Alegerile de ieri s-au încheiat, iar principalii cîștigători par a fi PDM și Ilan Șor. Unele așteptări s-au adeverit, altele nu, așa că am decis să enumerăm principalele lucruri care ne-au atras atenția după publicarea rezultatelor.
1. Socialiștii nu au vrut să cîștige
În pofida sprijinului puternic din partea Rusiei, PSRM a fost surprinzător de pasiv în această campanie. Atît la alegerile locale de astă-vară, cît și la prezidențialele din 2016, socialiștii au fost mult mai activi și agresivi. De această dată, PSRM pare să fi acceptat fără multă rezistență intruziunea PDM-ului și a lui Ilan Șor în electoratul său tradițional.
2. Ciao, Renato!
Partidul Nostru a pierdut ambele circumscripții în Bălți, deși Renato Usatîi era sigur că va cîștiga. Siguranța sa era cumva motivată: mai puțin de un an în urmă, Nicolai Grigorișin de la PN cîștiga alegerile din Bălți cu 61,74% în primul tur. Poate că ochii care nu se văd se uită, poate că și-au supraestimat șansele, însă Renato & Co le-au dat socialiștilor unica victorie reală: cele două circumscripții bălțene.
3. Pedeul peste Nistru
Cînd au fost anunțate prima dată două circumscripții pentru Transnistria, majoritatea, inclusiv noi, le-am considerat un cadou pentru Igor Dodon și PSRM. Am uitat însă de relațiile bune ale lui Vlad Plahotniuc cu grupul Sheriff, care au „facilitat” cîteva „succese” în negocierile cu Tiraspolul, precum plăcuțele neutre pentru mașinile de acolo. Astfel, în cele două circumscripții transnistrene nu au cîștigat socialiștii, ci doi candidați „independenți” – Alexandru Oleinic, prieten de-al democraților, și Viorel Melnic, un vechi partener de afaceri de-al lui Ilan Șor.
4. ACUM, dar mai tîrziu
Blocul electoral PAS-DA a demonstrat convingător că nu este gata să ajungă la putere. Nu a putut găsi candidați decenți și puternici pentru toate circumscripțiile, iar unde a avut candidați buni, nu a putut mobiliza suficienți oameni și bani pentru o campanie mai intensă și mai agresivă. „Puțini, dar buni” e un început bun, dar insuficient pentru a prelua guvernarea acum.
5. Proporția de siguranță
Sistemul mixt, pe lîngă numeroasele sale cusururi discutate și răs-discutate, mai are unul: lista proporțională funcționează, de fapt, ca o plasă de siguranță pentru candidații învinși pe circumscripții. Ai pierdut în teritoriu? Nicio grijă! Parlamentul te așteaptă oricum fiindcă aveai pregătit un locușor cald pe listele proporționale. Vă pare că asta strică însuși sensul alegerilor pe circumscripții? Nu și în înțelegerea autorilor sistemului mixt.
6. Merișorul de aur
Ilan Șor și-a rezervat vreo 7 locuri în Parlament. În teorie cel puțin, va fi satelitul perfect pentru democrați. Primarul de la Orhei e suficient de compromis și vulnerabil: într-un dosar a fost deja condamnat în primă instanță, iar în altul încă e „cercetat”. Soarta acestor dosare va depinde de obediența politică a protagonistului din raportul Kroll. Constantin Țuțu poate fi chezaș pentru puterile amnistionare ale democraților.
7. Ne apără sărăcia și nevoile
Grecică, tușoncă, cizme albe, 20 de dolari, 400 de lei, etc. Mai mult decît înainte, la aceste alegeri a fost foarte vizibilă coruperea alegătorilor și cumpărarea voturilor. E mai simplu să cumperi un vot decît să guvernezi corect și productiv timp de patru ani. Sărăcia alegătorilor e garantul lor că-și vor putea cumpăra din nou loc în Parlament la alegerile următoare, de atîta ei vor apăra această sărăcie. Într-o țară cu salariul mediu de 13,000 și cu servicii publice de calitate ar fi mai greu să cumperi voturi cu 200 de lei.
8. Înfrîngere capitală
Tacticile de gerrymandering din Chișinău n-au dat rezultatele așteptate de cei care au desenat granițele circumscripțiilor: ACUM a luat 6 circumscripții față de 5 ale socialiștilor. Probabil cea mai mare surpriză a fost victoria la mustață a Ingăi Grigoriu în circumscripția Centru & Botanica. Deși conduc neoficial primăria de mai bine de un an, democrații așa și nu reușesc să cucerească capitala.
9. Veșnicia s-a născut la țară
Campania intensă a PDM prin sate și raioane pare să fi dat roade. Democrații au reușit, pe parcursul anilor, să atragă cu diverse avantaje bugetare și administrative primarii din teritoriu, indiferent de partidul cu care aceștia au fost aleși: foști liberali, comuniști sau peledemiști și-au găsit cu toții loc în PDM. Acum însă democrații au țintit direct alegătorii rurali, cu o strategie de campanie (probabil de inspirație americană) cu elemente de canvassing și whistle-stop – vizite scurte în teritoriu pentru a-i face pe candidații PDM mai „de-ai noștri” („bună ziua, o mînă caldă”).
10. Referendum -10
Referendumul consultativ a trecut, întrucît doar 10% din cei care au venit să voteze la parlamentare l-au boicotat. Dacă toți aceștia au fost alegători ACUM, teoretic, rămîn 16% care au votat cu blocul PAS-DA, dar au participat la referendum. Aceste cifre, aproximative cum sunt, arată că ACUM nu a reușit să comunice eficient cu propriii alegători.
11. Plebiscit pentru viitor
Rezultatele referendumului (la ambele întrebări s-a răspuns preponderent „da”) rămîn, în pofida unor titluri din „presa bună”, fără niciun efect. Numărul deputaților și posibilitatea de demitere a lor nu se vor schimba pînă cînd o majoritate parlamentară de ⅔, cu aprobarea ilustrei Curți Constituționale, va decide să modifice Constituția. Desigur, o majoritate de ⅔ e un lucru rarisim în Parlamentul nostru, printre excepțiile notabile numărîndu-se votul PDM-PSRM pentru sistemul mixt.
12. Diaspora sporadică
Votul din diasporă nu a mulțumit pe deplin pe nimeni. Prezența la vot în diaspora est a fost extrem de joasă, deși PSRM și Igor Dodon ceruseră mai multe circumscripții acolo. Le-o fi jucat festa trucul cu „amnistia migrațională” și n-au rămas simpatizanți pe loc? Oricum, un mandat e un mandat, chiar dacă acesta cîntărește doar 3 mii de voturi, spre deosebire de mandatul Maiei Sandu cîștigat cu peste 45 de mii în Europa.
Lidera PAS nu a reușit totuși să atragă o mobilizare excepțională, așa cum a fost în turul II al prezidențialelor din 2016, deși anume pentru asta candidase în circumscripția „garantată” din Europa în loc să se dueleze cu vreun democrat sau socialist prin țară. Prezența nu a impresionat nici în SUA&Canada, poate pentru că a fost afectată de interdicția de a vota cu pașapoartele expirate, iar acelea reînnoite în mod selectiv nu au fost suficiente pentru a propulsa candidatul necesar. Nu de fiecare dată poți învinge fără a aduna suficiente voturi.
Articolul a fost preluat de pe portalul Sic.md
Multumesc pentru impresii. Bine ca BOM nu e iarasi de vina. 😉
Vitalie, nu am urmarit campania si nu sunt acolo, de aceea poate nu mi s-au creat toate impresiile ce le-ati enumerat. Mie insa nu mi-a placut faptul ca PAS-Da a inaintat candidati slabi, unii chiar se vedea ca nu au treaba. Iar multe circumscriptii nici nu au incercat sa le ia. Probabil daca faceau un pact d eneutralitate cu „ochii care nus evad”, obtineau un pic mai mult. Dar dupa cum ai observat, noua componenta nu schimba in esenta lucrurile.
In ce priveste Chisinaul. Sunt de acord cu tine si in acelasi timp nu. In sens, am impresia ca Chisinaul e cel mai protestatar electorat si ca in esenta chisinauienii nu is colorati politic. Au votat in 2007 D.C. deoarece candidatura PCRM era vai (pe afise cu o manusa mare). In 2011 au votat DC pentru ca PLDM si-a retras candidatura. Daca Bodiu era pastrat probabil era totusi turul II Bodiu-Igor. Iar in 2015 a fost isterie geopolitica, desi constructiile ilegale (in sens ca se incalca procedurile… tipii incep sa faca groapa si sa toarne beton neavind inca aprobarile) de la Buiucani si din alte parti erau mai mutl decit evidente.
PE un sait pro-PD, cineva scrie ca trebuie de lucrat in Chisinau. Si ca dupa aia o sa ia 50%+. Chisinaul o sa voteze irational, dar nu va sustine puterea.
In principiu exclusivismul PAS-DA, deranjeaza. Ma refer la atitudine. La vanitate. Din pacate lucrurile se vor schimba doar cind va reaparea cineva de „talia” lui Voronin. Care sa placa oamenilor din mai multe segmente dar si care sa aiba sectii si voluntari in toate raioanele. Posibil ca asta a fost motivul victoriei din 2001. Dar asta nus e va intimpla vreodata.
PS. o intrebare deschisa ramine daca era turul II in circumscriptii, cum arata in final repartitia? Si m-au mirat titlurile – senzatie, a pierdut M. Babuc. Dar in baza la ce sa cistige? Ca cineva a facut-o vedeta cum a facut-o altcineva pe N.Gordineko din 2005 si pe Ursu de exmplu, in showbiz? „Vedeta” nu inseamna ca existi si realitate fara backup. Ma refer aici atit la cintareti, cit si la politicieni.
Sanatate.
Opinia, nu-mi apartine. A aparut initial pe sic.md, de unde am preluat-o.
O sa le zic ca este un comentariu aici.
Okey, pe urma am observat si eu. Scuze. Era scris deasupra PZF si m-am gindit ca tu esti autorul.