PLATZFORMA.MD se alătură demersului comunității #OccupyGuguță și altor asociații, organizații și inițiative de a boicota Referendumul din România.
IUBIREA NU SE VOTEAZĂ. De aceea, BOICOT!
Azi și mîine (6-7 octombrie) în România are loc un referendum de modificare a Constituției la inițiativa Coaliției pentru Familie (cu sprijinul masiv al PSD și altor partide politice).
Referendumul își propune să modifice prevederile despre familie:
să înlocuiască sintagma „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu, „între un bărbat și o femeie”.
Pe 18 septembrie Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență ca referendumul să aibă loc, în regim de excepție, pe durata a două zile (în loc de una, cît e de obicei). Mai mult, s-a decis să se permită mobilizarea (și agitația) inclusiv pe durata referendumului.
Poziția comunității #OccupyGuguță față de acest referendum este următoarea:
Demersul Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției nu are nimic de-a face cu protejarea familiilor din România. Este un demers ultra-conservator, motivat religios și politic, care vrea să limiteze un drept civil pe temeiuri religioase, deși Constituția spune România e un stat laic. Este un demers reacționar în viziunea căruia nu doar un cuplu de același sex, ci și un cuplu heterosexual fără copii ori o familiile monoparentală nu poate fi considerată o familie. Este un demers prin care se „apără” tradiția inventată a unora prin atacarea libertății altora.
De asemenea, referendumul nu rezolvă în nici un fel problemele reale ale familiilor din România. Nu gayii alungă sute de mii de părinți să-și lase copii acasă și să ia drumul migrației, nu gayii sînt vinovați de salariile și pensiile mici care destramă familii, nu gayii sînt vinovați că multe dintre familiile din România trăiesc sub pragul sărăciei. Nu e vinovată comunitatea LGBT de violența domestică.
Din motivele că:
– Drepturile și libertățile nu pot fi anulate prin vot, în special drepturile minorităților nu pot fi suprimate prin decizia majorității;
– pentru Referendumul din 6-7 octombrie s-au măsluit legi
– acesta alimentează dezbinarea și intoleranța și legitimează discursul de ură
– limitează arbitrar drepturile unui grup
– nu rezolvă nici o problemă reală
– servește drept paravan pentru reglări politice de conturi
Comunitatea OccupyGuguță îndeamnă cetățenii români din Republica Moldova la #boicot.
Puteți boicota în două feluri:
– nu votați.
– mergeți la secția de vot să monitorizați dacă au loc fraude și nereguli.
Libertățile nu se votează.
#boicot
//Comunitatea OccupyGuguță îndeamnă cetățenii români din Republica Moldova la #boicot//
Daca tot vorbim de drepturi atunci ce drept aveti voi sa va amestecati in treburile interne a statului vecin?
Referendumul este o norma democratica si voi puteti fi solidari (daca doriti) cu acei cetateni romani care la referendum au de gind sa voteze negativ, dar sa chemi la boicotul unui referendum din statul vecin este un amestec in treburile interne, o incalcare a normelor si juridice si morale.
Eu ma atirn catre comunitatea voastra cu simpatie si sperante, dar aceasta actiune a voastra pune semne de intrebare…
discursul de ura nu are nationalitate… si nici granite geografice.
in plus, noi ne adresam in primul rind cetatenilor moldoveni care au si cetatenie romana…
iar asta cu amestecul in treburile interne…suna vesel
Nu Vitalie, in cazul discutat am parerea ca voi ati dat in bara:
1) ura cu referendumul nu are nimic comun
2)totusi voi va adresati la „…cetățenii români din Republica Moldova…”
3) cel mai important este partea morala, arma principala a activistului este credibilitatea, nu ai credibilitate – degeaba perzi timpul ca activist.
Va doresc succes si sa nu faceti gafe.
eu credeam ca propozitia cu „amestecul in treburile interne ale Romaniei” este o gluma.
insisti ca nu e…si e trist.
dar, hai sa o luam pe degete.
nu stiu unde ai/ati fost in ultimele doua-trei luni cind noi am scris si am probat, cu dovezi, ca cruciadele anti-gay din Europa de Est si din alte parti reprezinta consecinte ale unor eforturi realizate de aliante si coalitii transnationale (vezi macar primul articol despre Congresul Mondial al Familiilor)…
pe urma insusi Congresul, la care au fost, zice Dodon, oameni din peste 40 de tari (care s-au amestecat direct in treburile acestei tari si nu tin minte sa va fi vazut pe undeva indignarea).
intr-un alt articol aratam ca si ceea ce se intimpla in Ro tot depaseste granitele nationale…nu l-ati citit. pacat.
si o chestie de principiu – cind vad discurs de ura, rasism, discriminare, oprimare ma revolt. indiferent de nationalitate.
pentru ca patriotismul si admiratia mea sint pentru principii, nu pentru tari si nici state si nici guverne.
spor.
mersi pentru grija pe care o porti pentru activismul meu – pozitia asta, ca si multe altele, mi-am asumat-o constient,
As vrea sa pun 5 kopeici, sau 5 cenți, mergînd pe autori americani, dar nu legat de esență da legat de semantica apelului de mai sus. Conține gain-fraimed apeal. Cei care l-au folosit Vitalie, îs la curent, sau sunt așa maeștri în ale semanticii?
Adevărul sau „adevarul” nu se votează, nu? Atunci de ce get down and move re it around, vrba backstreet boys, e nevoie de folosit gain-fraimed apeal?
cu stima,
M.
🙂
orice militant sau mesaj militant este partial…
se apuca cineva sa faca o analiza semantica lui ”J’accuse!”?
okey Vitalie… as scrie mai mult dar fac o pauza (poate de o luna), ca ar fi bine sa mai scrie si altii.
Vreau sa iti aduc aminte o idee la care tu te-ai referit de mai multe ori – anul 1917 in Rusia nu e doar despre bolsevici (si implicit despre monarhisti).
Ce vreau sa zic? Nu toti in lume sint de stinga sau neoconservatori. Iar atunci cind se ajunge la mesaje militante, indiferent din care parte, toti ceilalti de pe palier suntem redusi la neant si chiar e greu uneori sa intre in asa tip de polarizari, deoarece tertium non datur.
Legat de ce ai scris in celalalt comment, sunt de acord, si de asta si citesc unele texte.
Pe final doar o remarca tehnica – din septembrie 2017 pina in august 2018, am scris commenturi dintr-un oras din alta parte, poate de pe 4 ipuri (biblioteca, telefon, computer). Este cel putin un comentariu care nu l-a scris eu. Nu stiu cine e persoana si care a fost interesul. fiindca dupa aceea cineva a ridicat fileul si a raspuns, a, a reaparut Marius. Sanatate.
Marius, da poate uneori nu e nevoie de tertium? Adica, daca vezi discurs de ura si vezi si oameni care i se opun, de ce crezi ca ar fi nevoie de o a treia pozitie cind e suficient sa te opui discursului e ura (pentru ca stii ca e ca un bumerang ce se poate oricind inapoi)?
parerea mea..
eu nu-s maniheist si nu impart lumea in doua…dar uneori sint chiar doua optiuni (pentru ca oricare alta e paguboasa).