AFIS

Dezbatere: Există viață după îmgfl? Legea condominiului.

Ești locuitor al municipiului Chișinău?
Știai că în curând ÎMGFL-urile sau așa numitele Jăk-uri vor fi desființate?
Da, vor fi lichidate. 

La data de 29 noiembrie a fost votat în lectură finală proiectul noii legi a condominiului. Potrivit noii legi vor fi instituite reguli noi privind întreținerea fondului locativ și deținerea bunurilor aflate în proprietatea comună a locatarilor. 
Dacă până acum blocurile de locuit și terenurile aferente au fost administrate de către Întreprinderea Municipală pentru Gestionarea Fondului Locativ (ÎMGFL/Jăk/ЖЭК), de acum înainte lucrurile se vor schimba și locatarii vor fi obligați să se autoorganizeze și să aibă grijă de întreținerea blocurilor. 

A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă, împreună cu Platzforma și Centrul de Urbanism invită cetățenii municipiului Chișinău la o discuție despre noua Lege a Condominiului. La dezbatere sunt invitați funcționari publici, reprezentanți ai societății civile și alți experți în domeniu, care vor răspunde și explica particularitățile noii legi, cum ar fi:
– ÎMGFL/JEK-urile se desființează. 
– Ce vor face locatarii și la cine să se adreseze?
– Cine va administra blocul în care locuiesc?
– Asociațiile de locatari este unica soluție?
– Cui vor aparține scările, acoperișul, subsolul, terenul de lângă blocurile locative?
– Locatarii trebuie să achite contribuțiile obligatorii. Dar cum va fi cu pensionarii, familiile social vulnerabile sau persoanele care stau în chirie?
– Cine va face contabilitatea pentru asociațiile de locatari?
– Locatarii nu dețin cunoștințe despre funcționarea și gestionarea blocurilor locative. Unde pot beneficia de consultații? 
– Deci, cum va fi viața chișinăuienilor după această schimbare?

Întrebați vecinii ce alte întrebări referitor la administrarea blocurilor mai aveți și veniți la întâlnirea din 13 decembrie, ora 16:00, la Primăria mun. Chișinău (bd. Ștefan cel Mare, 83) , et. 1, Sala albastră.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu