AFIS

Immortal – un film documentar realizat de Ksenia Ohapkina [RU] – proiecție

RO / Immortal – un film documentar realizat de Ksenia Ohapkina[RU]Joi, 4 aprilie 2024, ora 19:00Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103, Chișinău)

Proiecția va fi urmată de o scurtă discuție și o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizoarea filmului Ksenia Ohapkina. Documentarul este în limba rusă cu subtitrare în limba engleză. Discuția va fi, de asemenea, în ambele limbi.  

Immortal (Nemuritorul) (61 min, 2019) prezintă realitatea vieții în orașul industrial Apatity din nord-vestul Rusiei, fondat inițial ca lagăr de concentrare. În prezent, speranța de viață în această regiune este de 50 de ani, iar situația mediului a ajuns la un nivel îngrijorător.
În acest context, cetățenii sunt priviți de stat ca simple resurse. Copiii sunt supuși unor programe de îndoctrinare de stat, care îi fac să creadă că sunt tratați ca niște eroi patrioți destinați țării lor. În acest sistem, moartea este singura cale de scăpare, dar a muri pentru stat îți conferă statutul de erou nemuritor.
Filmul juxtapune scene de dans și marșuri festive cu mișcarea ritmică a trenurilor care transportă bucăți gri de minereu, care vor deveni în cele din urmă îngrășământul fosforos pentru o nouă viață. Aceste imagini simbolizează ciclul de supunere și exploatare perpetuat de stat, în care indivizii își pierd individualitatea și devin simple rotițe ale unei mașini.

Ksenia Ohapkina [RU] este o regizoare de filme documentare născută în Sankt Petersburg, Rusia, în 1989. A absolvit Universitatea de Film și Televiziune din Sankt Petersburg în 2012. De-a lungul carierei sale, a adus contribuții semnificative în lumea filmului documentar. Începând din 2010, munca ei a dus-o în toată Rusia, inclusiv în regiuni precum Caucazul de Nord și Belarus. Este membră a Russian Documentary Guild și a European Visual Authors Union. În plus, în 2020-21, și-a fondat compania de producție independentă, Flash Doc, cu sediul în Sankt Petersburg, Rusia. Immortal a câștigat Grand-Prix-ul la KVIFF și a fost nominalizat pe lista lungă a AFAA Oscar în 2019.

Acest eveniment este organizat de Asociația Oberliht în parteneriat cu VFS FILMS și este găzduit de Zpațiu / parteneri media: #diezyouth.mdfest.md și platzforma.md / suport tehnic: CSCI din RM


Detalii pe pagina de internet a evenimentului.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu