AFIS RECENTE

Lansare studiu: „Salariul minim în Republica Moldova: e timpul pentru o abordare mai hotărâtă”

Unul dintre subiectele centrale ale discuției despre situația salariaților este fără îndoială remunerarea acestora. Ce  înseamnă remunerare corectă – cum trebuie să fie aceasta corelată cu productivitatea salariaților și cu nevoile de  trai ale acestora – este o întrebare cheie la care trebuie să răspundem atunci când vorbim despre situația  salariaților. 

Salariul minim pe economie care trebuie să se regăsească printre multiplele măsuri de protecție în muncă este un  concept relativ absent din discursul public în Republica Moldova. Salariul minim în Republic Moldova se află în  ultimii ani într-un declin continuu în raport cu salariul mediu pe economie, iar în prezent, acesta nu se ridică nici  măcar la nivelul minimului de existență. Nivelul raportului dintre salariul minim și cel mediu pe economie a coborât  sub cel al tuturor statelor din Europa Centrală și de Est. 

Ce a frânat evoluția salariului minim în ultimii ani? De ce trebuie salariul minim crescut și care ar fi impactul creșterii  acestuia asupra economiei în general și a întreprinderilor în particular? 

Studiul „Salariul minim în Republica Moldova: e timpul pentru o abordare mai hotărâtă” își propune să deschidă o  dezbatere mai largă asupra necesității revitalizării salariului minim pe economie în Republica Moldova și a  implicațiilor unei creșteri mai dinamice a acestuia. 

Studiul care a fost realizat de către Syndex România în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert” va fi prezentat în  cadrul unei dezbateri publice care va avea loc pe 9 decembrie 2021, între 14.00 și 16.00, online, pe platforma  zoom. Evenimentul va putea fi urmărit și live pe pagina de fb FES și realitatea.md. Pentru participare, Vă rugăm  să vă înregistrați  la linkul https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcvcO sqTwtHdwVWfYR_9zOEtFDXhb7-uNB.  

Imagine de fundal: Europa Liberă

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu