DOSAR SOCIAL RECENTE SOCIAL

Cum să înregistrezi o asociație obștească în Republica Moldova

Читайте на русском.

Activitățile dumneavoastră presupun o activitate pentru societate și doriți ca acestea să devină profesioniste? Doriți să vă uniți forțele cu alți cetățeni și să creați o asociație obștească (ONG)? Noi vă vom ajuta cu câteva sfaturi pentru ca să economisiți timp și să creați o asociație obștească fără a bate prea multe drumuri în plus și fără inconveniente inutile.

Înregistrarea unei asociații obștești în Republica Moldova se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.837 din 17.05.1996 privind asociațiile obștești. Conform legislației pentru formalizarea asociației obștești este necesară voința a cel puțin trei persoane fizice (fondatori) și pachetul de documente necesare. În același timp, înregistrarea unei astfel de asociații se realizează după ce fondatorii se întrunesc în cadrul unei ședințe și votează pentru crearea unei entități juridice, după aprobarea statutului și a conducerii organizației. În articolul ce urmează vom descrie cu amănuntul care este procedura de înregistrare a unei asociații obștești.

Pentru început gândiți-vă la denumire asociației și formatul acesteia (de exemplu, asociație obștească sau fundație). V-ați gândit? Acum scrieți cererea către Agenția de Servicii Publice (adresa: str. Pușkin nr. 42, mun. Chișinău; http://asp.gov.md/ro) pentru verificarea disponibilității denumirii. În aceeași cerere puteți solicita verificarea a mai multor denumiri concomitent. Plătiți taxa de stat în valoare de 80 lei și anexați chitanța la dosarul cu documente; al doilea exemplar al chitanței (sau o copie) să o păstrați neapărat la dumneavoastră. Contul de plată vă va fi oferit de către Agenția de Servicii Publice, iar banca se află la etajul doi al aceleiași clădiri, această amplasare este foarte comodă.

De obicei răspunsul vine în decurs de două săptămâni, vi se telefonează și sunteți invitat/ă să mergeți pentru a primi răspunsul. Dacă după două săptămâni nimeni nu v-a răspuns, sunați la numărul 022 257 070 sau la numărul pe care îl veți primi de la anticameră.

În timp ce așteptați răspunsul de la Agenția de Servicii Publice, pregătiți documentele necesare:

 1. Procesul verbal al adunării constitutive Nr.1 – în două exemplare. Procesul verbal trebuie să fie întocmit cu cel mult o lună înainte de depunerea documentelor pentru înregistrare.
 2. Statutul – în două exemplare.
 3. Lista și datele fondatorilor (trebuie să fie nu mai puțin de trei fondatori) și copiile buletinelor de identitate, confirmate de fiecare în parte (cu mențiunea: ”copia corespunde originalului, numele și prenumele, semnătura) – într-o singură copie.
 4. Un document care conține o confirmare privind sediul pentru activitățile asociației – într-un exemplar. Totodată, se anexează și documentul privind proprietatea sediului (copia cărții de imobil, contractul de privatizare etc.) – într-un exemplar. De obicei acest document poate fi făcut la un notar.
 5. Cererea către Agenția de Servicii Publice pentru înregistrarea asociației obștești și a logoului – într-un exemplar, la care se anexează declarația cu drepturile de autor al logoului, certificată de președintele asociației obștești – în două exemplare (A4, 2 alb-negru, 2 color, dacă vor fi folosite ambele variante).

Mai multe detalii despre ce ar trebui să fie scris în statut, cine pot fi fondatorii, ce forme de Organizații Non-Guvernamentale pot fi etc., le puteți găsi în aceeași lege cu numărul 837. Pentru comoditate, am făcut modele de documente pe care le puteți consulta accesând următoarele documente: 1. Cerere-model 2. Proces-Verbal-model 3. Statut-model 4. Fondatorii-model 5. Încăperea-model 6. Logoul-model.

După ce ați primit răspuns că titlul asociației este disponibil, depuneți documentele pregătite, anexând o copie a cererii privind verificarea denumirii (originalul păstrați-l la dumneavoastră). Nu uitați să lăsați un număr de contact.

De asemenea, va trebui să plătiți taxa de stat în valoare de 200 lei și să anexați bonul de plată la dosarul cu documente (în acest caz nu este nevoie de o copie – veți primi 2 exemplare). Contul de plată îl veți primi de la Agenția de Servicii Publice.

Atunci când înregistrarea va fi finalizată, veți fi contactat/ă. De obicei ea durează până la 15 zile lucrătoare. Dacă vor fi găsite greșeli sau vor lipsi anumite documente, veți fi chemat/ă în prealabil la Agenția de Servicii Publice, unde vă vor explica foarte clar ce trebuie să faceți și veți avea 2-3 zile la dispoziție pentru a aduce documentele necesare.

După primirea documentelor privind înregistrarea și extrasul din registrul persoanelor juridice, faceți comandă de ștampilă. Pentru a face acest lucru, luați buletinul de identitate și copia extrasului și mergeți la orice companie care face ștampile. Este bine să luați copiile tuturor documentelor privind fondarea asociației, uneori v-ar putea fi necesare. În decurs de câteva zile veți primi mai multe opțiuni de imprimare. De asemenea, procesul de producere durează de obicei o zi.

După ce ați primit ștampila, mergeți la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, în sectorul în care este înregistrată asociația. Va trebui să aveți copia certificatului de înregistrare, copia statutului, copia buletinului de identitate, copia ordinului de numire a contabilului șef, copia certificatului pentru ștampilă și extrasul din registrul de stat.  Pe toate copiile, cu excepția buletinului de identitate, aplicați ștampila umedă, copia buletinului de identitate se legalizează în scris (cu mențiunea: ”copia corespunde originalului, numele, prenumele și semnătura). Pe loc completați cererea pentru obținerea codului CNAS, pe care îl veți primi în aceeași zi sau în ziua următoare.

De asemenea, dacă aveți ștampilă, puteți deschide un cont bancar pentru asociația dumneavoastră.

Iată lista documentelor necesare pentru deschiderea unui cont curent:

 1. Cerere privind deschiderea unui cont;
 2. Actul constitutiv sau alt document care confirmă înregistrarea asociației;
 3. Lista fondatorilor cu semnături și ștampilă (în două exemplare);
 4. Copia buletinului de identitate a persoanei care prezintă documentele pentru deschiderea contului;
 5. Copiile buletinelor de identitate ale fondatorilor;
 6. Formularul de înregistrare (se completează pe loc la momentul deschiderii contului);
 7. Document legalizat la Notar privind persoana autorizată pentru deschiderea contului (în cazul deschiderii contului de către o altă persoană autorizată);
 8. Ordinul numirii în funcție a contabilului șef;
 9. Certificatul de înregistrare a asociației;
 10. Alte documente solicitate de bancă.

Cel mai bine este să contactați direct banca pentru a vă consulta mai amănunțit atunci când veți decide să deschideți un cont.

Recomandări:

În cazul în care prevedeți ca numele asociației să fie în limba rusă, nu uitați să menționați acest lucru în statut.

Citiți și recitiți cu atenție statutul, mai ales dacă l-ați scris conform modelului standard sau dacă nu l-ați scris dumneavoastră. O atenție deosebită trebuie acordată scopurilor statutare și activităților asociației obștești. Acest lucru vă va ajuta să vă decideți ce lucruri și cu cine le puteți face.

Nu uitați să depuneți dările de seamă la Inspectoratul Fiscal, altfel veți fi amendați! Dacă nu înțelegeți mare lucru în domeniul contabilității, apelați la cineva care se pricepe pentru a vă ajuta la depunerea primelor dări de seamă sau angajați un contabil.

Legea nu interzice depunerea documentelor în limba rusă, dar este mai bine să le depuneți în limba de stat și să faceți o traducere pentru uz intern (de altfel traducerile pot fi anexate la documentele propuse pentru înregistrare, important să fie menționate în lista de documente indicate în cerere).

 

Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Acțiune socială 2018” – secțiunea „atitudini”, realizat în baza unui parteneriat dintre PLATZFORMA și Fundația Friedrich Ebert – Moldova. Articolele publicate în cadrul acestui proiect nu exprimă neapărat punctul de vedere al partenerilor.

 

Despre autor

Olga Antonova

Olga Antonova - jurnalist-freelancer, activistă civică, președintele Asociației Obștești "Cetățean Activ". Activitatea principală - transparența decizională (expert), drepturile omului, activismul orășenesc, revitalizarea parcurilor și spațiilor publice.

6 Comentarii

Lasa un comentariu