AFIS RECENTE

Eveniment: Lansarea Ghidului Arhitectural Chișinău

Unde: Muzeul Național de Artă al Moldovei
Cînd: 21 Septembrie, ora 16.00
 
Chișinăul a trecut prin transformări turbulente asociate cu regimuri politice succesive – de la capitala unei gubernii anexate de Imperiul Rus, integrată pentru o perioadă în Regatul Românesc, anexată și radical transformată într-un oraș de tip socialist după cel de-al Doilea Război Mondial, devenită capitala unui stat independent după colapsul Uniunii Sovietice.
Aceste reconfigurări politice au adus nu doar un set de coduri urbane și sociale, dar și noi politici urbane, cu tipologii, stiluri și funcțiuni, aplicate pe textura urbană formată în sec. XIX- începutul sec. XX.
Dens structurat din punct de vedere urbanistic, nucleul istoric al orașului sa format din elemente aduse din diverse contexte stilistice si ideologice: planul rectangular de Imperiul Rus în anii 1812-1918, tradiția arhitecturală europeană de administrația românească in 1918-40, și urbanizarea de tip socialist de URSS in anii1940-41/1944-1992).
 
Cartea Ghidul Arhitectural al Chișinăului (DOM publishers, 2022) documentează perioada postbelica a configurării orașului pe principiile orașului socialist, structurat în 5 itinerarii distincte – Empire Stalinist, Modernismul Sovietic, Postmodernismul, Brutalismul Sovietic și Orașul Industrial, ca și caracteristică esențială a orașului și societății de tip nou.
Pe lângă documentația foto și o analiza critică a arhitecturii din perioada socialista, volumul include eseuri privind dezvoltarea orașului în perioada 1945-1989: microraioanele ca principiu de baza a planificării urbane (Vlada Ciobanu); zonele de recreere și arhitectura publică de agrement (Anastasia Felcher); mediul industrial (Irina Dubinsky); cinematografele orașului și politicile culrurale în Chisinau (Vitalie Sprânceană); cât și o scurtă introducere a fenomenului turbo-arhitecturii apărut în contextul post-sovietic după anii 90.

Va așteptam la lansarea oficială a Ghidul Arhitectural împreună cu Vlada Ciobanu, Irina Dubinsky Anastasia Felcher si Vitalie Sprânceană, o prezentare si discuție moderata de Stefan Rusu.


Pagina de facebook a evenimentului.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu