AFIS

TRILOGIA 1918

Teatrul ”Spălătorie” organizează prezentarea, la Chișinău, a trilogiei ”1918”, realizată de MACAZ – Bar. Teatru. Coop. 

MACAZ – Bar. Teatru. Coop revine la Chișinău cu trei spectacole care propun o perspectivă alternativă la discursul public legat de sărbătorirea centenarului. În zilele de 25, 26 și 27 noiembrie, în incinta Academiei de Arte (str. Alexei Mateevici nr. 111), începând cu ora 19:00, vor fi prezentate trei episoade, însoțite de dezbateri despre contextul, urmările și semnificațiile evenimentelor din 1918.

Duminică, 25 noiembrie | ORA 19:00 | ALTĂ ISTORIE NU SE PUTEA SCRIE! 

Primul episod, Altă istorie nu se putea scrie, pornește de la deconstrucția narațiunilor dominante asupra evenimentelor din 1918, perspectiva „naționalistă”, care susține necesitatea intrării în război pentru realizarea unirii, respectiv perspectiva „imperialismului”, care consideră unirea, cel puțin în parte, drept agresiune imperială. De-asemenea, spectacolul își propune să discute despre puncte de vedere marginale sau nepopulare asupra evenimentelor din 1918, în special despre efectele primului război mondial asupra majorității populației. 

Text: Mihaela Michailov
Cu: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr
Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan
Regia: David Schwartz

Luni, 26 noiembrie | ORA 19:00 | RĂZVRĂTIȚII 

Perioada din jurul Marii Uniri de la 1918 a fost una de mari frământări sociale – revolte, greve și inițiative de rezistență, care au fost, în cea mai mare parte, reprimate brutal de autorități. Răzvrătiții, cel de-al treilea episod, vorbește despre mișcări de revoltă și de protest ale muncitorilor și țăranilor, precum și despre mecanismele și formele de represiune cu care au fost întâmpinate de instituțiile statului român.

Text: Mihaela Michailov
Cu: Alex Călin, Katia Pascariu, Andrei Șerban
Cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr
Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan
Coregrafia: Paul Dunca
Regia: David Schwartz

 

Marți, 27 noiembrie I ORA 19: 00 I N-A FOST RĂZBOIUL NOSTRU!

Text: Mihaela Michailov

Cel de-al doilea episod, N-a fost războiul nostru, se concentrează pe situația socială și economică din România deceniului II al secolului XX, pe schimbările provocate de Primului Război Mondial și pe impactul acestor evenimente istorice asupra femeilor, din diferite clase sociale. Printre altele, sunt juxtapuse mărturiile militantei socialiste Ecaterina Arbore cu notele de jurnal ale Reginei Maria. 

Cu: Mădălina Brândușe, Alice Monica Marinescu
Cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr
Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan
Regia: David Schwartz

Intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru rezervări ne puteți contacta pe mail: contact@spalatorie.md sau la numărul de telefon 06893052.

„Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale“

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu