La niciun fel de alegeri noi nu trăim sfârșitul lumii. Nici în 2014 așa nu a fost, nici în 1996, nici în 2018. Indiferent de rezultatele care se vor afla pe 25 februarie, nu mă pregătesc să fac bagajul, să scriu status-uri că moldoveanul era la lucru când se împărțea norocul, sau despre țărișoara și mentalitatea noastră. Pe 25 februarie, o să mă uit la rezultate, o să încerc să înțeleg cum am ajuns la ele, ce trebuie de făcut mai departe și la ora 17:00 merg în fața Cafenelei Guguță la protest.
Nu, aceste alegeri nu sunt despre blocul ACUM sau potopul. Nu sunt nici măcar învăluite de feeria generală despre faptul că ACUM sunt salvatorii. Discuțiile cu oamenii din țară arată tare clar luciditatea alegătorului. Oamenii din țară, mulți cu fețele chinuite, știu că: acum măcar să scăpăm de aceștia care ne guvernează fără să îi fi ales, mai știu că salvatori nu există și nici bunăstare imediată. Schimbarea se face cu pași mărunți. Ne-a luat ceva timp, ani și drepturi pierdute, miliarde furate să înțelegem toate astea.
Totuși aceste alegeri sunt importante. Pentru mine este important la putere să nu rămână niște criminali. Niște criminali despre ale căror crime uneori se vorbește, alteori se șușotește, dar despre multe altele încă nici nu se cunoaște. Nu vreau să votez pe cei care știu că amenință și șantajează. Pe cei care fac scheme de spălări de bani. Pe cei care ne fură conștient zi de zi, iar apoi, cinic, vor să amăgească niște sărmani pensionari cu 600 de lei. Pe cei care nu pot câștiga în condiții corecte, dar schimbă regulile democratice cum vor ei, doar că să rămână la putere. Pe cei care sfidează un elementar bun-simț.
Nu vreau să votez pe cei care divizează populația, pe cei care ne înrăiesc, pe cei care folosesc Biserica în interesele lor politice, pe cei care vor să ne priveze de drepturi elementare, uitându-se cu admirație la așa-zisa democrație a Rusiei, pe cei care pretind că apără interesele celor vulnerabili, dar sunt parteneri de nădejde ai celor care spală bani prin țară și fură de la proprii lor cetățeni.
Nu vreau să votez niște inculți și hoți. Niște oameni care sunt clar vinovați în furtul miliardului, pus pe umărul cetățenilor și al copiilor și nepoților lor, dar care se plimbă în libertate. Niște oameni fără pic de inteligență și viziune. Niște oameni care tot ce pot face este să sărăcească o țară întreagă pentru ca apoi să îi amăgească cu magazine sociale și colhozuri.
Mai mult, o să și donez bani pentru blocul ACUM, pentru că este primul candidat electoral care face colectare de fonduri într-un mod transparent și îi cheltuie eficient. Este bine-cunoscut faptul că o finanțare corectă, conduce la partide democratice. Sunt ei cei mai buni? Puri?
Probabil că nu. Probabil că nici nu o să rămână în istorie, dar pot să ne ajute să nu rămânem în istorie ca generația care a participat și urmărit cum Moldova devine oficial un stat eșuat cu acte în regulă.
La urma urmei, pe cine ați angaja în compania, organizația sau casa voastră? Pe cineva care știți că o să vă fure în fiecare zi sau pe cineva pe care puteți să îi învățați să fie mai buni?
***
Toate greșelile din campaniile trecute, ne fac să înțelegem ce e cu democrația asta. Democrația nu este doar a scrie cât de răi sunt unii sau alții. Astăzi, după anularea ilegală a alegerilor locale avem două mișcări grassroots finanțate transparent din banii cetățenilor: Free Moldova și Occupy Guguță. Ambele merg în localități să informeze oamenii în aceste zile. O fac din timpul și resursele lor. După obstacolele de la prezidențiale, avem comunitatea Adoptă un Vot. După toate fărădelegile, apar tot mai multe comunități de activiști, care, din timpul lor, luptă pentru drepturile democratice. Astăzi, avem în sfârșit candidați care vor să ajungă la guvernare pentru că vor o țară din care să nu plece sau de care să nu le fie rușine. Candidați care sper să întoarcă în țară banii de pe chiriile scumpe din Londre și Geneve ale odraslelor politicienilor corupți. Candidați care nu vor să fure, dar să aibă ceea ce se numește legacy. Unii dintre ei cel puțin.
Iar indiferent de rezultatele alegerilor, pe 25 februarie, protestăm. Ne vedem la ora 17:00 în fața Cafenelei Guguță. Până atunci însă mai avem de lucru (și carton). Urmăriți pe pagina Occupy Guguță când se fac distribuții de ziar (aici îl citiți) și se protestează. Și alăturați-vă.
Acest articol a apărut inițial pe blogul Vladei Cobanu.