrumente și nu scopuri în sine
- O piață unică este compatibilă cu democrația doar dacă asigură protecție democratică europenilor mai slabi, precum și mediului înconjurător
- Democrația nu poate fi un lux pe care să și-l permită creditorii, dar să fie refuzat datornicilor
- Democrația este esențială pentru limitarea celor mai proaste și auto-distrugătoare acțiuni ale capitalismului și deschiderea unei ferestre spre noi panorame de armonie socială și dezvoltare durabilă
Drept răspuns la inevitabilul eșec al economiei sociale cartelizate a Europei de a se destinde după marea recesiune din 2008, instituțiile UE care au dus la acest eșec au recurs la escalarea autoritarismului. Cu cât mai mult asfixiază democrația, cu atât mai puțină legitimitate are autoritatea lor politică, cu cât mai puternice sunt forțele recesiunii economice, cu atât mai mult se consolidează necesitatea lor de a extinde autoritarismul.
Astfel dușmanii democrației adună puteri reînoite în timp ce își pierd legitimitatea și rețin speranța și prosperitatea pentru un număr mic (care se pot bucura de acestea doar în spatele porților și a gardurilor necesare pentru a se proteja de restul societății).
Acesta este procesul nevăzut prin care criza europeană împinge popoarele noastre spre interior, îi asmuță pe unii împotriva altora amplificând xenofobia și șovinismul ce au existat odinioară. Privatizarea anxietății, frica de ”celălalt”, naționalizarea ambiției, și re-naționalizarea politicii amenință o dezintegrare toxică a intereselor comune în urma căreia Europa are doar de suferit. Reacția demnă de milă a Europei la crizele bancare și a datoriilor, la criza refugiaților, la necesitatea unor politici externe, de migrație și anti-terorism coerente, toate servesc drept exemple a ceea ce se poate întâmpla atunci când solidaritatea își pierde semnificația:
- Atentarea la integritatea europeană cauzată de eșecul Primăverii de la Atena și prin impunerea ulterioară a unui program de ”reformă” care a fost proiectat să eșueze
- Presupunerea comună că atunci când bugetul unui stat trebuie consolidat sau o bancă salvată, cele mai fără vlagă pături ale societății trebuie să plătească pentru păcatele celor mai bogați rentieri
- Efortul constant de a materializa munca și de a direcționa democrația în afara locului de muncă
- Atitudinea scandaloasă :”nu este în curtea noastră” a statelor membre UE față de refugiații care au ajuns pe malurile europene, demonstrând cum un model de guvernare eșuat al Europei poate produce decădere etică și paralizie politică, demonstrând și faptul că xenofobia față de non-europeni urmează decesul solidarității intra-europene
- Fraza comică pe care o obținem dacă punem împreună cele trei cuvinte ”european”, ”străin” și ”politici”
- Ușurința cu care fiecare guvern european a decis după îngrozitoarele atacuri de la Paris că soluția constă în instaurarea frontierelor, când majoritatea atacatorilor erau cetățeni UE – un alt semn a panicii morale care înconjoară o UE incapabilă să-și unească europenii pentru a da răspunsuri comune problemelor comune.
Ce trebuie să facem? Acesta este orizontul nostru.
Realismul cere ca noi să acționăm pentru realizarea punctelor de referință într-o perioadă de timp realistă. De aceea DiEM25 va intenționa să obțină patru realizătri la intervale regulate pentru a înfăptui o Europă democratică pe deplin și funcțională până în 2025.
Acum, în acest moment, europenii se simt dezamăgiți de către toate instituțiile UE. De la Helsinki până la Lisabona, de la Dublin până în Creta, de la Leipzig până la Aberdeen. Europenii simt că o alegere totală se apropie rapid. Alegerea între democrația autentică și dezintegrarea perfidă. Noi trebuie să decidem să fim uniți pentru a ne asigura că Europa va lua decizia evidentă: democrația autentică!
Atunci când suntem întrebați ce dorim și când dorim să se înfăptuiască, noi răspundem următoarele:
IMEDIAT: Transparență totală în luarea deciziilor :
- Ședințele Consiliului European, Ecofin, FTT și a Eurogroup să fie transmise live
- Protocoalele Băncii Europene Centrale care guvernează ședințele consiliului să fie publicate cel târziu după câteva săptămâni de la organizarea ședințelor
- Toate documentele relevante pentru negocierile cruciale (ex. Comerț TTIP, împrumuturi pentru ajutor dintr-o situație financiară complicată, statutul Marii Britanii) care afectează fiecare aspect al viitorului cetățenilor europeni să fie publicate pe web
- Un registru obligatoriu pentru lobby-iști care să includă numele clienților, remunerearea pe care o primesc și o evidență a ședințelor cu persoanele oficiale (atât alese, cât și nealese)
ÎN URMĂTOARELE 12 LUNI: discutarea crizei economice curente prin utilizarea instituțiilor existente și în cadrul tratatelor UE existente
Criza imediată europeană se desfășoară în cinci direcții simultane:
- Datoria publică
- Sistemul bancar
- Investițiile neadecvate, și
- Migrația
- Sărăcia în creștere
Toate aceste direcții sunt în prezent în mâinile guvernelor naționale care nu au putere să acționeze. DiEM25 va prezenta o propunere detaliată de politici pentru europenizarea celor cinci direcții, limitând puterile discreționare ale Bruxelles-ului și oferind înapoi puterea parlamentelor naționale, consiliilor regionale, primăriilor și comunităților. Politicile propuse vor avea scopul de a restabili instituțiile existente (prin intermediul unei reinterpretări creative a tratatelor și a cartelor existente) pentru a stabiliza crizele ce țin de datoria publică, sistemul bancar, investițiile neadecvate și sărăcia în creștere.
PE PARCURSUL A DOI ANI: Adunarea constituțională
Populația europeană are dreptul de a se gândi la viitorul uniunii și are datoria de a transforma Europa (până în 2025) într-o democrație totală cu un Parlament suveran, respectând autodeterminarea națională și împărtășind puterea cu parlamentele naționale, adunările regionale și consiliile municipale. Pentru a realiza aceasta, o Adunare a reprezentanților acestora trebuie organizată.
DiEM25 va promova o Adunare Constituțională care va consta din reprezentanți aleși prin buletine de vot trans-naționale. Astăzi, când universitățile solicită de la Bruxelles fonduri de cercetare, acestea trebuie să creeze alianțe transnaționale. În mod similar, alegerea membrilor Adunării Constituționale trebuie să ceară buletine de vot în care să fie înscriși candidați din majoritatea țărilor europene. Adunarea Constituțională, care va fi creată, va fi împuternicită să decidă asupra unei constituții democratice viitoare care va înlocui toate tratatele europene existente pe parcursul unui deceniu.
PÂNĂ ÎN 2025: Legiferarea deciziilor Adunării Constituționale
Cine va realiza schimbarea?
Noi, popoarele Europei, avem datoria de a recâștiga controlul asupra Europei noastre de la ”tehnocrații” nejustificați, de la politicienii complici și instituțiile dubioase.
Noi venim din fiecare parte a continentului și suntem uniți prin diferite limbi, culturi, accente, afilieri politice, ideologii, culori de piele, identități de gen, credințe și concepții despre o societate bună.
Noi formulăm intenția DiEM25 de a trece de la o Europă a ‘Noi Guvernle, și ‘Noi Tehnocrații, la o Europă a ‘Noi, popoarele europene”.
Cele patru principii ale noastre:
- Niciun popor european nu poate fi liber atâta timp cât o altă democrație este violată
- Niciun popor european nu are demnitate atâta timp cât aceasta îi este negată altuia
- Niciun popor european nu poate spera la prosperitate dacă un altul este împins în insolvență permanentă și depresie
- Niciun popor european nu se poate dezvolta fără bunuri de bază pentru cei mai defavorizați cetățeni, fără dezvoltare umană, balanță ecologică și determinarea de a nu consuma combustibil mineral într-o lume care își schimbă felul de a fi și nu clima planetei
Noi ne alăturăm tradiției extraordinare a colegilor europeni, care au luptat secole întregi împotriva ”înțelepciunii” conform căreia democrația este un lux și că cei slabi trebuie să sufere ce le este dat.
Cu inimile, mințile și voința dedicate acestor angajamente, și decise să facă o diferență, noi declarăm că:
Promisiunea noastră
Noi chemăm colegii europeni să ni se alăture imediat pentru a crea o mișcare europeană pe care să o numim DiEM25
- Să luptam împreună, împotriva unui sistem european care disprețuiește foarte mult democrația, să democratizăm Uniunea Europeană
- Să stopăm reducerea tuturor relațiilor politice la relații de putere care se deghizează drept simple decizii tehnice
- Să supunem birocrația UE voinței popoarelor europene
- Să îndepărtăm obișnuita putere corporativă asupra voinței cetățenilor
- Să re-politizăm regulile de guvernare ale pieței noastre unice și ale valutei comune
Noi considerăm că modelul partidelor naționale care formează alianțe de hârtie la nivelul Parlamentului European este perimat. Deși lupta pentru democrație de la nivelul de bază (local, regional, național) este necesară, totuși este insuficient dacă este realizată fără o strategie internaționalistă spre o coaliție pan-europeană de democratizare a Europei. Mai întâi de toate democrații europeni trebuie să se întâlnească, să creeze o agendă comună, și apoi să identifice căi de a crea legături cu comunitățile locale, cât și la nivel regional și național.
Scopul nostru general de a democratiza Uniunea Europeană este interconectat cu o ambiție de a promova auto-guvernarea (economică, politică și socială) la nivel local, municipal, regional și național; de a deschide coridoarele puterii publicului; de a îmbrățișa mișcările sociale și civice; și de a emancipa toate nivele de guvernare de la puterea birocratică și corporativă.
Noi suntem inspirați de o Europă a Rațiunii, Libertății, Toleranței și Imaginației care sunt posibile datorită unei Transparențe comprehensive, a unei Solidarități reale și a unei Democrații autentice. Noi aspirăm la:
- O Europă democratică în care toate autoritățile politice provin de la populațiile suverane ale Europei
- O Europă transparentă în care toate deciziile sunt validate de cetățeni
- O Europă unită a cărei cetățeni au puncte în comun nu doar în cadrul națiunii, dar și între națiuni
- O Europă realistă care se angajează să implementeze reforme radicale, dar demoncratice
- O Europă descentralizată care utilizează puterea centrală pentru a maximiza democrația la locul de muncă, în orașe, orășele, regiuni și state
- O Europă pluralistă a regiunilor, etniilor, credințelor, națiunilor, limbilor și culturilor
- O Europă egalitară care salută diferențele și elimină discriminarea de gen, culoarea pielii, clasa socială sau orientarea sexuală
- O Europă cultivată care valorifică diversitatea culturală a populațiilor sale și promovează nu doar patrimoniul său inestimabil, dar și activitatea artiștilor disidenți, a muzicienilor, scriitorilor și poeților europeni
- O Europă socială care recunoaște că libertatea necesită nu doar libertate în fața intervențiilor, dar și față de bunurile de bază, la care având acces, oricine este eliberat de necesități și exploatare
- O Europă productivă care direcționează investițiile spre o prosperitate comună, ecologică
- O Europă durabilă care există în baza mijloacelor oferite de planetă și minimizează impactul asupra mediului, și care evită consumul de combustibil mineral, lasându-l în sol
- O Europă ecologică angajată în tranziția spre o ecologie mondială
- O Europă creativă care ajută la declanșarea puterilor inovative ale imaginației cetățenilor
- O Europă tehnologică care utilizează noile tehnologii în serviciul solidarității
- O Europă care privește spre istorie și dorește un viitor perfect fără a se ascunde de trecut
- O Europă internațională care tratează non-europenii ca un grup în sine
- O Europă pașnică care de-escalează tensiunile din estul său și din Mediterană, acționând precum un bastion împotriva sirenelor militarsimului expansionist
- O Europă deschisă către idei, oameni și inspirație din lumea întreagă, care consideră că limitele și frontierele sunt semne de slăbiciune care răspândesc insecuritatea în numele securității
- O Europă liberă în care privilegiul, prejudecata, deprivarea și amenințarea sunt reduse la tăcere, permițând europenilor să preia mai puține roluri stereotipice, să se bucure de fiecare șansă de a-și dezvolta potențialul și să fie liberi să-și aleagă partenerii de viață, de muncă și din societate.
Carpe DiEM25
textul în engleză a Manifestului poate fi citit aici: https://diem25.org/
Traducere din limba engleză de Diana Mîrza-Grișco.
http://opusindependents.com/2016/02/diem25/
Inregistrarea video a evenimentului lansarii.
1. Chestia asta nu este adevarata „…[Europa] continentul care pînă atunci fusese căminul șovinismului criminal, al rasismului și al barbarismului.”
2. Democratia este gatuita in aceste momente de formatorii de opinie de stanga. Mai multa democratie o sa aduca partidele de dreapta la putere. Iar partidele de dreapta sunt in ascensiune, tocmai pentru ca stanga a fost pana acum la putere si a adus UE in pragul dezintegrarii. Un exemplu, nu poti gestiona nici macar crizele de refugiati, dar creezi o ditamai criza a imigrantilor (facand parada de cuvinte mari ca Wellkomen kultur).