RECENTE

Playing on Nerves. A Punk Dream | premieră teatru-spălătorie la HAU Hebbel am Ufer, Berlin (3 / 4 / 5 / 6 iunie)

PREMIERĂ 
3 / 4 / 5 / 6 iunie, HAU Hebbel am Ufer, Berlin
Nicoleta Esinencu & teatru-spălătorie / HAU
un spectacol de Nicoleta Esinencu, Artiom Zavadovsky, Ciprian Marinescu, Doriana Talmazan, Kira Semionov, Nora Dorogan 

Playing on nerves. A Punk Dream – a doua parte a trilogiei Symphony of Progress în care colectiva de teatru politic, teatru-spălătorie continuă să exploreze ce înseamnă violența, ce e preceput ca violență în societățile noastre astăzi;  despre care violență vorbim și despre care violență alegem să tăcem. 

În Moldova, ca peste tot, sistemul capitalist și progresul tehnologic au schimbat totul în ultimele decenii. Noțiunea de viitor ca proiect colectiv, care promitea o viață mai bună pentru toată lumea, a devenit o amintire îndepărtată. Astăzi, trăim într-o lume în care nu mai există un noi colectiv, ci doar un eu exploatat, stresat și alienat. 
Sistemul capitalist vrea ca noi să muncim neîncetat și să nu mai ajungem să dormim niciodată. Cea de-a doua parte a trilogiei Symphony of Progress își revendică dreptul de a imagina din nou o alternativă la capitalism. Playing on Nerves. A Punk Dream este coșmarul capitalismului.
 
Playing on Nerves. A Punk Dream 
Produs de HAU Hebbel am Ufer și teatru-spălătorie
Co-producători: FFT Düsseldorf, HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste Dresden. 
Finanțat de: Hauptstadtkulturfonds, Berlin

 
Acest spectacol nu este produs cu susținerea Ministerului Culturii din Moldova. 

Amintim, în acest context, că teatru-spălătorie nu dispune (încă) de un spațiu la Chișinău și nu este susținut în nici un fel de instituțiile de stat ce gestionează sectorul cultural – Ministerul Culturii, Direcția Cultură a municipiului Chișinău. 
La moment teatru-spălătorie nu dispune de un spațiu propriu de repetiții și nici de o scenă proprie astfel că majoritatea spectacolelor acestuia au loc afară, în Germania și în alte țări.
În Germania teatru-spălătorie o duce bine, e invitat să participe la festivaluri, ia și premii importante.
La Chișinău, teatru-spălătorie nu există…
În vara anului trecut un grup de instituții teatrale din Germania, care sprijină colectiva teatru-spălătorie, au făcut o adresare către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, către Parlament, Ministerul de Externe.
În adresare, teatrele germane îndemnau guvernul ”să-și asume responsabilitatea de a identifica, încuraja și finanța inițiativele artistice independente, de a crea contextul și structurile care să le susțină, de a garanta spații pentru repetiții, locuri de prezentare a lucrărilor și a spectacolelor invitate, spații pentru rezidențe, pentru întîlniri și interacțiuni, de a crea un mecanism financiar sustenabil pentru a sprijini scena independentă ca aceasta să poată produce și să poată trăi cu demnitate din munca sa”.
Am publicat adresarea, dar și mesajele unor susținători și susținătoare a activității colectivei teatru-spălătorie și sectorului cultural independent. 
Nici un răspuns. Nici o reacție. Nici o soluție. 

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu