RECENTE

PENTRU O ZI DE REZISTENȚĂ SIMULTANĂ, FĂRĂ FRONTIERE, 10 DECEMBRIE 2018, ÎMPOTRIVA ÎNTĂRIRII CAPITALISMULUI ȘI SOCIETĂŢII AUTORITARE

Peste tot în lume, sub pretextul datoriilor statelor, puterea continuă să sporească inegalitățile între cei mai bogați și cei mai săraci și să distrugă planeta.

Peste tot în lume, acest declin al drepturilor noastre și această distrugere a vieții sunt însoțite de o amplificare a supravegherii și represiunii împotriva tuturor celor care se opun.

Peste tot în lume, puterea încearcă să divizeze, să domnească mai ușor prin deturnarea furiei spre migranți, pe care îi trece drept principalii vinovați ai nenorocirii celor oprimați.

Peste tot în lume, continuă să crească fascismul, ultimul stadiu al capitalismului, paroxismul societății autoritare, gata să-și elimine adversarii și pe toți cei pe care-i urăște.

Peste tot în lume, puterea pretinde a fi legitimă, sub pretextul legilor pe care le scrie pentru a-și menține și a-și consolida poziția, și al alegerilor periodice, care nu sunt democratice, fiind un produs al fabricării de opinie de către mass-media deținute de clasa conducătoare.

Peste tot în lume, puterea își uzurpează poziția și ne fură viețile.

Spre deosebire de clasele oprimate ale secolului al XIX-lea, când au început să se organizeze la nivel internațional și să se revolte, acum ne confruntăm cu două probleme noi, pe lângă cele anterioare: cursa tehnologică contra cronometru, în fața unei puteri care continuă să se întărească prin mijloace noi de monitorizare și de represiune, care amintește de operele profetice ale lui Orwell și Huxley, și cursa ecologică contra cronometru, în fața unui capitalism care, pe lângă exploatarea noastră, ajunge acum într-o etapă în care distrugerea Pământului va fi în curând ireversibilă.

Așa că nu mai putem aștepta. Nu ne mai putem limita să luptăm fiecare pe partea lui, fiecare în interiorul graniţelor sale, fiecare în cadrul luptelor sale specifice pe tot felul de subiecte, fiecare cu diferitele sale moduri de a gândi și de a acționa.

Devine urgentă convergenţa rezistențelor, o zi pe lună, începând cu 10 decembrie 2018 și ulterior la fiecare 10 a fiecărei luni, în același timp, peste tot în lume, în paralel cu luptele noastre locale cotidiene.

Propunem o acțiune lunară simultană împotriva întăririi capitalismului și a societății autoritare. O zi pe lună, pentru a reaminti tuturor că această luptă este globală. O zi pe lună, pentru a evoca urgența de a ne mobiliza pretutindeni și de a pune capăt puterii și exploatării. O zi pe lună, pentru a începe o numărătoare inversă, pentru a ne recâștiga încrederea în noi, pentru a deveni mai numeroși și a pregăti împreună sfârșitul societății autoritare și capitalismului.

Cea de-a zecea zi a fiecărei luni este prima zi de două cifre, ca o schimbare de epocă, timp, maturitate. Pentru că trebuie să lăsăm în urmă preistoria politică și economică a omenirii, înainte de a fi prea târziu.

Dintre noi, nici un șef, nici un manager, nici un management al uniunii, nici un birou al unui partid, nici un om providențial, nici un avangardist luminat: propunem doar o zi de convergență globală pe lună, dar nu vrem să direcționăm sau să coordonăm nimic. Doar să dăm un impuls inițial, cu acest text și cu faptele care vor urma.

Noi nu propunem nici o procedură de urmat, un mod de a face lucrurile, un cadru precis al acțiunilor noastre în acea zi: fiecare să lupte așa cum consideră potrivit, acolo unde este, și să țintească ceea ce pare important pentru el. Mergând pe stradă în aceeași zi, peste tot în lume, este deja ceva important, chiar dacă vorbim și ne pregătim pentru următoarele locuri de ocupare, terenuri, fabrici și multe altele, dacă doriți.

Toată lumea trebuie să-și imagineze cum să reziste în acea zi și să ne anunțe, eventual, cu fotografii sau clipuri video, prin mijloacele noastre gratuite și auto-gestionate din întreaga lume, cum ar fi indymedias, de exemplu.

Toată lumea trebuie să traducă acest mesaj în alte limbi și să îl difuzeze, pe Internet și chiar pe zidurile orașelor, astfel încât la fiecare zi de 10 din lună, să fim mereu mai hotărâți.

Nimeni nu ne va elibera, ci doar noi pe noi înșine: depinde de noi să ne luăm viețile în mâini cât mai curând posibil.

Puterea nu trebuie să fie cucerită, ea trebuie distrusă.

Anarhiști, libertari, anarho-sindicaliști, autonomi și antiautoritari din mai multe regiuni ale lumii (Grecia, Franța, Argentina, Spania, Algeria, Italia, Mexic, Belgia, Canada, Germania, România …)

Despre autor

Platzforma Redacția

1 Comentariu

  • 🙂 Marx și Stalin n-au murit.
    Și pe 10 au venit.
    Și în fiecare lună
    Au promis
    C-o să vină împreună.

Lasa un comentariu