RECENTE

Salariul minim, salariul mediu și salariul de trai în Republica Moldova. Studiu de caz: industria textilă.

Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova (FES) în parteneriat cu Clean Clothes Campaign și Platzforma vă invită la prezentarea publică a conceptului de salariu decent (salariul de trai decent) cu titlul „Salariul de trai în Republica Moldova. Studiu de caz: industria textilă.

Dezbaterea va avea loc marți, 18 decembrie 2018, ora 10:00, în incinta sălii de conferințe „Sala Albastră”, Summit Events, Chișinău, str. Tighina 49/3, scara 1.

În cadrul evenimentului experții Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu vor prezenta un studiu care are ca scop calcularea nivelului de salariu de trai în Republica Moldova.

În Republica Moldova pentru diverse scopuri sociale și economice, termenul folosit pentru un venit minim personal este salariul minim care, de departe, nu poate asigura un trai decent. În mod oficial nu există o metodologie utilizată pentru a calcula un nivel al salariilor care să reflecte cheltuielile reale pentru o persoană / familie pentru o viață normală și decentă.

Lipsa unui salariu pentru un trai decent înseamnă că mulți lucrători din diferite sectoare ale economiei sunt forțați să lucreze adițional pentru câștig suplimentar ori să combine mai multe locuri de muncă.

Un salariu de trai decent este nivelul de recompensă pentru muncă câștigat într-o săptămână standard de lucru (nu mai mult de 48 de ore) și să permită unui angajat să-și poată cumpăra alimente pentru el și pentru familia sa, să plătească chiria, să plătească pentru îngrijire medicală, îmbrăcăminte, de asemenea să poate face economii pentru cheltuieli neprevăzute. În aceste condiții este imperativ ca un concept, bine argumentat, pentru un salariu de trai să fie dezvoltat, promovat și susținut.

Studiul va măsura, în premieră, salariul de trai în Moldova (pornind din industria textilă). 

La eveniment sunt invitați experți în domeniu, reprezentanți ai mediului academic și ai ministerelor de resort, reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și mass media.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu