Andrian Candu: ”Păi, înseamnă că trebuie muncit, muncit și muncit, chiar și peste program, așa cum o fac eu și atunci cu siguranță o să cîștigați [un salariu de peste 10 mii lei].” (președintele Parlamentului răspunde la întrebarea unei jurnaliste despre cum aceasta ar putea avea salariul lui).
Domnule Candu,
afirmați că munca peste program este soluția pentru a avea un salariu de care vă bucurați dumneavoastră (peste 10 mii lei), adică un salariu de trai (a se citi: un salariu din care să poți întreține o locuință, să achiți servicii comunale, să poți folosi transportul public, să procuri o haină și o pereche de cizme de iarnă, să mănînci rațional și sănătos, să cumperi un bilet la teatru, și toate aceste cheltuieli le înmulțim la cel puțin 3 membri de familie).
Domnule Candu, munca peste program nu este și nu trebuie să fie soluția pentru un salariu de trai, pentru că:
-
un salariu de trai este un drept fundamental care trebuie cîștigat într-o lună ordinară de muncă, de către toți muncitorii, fie ei profesori, agricultori, doctori, ingineri, șoferi sau deputați. Fiecare muncitor trebuie să cîștige un salariu suficient pentru a se întreține pe sine și pe familia sa, fără a fi nevoit să recurgă la munca peste program pentru a-și acoperi necesitățile primare.
-
munca peste program nu se traduce neapărat în salariu decent. Există nenumărate persoane care lucrează peste program dar care totuși nu ajung să cîștige un salariu decent (peste 10 000 lei). Conform datelor BNS, în Moldova, în anul 2017, aproximativ 306 800 (aproape o treime) de persoane au lucrat lunar peste program.
Domnule Candu, indiferent de programul de muncă al muncitorilor din domeniul agricol, salariul acestora nu este nici pe departe de 10 000 de lei. Se știe că spre deosebire de munca dvs., în care o ștampilă poate fi aplicată în cîteva secunde, o rezoluție poate fi votată peste noapte, munca agricolă funcționează în cu totul alt regim decît cel standard. Ziua de muncă agricolă începe adesea înainte de răsărit și se termină hăt după apus. Dacă ar fi să-l parafrazăm pe colegul dvs. Pavel Filip: ”lacrimi, muncă, sudoare”, deci, multă muncă peste program. Totuși, salariul mediu al muncitorilor agricoli în 2017 a fost de 3688 de lei.
Nici profesorii nu se pot lăuda cu salarii de peste 10 000 de lei. În 2017, salariul mediu cîștigat de un profesor a fost de 4459 de lei. Și profesorii muncesc peste program. Pregătirea curiculelor, verificarea lucrărilor de control, rapoartele trimestriale și anuale, pregătirea evenimentelor festive, pregătirea elevilor pentru olimpiadele școlare, activitățile extracuriculare etc. – toate aceste activități sunt de cele mai multe ori, lucru peste program.
Nici muncitoarele din industria textilă nu se pot lăuda cu un salariu de 10 000 de lei. Se știe că salariul muncitoarelor din industria textilă e calculat în bază de cote. Iar cotele sunt de cele mai multe ori, intenționat prea mari pentru a fi realizate în ziua standard de lucru. Muncitoarele din industria textilă, muncesc adesea peste program. Serile, în zilele de odihnă, de sărbători. Deși lucrează peste program, în 2017, acestea au ridicat în mediu un salariu de 5823 lei.
Domnule Candu, spre deosebire de veniturile deputaților care, pe lîngă salariul de bază, beneficiază de tot soiul de beneficii din bugetul de stat: transport gratuit (nu reprezintă o excepție folosirea mașinii de serviciu în scopuri personale), servicii de sănătate gratuite, diurne, alocații de ajutor social, îndemnizații pentru concediu etc., de cele mai multe ori salariul de bază este unica formă de venit și cea mai importantă formă de venit pentru salariații din agricultură, industrie, învățămînt etc.
Cred că în loc să povestiți și să-i îndemnați pe ceilalți să muncească peste program pentru a cîștiga un salariu decent (și de fapt, haideți să fim sinceri, dvs. nu trăiți chiar din salariu, cele mai mari venituri al dvs venind din acțiunile pe care le dețineți la firma nașului – și zic asta după lectura declarațiilor de avere ale dvs), ar trebui să promovați în parlament legi și politici care ar asigura ca toți angajații, din toate sectoarele economii să primească salarii de trai. Cel puțin.
P.s. această scrisoare a fost scrisă după programul de muncă.
Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Acțiune socială 2018” – secțiunea „atitudini”, realizat în baza unui parteneriat dintre PLATZFORMA și Fundația Friedrich Ebert – Moldova. Articolele publicate în cadrul acestui proiect nu exprimă neapărat punctul de vedere al partenerilor.
Care este scopul acestei scrisori?
Ei sunt dusmanii nostri si discutia poate fi numai una: cum, in ce mod sa scapam de ei?
scopul acestei scrisori e sa le transmita: sinteti gopnici dar..sinteti responsabili si de lucrurile pe care le faceti…
am trimis aceasta scrisoarea deschisa lui Candu, intr-o forma usor prelucrata…
i-am dat si citeva sugestii de activitati.
deja vedem