Avortul în această țară latino-americană constituie o infracțiune. Ce spune legea despre asta, statisticile privind mortalitatea feminină și de ce coronavirusul încetinește legalizarea avortului.
„Ucigaș! Ucigaș de copii!” strigă la mine în stradă, văzându-mi batista de culoare verde. Încerc să nu reacționez. Acest lucru se întâmplă foarte des și cu mulți dintre noi, povestește Damaris Rolon, militantă pentru legalizarea avortului în Argentina. Batista verde este un simbol al acestei lupte și acum ea o poartă.
Exprimarea atitudinilor față de diverse subiecte politice prin intermediul unei pânze colorate face deja parte din moda locală de stradă. Batista mov sugerează că purtătoarea militează pentru drepturile femeilor și împotriva violenței pe baza de gen. Batista portocalie – împotriva imixtiunii bisericii în treburile statului. Albastru senin de culoarea cerului – categoric împotriva întreruperii artificiale a sarcinii. Mii de femei din Argentina, de la eleve de liceu până la pensionare, poartă batiste la gât, la încheieturi, la genți sau ghiozdane. Verdele și albastrul sunt cele mai frecvente.
Pedeapsa pentru avorturi și mortalitatea
Avorturile și eventuala lor legalizare reprezintă unul din cele mai actuale și explozive subiecte din ultimii ani în Argentina. Deocamdată cîștigă bastistele albastre, adică oamenii care sunt împotriva încetării artificiale a sarcinii. În anul 2018 după largi proteste cu participarea a milioane de cetățeni, camera superioară a Parlamentului a respins proiectul de lege cu privire la legalizarea avortului.
În Argentina încă e valabil codul penal din 1921, în temeiul căruia sarcina nu poate fi întreruptă decât în două situații: în cazul violului sau dacă este pusă în pericol viața mamei. În toate celelalte cazuri avortul este o crimă. Pedeapsa pentru femei este de la 1 la 4 ani de pușcărie, iar pentru medic de 6 ani.
Potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din Argentina, anual în țară se fac între 370 și 522 mii de avorturi. Majoritatea absolută a acestora se fac clandestin. Aproape în fiecare săptămână moare câte o femeie ca urmare a acestora. Relatări despre aceste întâmplări apar deseori în presa locală și ele fac referință la rapoarte medicale și cele ale poliției. Istoriile povestite sunt îngrozitoare: pentru a pune capăt unei sarcini nedorite femeile își punea în vagin tulpini de pătrunjel și le lăsau acolo câteva zile; loseau pastile cumpărate de pe piața neagră; se foloseau de servicii medicale ilegale. Cauzele morții sunt sepsisul sau sângerarea. Majoritatea femeilor decedate sunt mame cu mulți copii cu vârsta între 20 și 40 ani.
Doctorul Avort. Supraviețuitoarele
Femeile care au supraviețuit în mod miraculos după astfel de experiențe sau după operații ilegale preferă să nu vorbească sau povestesc anonim și peste mulți ani. „Aveam 17 ani. Testul a arătat rezultatul pozitiv. Nu știam a câta săptămână de sarcină era. La medic nu m-am dus. După căutări îndelungate am cumpărat de la o cunoștință, la un preț exagerat, pastile pentru avort medicamentos. Le-am băut când eram singură acasă. Aproape că am murit de la sângerare. Cu greu am ajuns la cel mai apropiat punct medical de urgență. Medicilor le-am spus că am avut un avort spontan. Nu sunt sigură că m-au crezut dar nu mi-au pus alte întrebări. După curățarea ginecologică am petrecut câteva zile în spital.” își amintește S., care acum are vârsta de 30 de ani.
G., o femeie de aceeași vîrstă, a găsit prin intermediul prietenelor un număr de telefon al unui chirurg și urolog, care făcea avorturi duminica în biroul său. El făcea aceste proceduri în orașul Tandil, la patru ore distanță de Buenos Aires, și cerea circa o mie de dolari pentru serviciile sale. Testul pe care G. l-a făcut acasă arăta o lună de sarcină. „Este cum ai scoate un dinte. Nu vei simți nimic”, o liniștea medicul. Fetei nu i-a fost făcută nici scanarea cu ultrasunet, nici analize ale sângelui. Pe lângă chirurg mai erau prezente două asistente medicale. ”Operația a durat aproximativ 20 de minute. Nici măcar nu-mi revenisem după anestezie, mă simțeam amețită și abia de puteam să mă țin pe picioare când mi s-a spus să mă îmbrac și să plec”, își amintește G. După ce s-a întors acasă a început să sângereze atât de rău încât a trebuit să oprească scurgerea cu prosoape. Prin telefon urologul i-a explicat ce medicament trebuie să bea pentru a opri sângele. Fata nu s-a mai adresat la spital.
La câțiva ani după asta, în anul 2018, G. l-a văzut la știri pe acel chirurg din Tandil. Numele medicului este Herman Cardozo, dar este cunoscut sub numele Doctorul Avort. Potrivit chirurgului în ultimii 15 ani el a ajutat circa 2000 de femei să întrerupă sarcinile nedorite. Unele din ele au fost spitalizate după operațiile sale. Cardozo a fost reținut pentru câteva zile, împotriva lui au fost inițiate câteva dosare penale, dar nici unul nu a ajuns în instanță. El continuă să lucreze. Chirurgul susține că nu a încălcat legea și că a întrerupt sarcinile pentru că de fiecare dată viața femeilor era în pericol.
Cine este judecat pentru avorturi?
În ultimii ani, în cronicile judiciare argentiniene figurează foarte puține cazuri în care medicii au fost condamnați la termene reale pentru practicarea avorturilor ilegale. Cel mai des instanța aplică amenzi, pedepse suspendate sau ori îi lipsește pe medici de licențele medicale. Cu femeile însă judecătorii se comportă diferit.
Acum câțiva ani în urmă presa de limbă spaniolă a scris foarte multe despre ”cazul Belen” (numele a fost schimbat de jurnaliști) – o tânără de 27 de ani din provincia argentiniană Tucuman, care a suferit un avort spontan în 2014. A venit la spital cu durere și sângerare. Medicii au chemat poliția. Ulterior instanța a decis că Belen a făcut un avort clandestin și a condamnat-o la 8 ani de închisoare pentru omor. Ea a petrecut mai mult de doi ani în spatele gratiilor și a fost eliberată când mai multe celebrități s-au alăturat într-o campanie în sprijinul ei.
Militanta pentru legalizarea avortului, Damaris Rolon face de mai bine de șase ani voluntariat la FOL (”Frontul Organizațiilor din Luptă”), care ajută femeile din cele mai sărace regiuni să-și găsească un loc de muncă, organizează cantine gratuite și ajută femeile în situații dificile. Potrivit acesteia în penitenciarele provinciei Buenos Aires mai multe femei își execută pedepsele pentru avorturi ilegale.
O modalitate legală de a ocoli legea
Femeile stau la închisoare pentru avorturi în ciuda faptului că chiar acum în Argentina, cel puțin în unele păți ale țării, există posibilitatea de a face avort legal, gratuit și sigur. Dar după cum arată statisticile prea puține persoane cunosc despre asta.
Pe lângă Codul Penal, problema întreruperii artificiale a sarcinii în țară este reglementată de alte câteva documente: decizia Curții Supreme F.A.L. din 2012, precum și de ”protocoalele naționale și provinciale privind nepedepsirea avorturilor”. Aceste documente interpretează destul de larg riscurile pentru viața unei femei, luând în considerare nu doar aspectele fizice, ci și cele psihologice și sociale. Conform acestor documente un motiv legal pentru efectuarea avortului poate fi imposibilitatea de a întreține material copilul, amenințările cu violența în familie sau condițiile nefavorabile de viață. Dacă este vorba de viol, atunci nu este necesar nici un document de la poliție ori de la o altă instanță – este suficientă o declarație a victimei.
Asistenta socială Gabriela Oliva, psihologele Maria Rosa Grischo și Marga Sisini, sunt membre ale ”Asociației profesioniștilor din domeniul sănătății pentru dreptul de a decide” (care este formată din aproximativ o mie de specialiști din toată Argentina). Ele lucrează la unul din centrele publice de sănătate din Buenos Aires care efectuează avorturi legale până la săptămâna a 12-a de sarcină Centrul acceptă atât argentiniene cât și femei străine.
”Totul începe cu un interviu. Notăm toate datele personale ale femeii și întrebăm în cele mai mici detalii de ce a luat această decizie. Trebuie să înțelegem că aceasta este definitivă și nu este luată sub presiune. Explicăm toate detaliile unu avort medical. Femeii i se oferă să semneze o cerere privind întreruperea benevolă a sarcinii. După ecografie și un test de sânge oferim pastilele pe care femeia le va bea acasă, de asemenea le spunem unde să se apeleze în caz de complicații. Peste câteva zile pacientele se întorc la centrul de sănătate pentru examinare repetată”, spune psihologa Maria Rosa Grishco.
Potrivit asistentei sociale Gabriela Oliva, centrul încearcă să nu refuze pe nimeni. Printre paciente sunt și minore, fete cu vârsta între 14 – 16 ani, dar ele sunt puține. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății din capitala Argentinei, în primele șase luni ale anului 2019 în Buenos Aires 3500 de femei au făcut avorturi legale.
”Provinciile argentiniene sunt foarte diferite. Ceea ce este posibil în capitală, este total ireal în alte părți ale țării. Provinciile de nord, cum ar fi Santiago de Estero și Tucuman, istoric sunt mai conservatoare și religioase. Nu au ratificat protocolul național privind avorturile nepedepsite și nu l-au acceptat”, explică Damaris Rolon.
Asistenta socială Gabriela Oliva spune că posibilitatea avortului medical, depinde și de finanțare (pe lângă decizia politică a autorităților regionale). Niciodată nu este sigur că municipalitatea va aloca bani pentru formarea unei echipe medicale ori pentru achiziționarea pastilelor. Majoritatea femeilor, chiar și în Buenos Aires, nu știu despre această opțiune și se tem să meargă la spitale. Totodată, nu toți medicii sunt gata să practice avortul, iar mulți refuză din motive religioase. Unii încalcă conștient legea.
Medicii de partea activștilor anti-avort.
La sfârșitul anului 2018, în provincia Tucuman, mama Luciei, o fetiță de 11 ani, a cerut ajutor autorităților. Fetița fusese violată de soțul bunicii sale, în vârstă de 65 ani și a rămas însărcinată. Oficialii regionali nu au eliberat o permisiune pentru avort și tărăgănau cazul, întîrziind decizia. Medicii au convins-o pe mama Luciei că pentru fetiță va fi mai sigur dacă va naște. Un preot a venit la spital și a insistat ca sarcina să fie păstrată. Drept urmare, prin decizia instanței de judecată, Lucia a născut prin cezariană în a 23-a săptămână. Copilul cântărea 600 de grame și a murit peste 10 zile.
După acest incident, activiștii din mișcarea anti-avort ”Salvăm două vieți” au organizat un protest în capitala provinciei și au depus o plângere împotriva medicilor care au făcut operația. Avocații din cadrul mișcării acuzau medicii de omor intenționat.
”Salvăm două vieți” sprijină ginecologii care prin toate dreptățile și nedreptățile încearcă să prevină avortul, chiar și în cazurile prevăzute în codul penal. Unul dintre acești medici este Leandro Rodriguez Lastra. Pe 13 martie 2020, instanța l-a găsit vinovat, pentru că a profitat de poziția sa oficială, nu a permis unei fete de 19 ani care a fost violată să facă avort, a obligat-o să ducă la sfârșit sarcina și să nască. Ginecologul a fost condamnat la un an și două luni condiționat și i s-a interzis să dețină funcții publice timp de 2 ani și 4 luni.
Luptele pro și contra interdicției
Oponenții legalizării avortului din Argentina nu sunt mai puțini decât susținători. Printre aceștia se regăsesc personalități celebre și publice: preoți de rang înalt, politicieni, prezentatori TV. Papa Francisc, care este argentinian de origine, desigur că și el este împotrivă și a vorbit public de multe ori despre această problemă.
Poziția activiștilor mișcării ”Salvăm două vieți” este că viața începe în momentul concepției, iar avortul este uciderea planificată a copilului care nu este apărat de propria mamă. ”De asemenea, se întâmplă violuri, trafic de droguri, pedofilie, omoruri de femei. Să le legalizăm și pe acestea?”, propune deputata, modela și prezentatoarea TV Amalia Granata, care poartă mereu un șal albastru la încheietura mâinii. Astfel ea răspunde celor care cred că avorturile trebuie să aibă loc în orice situație, iar continuarea lor clandestină doar crește numărul copiilor orfani și a femeilor moarte. Potrivit Amaliei Granat, problema sarcinii nedorite poate fi rezolvată prin adopție. De asemenea, se oferă să lupte agresiv contra clinicilor clandestine și să educe activ femeile despre contracepție.
Din momentul în care Camera Superioară a Parlamentului a respins un proiect de lege care permite avortul, alinierea forțelor politice din Argentina s-a schimbat dramatic. Noul președinte, Alberto Fernandez, este avocat, profesor de drept penal și un susținător al legalizării. Componența deputaților și congresmenilor este de asemenea schimbată. Guvernul a dorit să prezinte Parlamentului un proiect de lege revizuit până la jumătatea lunii martie 2020, însă din cauza COVID-19 planurile puțin s-au amânat. Începând cu 20 martie, țara a fost supusă carantinei naționale obligatorii, ședințele parlamentare au fost temporar anulate, iar guvernul are priorități complet diferite.
Activiștii ”Salvați două vieți” au perceput pandemia drept un semn divin trimis de sus. ”Ei au vrut să legalizeze moartea, iar moartea a venit să ne vâneze pe noi… Din cauza virusului, de care apropo copiii nu se infectează (1), au fost nevoiți să amâne această lege privind uciderea sigură și gratuită. Să fie asta întâmplător?”, întreabă retoric Amalia Granat pe twitter.
REFERINȚE:
1. Nota traducătorului: evident, copiii se infectează cu coronavirusul de tip nou Covid-19, ca și oricare alt grup de vârstă.
Articolul original a apărut pe CurrentTime.tv
Traducere din limba rusă: Sergiu Bejenari